Балканските неуспехи на ЧЕЗ показват пропуски в стратегията за разширяване

Българската прокуратура от вчера проверява дружествата на чешката компания тук, както и другите две електроразпределителни дружества - "Енерго про" и ЕВН

© Юлия Лазарова

Българската прокуратура от вчера проверява дружествата на чешката компания тук, както и другите две електроразпределителни дружества - "Енерго про" и ЕВНПланът на чешката ЧЕЗ да стане основен регионален играч сред източноевропейските енергийни компании се проваля, след като втора държава в рамките само на три месеца предприе стъпки за отнемане на лиценза й, пише в анализ на "Блумбърг", разпространен от БТА. Следва пълният текст:


Българският енергиен регулатор започна миналата седмица процедура, с която да се отнеме правото на чешката енергийна компания да осъществява дейност чрез електроразпределителното си мрежа, след като високите сметки за ток предизвикаха протести сред населението, довели до падането на правителството. ЧЕЗ ще представи днес - 28 февруари, годишния си финансов отчет. 


Бурните събития в България се случват само седмици след като властите в Албания иззеха активите на ЧЕЗ и изгониха компанията от страната. Двата случая показват, че ЧЕЗ е подценил опасностите от инвестирането в една от най-бедните части на Европа, посочват анализатори и инвеститори. Акциите на ЧЕЗ поевтиняха с 11 % тази година, което е два пъти повече от спада на основния борсов индекс в Прага. 
"Много инвеститори дори още не са проумели принудителното излизане на ЧЕЗ от Албания, а ето че вече са изправени пред българската криза," посочи Ярослав Вибирал, анализатор в чешката банка CSOB. "Това е важно предупреждения за цялата инвестиционна общност," отбеляза той.


Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари на фона на яростни протести, след като българите излязоха на улиците заради неочаквания скок на цените на електроенергията. Повишението бе предизвикано от студената зима и забавяне в отчитането на потребената енергия. Повечето български домакинства използват електроенергия за отопление.


"Средното българско домакинство харчи около 95 евро (124 долара) месечно за електричество," според Георги Атанасов, електротехник от Силистра. Средният доход в България - най-бедната страна член на ЕС, е около 360 евро месечно миналата година.


"Хората бяха изключително ядосани, когато получиха последните си сметки за ток, посочи Атанасов в телефонно интервю. "Някои семейства трябваше да платят двойно повече, отколкото обикновено. Просто не могат да си го позволят."


България формира около 1.5% от оперативната печалба на ЧЕЗ и загубата може да намали с около 20 крони (0.78 евро) цената на акция, според оценки на Erste Bank AG. Компанията съобщи миналата седмица, че е инвестирала около 12.8 милиарда крони (500 млн. евро), откакто е влязла в страната през 2005 г. и досега е получила обратно 4.8 млрд. крони (188 млн. евро) в дивиденти.


Акциите на ЧЕЗ поевтиняха с 1.1 % в сряда чера до 607 крони (23.8 евро) в Прага, което е близо до най-ниското равнище от 2008 г., постигнато миналата седмица, когато акциите струваха 599 крони (23.47 евро). Електричеството с доставка догодина в Германия, където ЧЕЗ изнася част от продукцията си, поевтиня за втори пореден ден до 41.90 евро за мегаватчас, след като достигна исторически минимум от 40.40 евро на 31 януари.


"Българската инвестиция изглеждаше разумна навремето, тъй като тези пазари демонстрираха доста по-голям растеж от Западна Европа и страни като България и Румъния бяха възприемани като безопасни, тъй като са членки на ЕС," посочи анализаторът от Erste Bank Петър Бартек. "Да се надяваме, че няма да приключи като в Албания," допълни той.


България започна процедура за отнемане на лиценза миналата седмица, обвинявайки че ЧЕЗ за 21 нарушения, включително нарушаване на закона за обществените поръчки. Регулаторният орган на страната ще изслуша ръководството на ЧЕЗ на 16 април. ЧЕЗ обяви, че ще обжалва отнемането на лиценза пред български съд и поиска от ЕС да окаже натиск върху балканската страна. Чешкият премиер Петър Нечас определи решението на регулаторните власти като "безпрецедентна стъпка."


ЧЕЗ започна шопинг обиколка през втората половина на миналото десетилетие под ръководството на главния изпълнителен директор Мартин Роман, който купи дялове в разпределителните мрежи на няколко балкански страни, включително Румъния и Турция. Стратегията за разширяване бе прекъсната през 2010 г., тъй като цените на електроенергията се понижиха и компанията реши да се съсредоточи върху планираното разширяване на ядрената централа в Темелин на стойност 10 млрд. долара. 


Сега проблемите на балканските пазари, стагниращите цени на електроенергията и сривът на европейския пазар на квоти въглеродни емисии заплашват съществено да свият печалбата на ЧЕЗ.


ЧЕЗ е един от главните източници на приходи за чешката държавна хазна, като правителството притежава 70% от компанията. Тя е платила на държавата около 130 млрд. крони (5 млрд. евро) дивиденти, данъци и други плащания през периода 2009 - 2011 г.


"Инвеститорите ще следят много по-отблизо следващите стъпки на ръководството, отколкото преди," посочи Вибирал от CSOB. "От икономическа гледна точка разширяването на "Темелин" не е много разумно на този етап, което поражда още несигурност и съмнения," добави той. 

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Хората просто крадат, крадат и крадат. Да вземат да си приберат печалбата и да се скатават. Взеха, каквото можеше сега да се омитат.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 2. 2 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Весело

  А стратегията по програмата за деактивизация на дружеството не се ли обсъжда? Нещо от сорта "Тhis mission will self- destruct" да се впише в бъдещите планове?

  Самотата обливаше сърцето ми
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2452 Неутрално

  Нито дума на самокритика от страна на Чехия. (ЧЕЗ е държавна).

 4. Поредният провал на Моника, съпруга на Сергей Станишев.

 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Ние сме ИМ първите опитни мишки!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Добре, че бяха албанците, че и ние да съберем смелост да им търсим сметка.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 7. 7 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 488 Неутрално

  500 млн. евро била инвестирала... бутнахте ги на някого комисионна , друга част прибрахте обратно пак като комисионна и никакви технологични инвестиции, само експлоатирате изграденото през соца. Айиде нещем такива инвеститори!

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 8. 8 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  ЧЕЗ е един от главните източници на приходи за чешката държавна хазна, като правителството притежава 70% от компанията.
  Изгореха чешките пенционери. Сега кво,ще ни пляскат ли?

 9. 9 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В статията не пише защо в Надзорния съвет на ЧЕЗ България единствения българин е лице с прякор Каратиста, човек с криминално минало, приятел на премиера и част от организираната престъпност в страната! Това инвеститорите знаят ли го?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Чешките пенсионери ограбват българските...европейска солидарност.

 11. 11 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#1] от "mnogosamkrasiva": Крадат, така е, но дали говорим за едни и същи виновници? Нямам основание да влизам в ролята на адвокат на ЧЕЗ или на някое друго ЕРП, но и не съм убеден, че те са основните виновници за ръста в цената на тока. По-скоро сме на път да ги превърнем в изкупителна жертва, но аз не вярвам и на държавата, като кадърен стопанин, защото помня времето, когато всичко беше държавно, а режимът на тока беше 2:2, т.е. 2 часа има, 2 часа няма... Ето ти линк към една статия, в която има малко данни за причините, довели до увеличените сметки за ток:
  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5
  И дано наистина поне да си красива!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 12. 12 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#11] от "Станислав":

  Както се казва - не е луд, този, който яде баницата, а този, който му я дава.

  ПП. Много съм грозна

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 13. 13 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gaetano Scirea": На прав път си, точно там е "заровено кучето"! ЧЕЗ си правят безобразия (да допуснем, че е така), защото трябва да осигурят средства за комисионера на държавната власт или пък държавната власт (призвана да упражнява контрол над ЕРП) си затваря очите пред очевидни нарушения, защото си получава своето чрез подставените лица? Не знам каква точно е причинно-следствената връзка, но говорим за едно и също, нали?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 14. 14 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#12] от "mnogosamkrasiva":++++ Аха, точно така!
  ... ама си умна!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 15. 15 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ПРОБЛЕМА НЕ Е САМО ПРИ ЧЕЗ,ТОЙ Е И ПРИ ДРУГИТЕ ДВА ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ , КОЕТО ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ДОКАЗВА,ЧЕ ПРОБЛЕМА КОЙТО КЛАТИ ДЪРЖАВАТА,Е НЯКЪДЕ НАД ТЯХ, СЛЕД КАТО НАД ТЯХ Е САМО ДЪРЖАВАТА,СПОРЕД МЕНЕ КАРДИНАЛНОТО РЕШЕНИЕ,ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТАЯ СИТУАЦИЯ,Е ДА ИЗМЕТЕМЕ КАЛИНКИТЕ И КОРУМПЕТАТА,ОТ КОРМИЛОТО НА ДЪРЖАВАТА!

 16. 16 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "Станислав":

  Уговорката между ЧЕЗ и "държавата" е от много отдавна, само се сменят лицата които са отговорни за контрола на комисионните...За това и всяка партия се бори за власт, да докопа контрола на комисионните, да сложи свои хора. Почти няма нвеститор у нас който да не влиза в подобни бандитски схеми. То за това и истинските и читави инвеститори отвръщат поглед от България.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 17. 17 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Средното българско домакинство харчи около 95 евро (124 долара) месечно за електричество," според Георги Атанасов, електротехник от Силистра"

  Тоя малко се е изхвърлил с тия 95 евро.

 18. 18 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gaetano Scirea": Напълно съгласен!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 19. 19 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 557 Разстроено

  До коментар [#8] от "нервна":

  Обърни внимани на дела на булгария в печалбата на ЧЕЗ преди да плещиш глупостите си "....България формира около 1.5% от оперативната печалба на ЧЕЗ..." ! Просто не са отчели добре особенностите на местната специфика ...., които малко са се изменили от времената на сънародника им проф. Константин Иречек .....

 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Те това е ,,стратегически инвеститор"! По-точно е да се каже стратегически крадец!

  До коментар [#16] от "Gaetano Scirea":

  И кои са тези читавите?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 21 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Инвеститорите се интересуват единствено от месечните и годишни отчети на фирмите. Не се интересуват от това кой работи във фирмата. Ако парите инвестирани там не ми носят изисквания дивидент, управляващият директор и мениджърите си подават оставката и назначаваме нови, които знаят как да управляват парични потоци без излишни разходи. Моля само хора нямащи идея от икономика, да не упражняват словесните си възможности. Има други говорилни !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 22. 22 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Прекалено рано се отписва ЧЕЗ. Възходът на всеки е свързан с кризи и неуспехи. Именно тяхното решение доказва способността на съответната структура да съществува и печели.

  Проблемът е че нямаме подобни български аналози.

  и най-умният си е малко прост....
 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  E-он си отидоха. Защо ли, кой ги махна? Дойдоха някакви си Про-еверго. Говори се, че това е фирма на Химимпорт, демек ТИМ. Сега и ЧЕЗ ще махнем, и ще дойде пак наша фирма, и с руски парички.
  А брюкселските зелки умуват какво става?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK