Швейцария гласува за ограничаване на бонусите за ръководителите на компании

Мениджърите в швейцарските заседателни зали от "Новартис" (Novartis) до "Ю Би ЕС" (UBS) се готвят за референдум в неделя

Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени в Швейцария ще има, макар и не толкова драстични.<br />

© Reuters

Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени в Швейцария ще има, макар и не толкова драстични.Мениджърите в швейцарските заседателни зали от "Новартис" (Novartis) до "Ю Би ЕС" (UBS) се готвят за референдум в неделя по въпроса дали да дадат повече правомощия на акционерите за ограничаване на възнагражденията на ръководния персонал, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Гласоподавателите трябва да се произнесат дали банкерите и ръководителите на компании имат право на щедри златни споразумения и бонуси. Ако предложението бъде прието, държавата ще предприеме също така стъпки за ограничаване на прекалено големите заплати и дори би могла да изпраща алчните мениджъри в затвора.


Инициатор на каузата е Томас Миндер, независим депутат и предприемач в козметичния сектор.
Той започна кампанията си преди пет години на фона на общественото възмущение от огромните заплати на банкерите, които мнозина възприемат като главните злодеи в дъното на световната финансова криза.
Според специалисти, занимаващи се с проучвания на общественото мнение, 64% от гласоподавателите подкрепят плана му.


Инициативата получи тласък в средата на февруари, когато стана известно, че напускащият председател на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис" Даниел Вазела ще получи 72 милиона швейцарски франка (77 милиона долара) за шест години като компенсация, че няма да работи за конкуренцията. Въпреки че Вазела отказа парите под обществения натиск, избухна огромно обществено недоволство.


Инициативата получи тласък в средата на февруари именно заради случай в швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис"<br />

© Reuters

Инициативата получи тласък в средата на февруари именно заради случай в швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис"


"Това нанася огромна щета върху социалната сплотеност в страната ни," заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга.


Миндер иска акционерите, а не членовете на управителния съвет на компанията, да имат последната дума за възнагражденията на ръководството.


Неговият план ще накара големите компании да гласуват всяка година, за да избират членовете на надзорния съвет. По-големите акционери като пенсионните фондове ще бъдат задължени да участват, така че резултатът да не бъде повлиян от въздържали се или задкулисни споразумения.


Някои бонуси на топ мениджъри ще станат незаконни - пример е "възнаграждението за добре дошъл" от 4 милиона франка на бившия ръководител на германската централна банка Аксел Вебер, когато той се присъедини към "Ю Би Ес" като председател на съвета.


Поддръжниците на инициативата посочват, че искат неспазващите разпоредбите да лежат в затвора до 3 години и бъдат глобявани със сума, възлизаща на до 6 пъти годишното възнаграждение на "провинилия се".


Швейцария гласува за ограничаване на бонусите за ръководителите на компании

© Reuters


Ако гласоподавателите приемат плана, той ще бележи разтърсваща промяна за финансовия либерализъм, с който е известна Швейцария и заради който страната е приютила няколко световни производители като "Нестле" (Nestle), "Суоч" (Swatch) и "Холсим" (Holcim).


Швейцарските компании твърдят, че новите правила ще пречат на световните компании, базирани в Швейцария, и ще подкопаят конкурентоспособността на швейцарските фирми. Те финансираха кампанията си срещу инициативата с 8 милиона франка, докато групата на Миндер изхарчи 400 000 франка.


Противниците на плана го определят като евентуална причина за закриване на работни места. Те изтъкват също така, че ежегодното избиране на съвет би могло неумишлено да отвори вратите за хеджфондове и други "корпоративни нападатели", които може да се опитат да изтръгнат контрола на швейцарските предприятия.


Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени ще има, макар и не толкова драстични, колкото предвижда инициативата на Миндер. Правителството е подготвило контрапредложение, подкрепено от швейцарските работодатели, което автоматично ще влезе в сила, ако гласоподавателите отхвърлят инициативата.


Мярката цели да обуздае облагодетелстваните мениджъри, но разчита повече на доброволни постъпки. Листваните компании ще бъдат принудени да гласуват за заплатите на мениджърите, но резултатът няма да е задължаващ.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nike_big
  nike_big
  Рейтинг: 418 Весело

  Еххх, кога ли ще ги стигнем швейцарците!?

  Имах чичо живеещ в САЩ, който редовно ми казваше - стигайте ни, но не ни разминавайте, защото ще ви видим съдраните гащи.

 2. 2 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  "фона на общественото възмущение от огромните заплати на банкерите, които мнозина възприемат като главните злодеи в дъното на световната финансова криза"

  И са абсолютно прави. Пада едно страхотно клатене на акционерите по всички банки и корпорации. Това за съжаление е бичът на капитализма - пълен социализъм в корпорациите.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ...държавата ще предприеме също така стъпки за ограничаване на прекалено големите заплати и дори би могла да изпраща алчните мениджъри в затвора... Да измучиш жално като швейцарска крава направо

  Понеже явно и под Алпите почва да става въпрос за пари (кога ли пък в страната на банките не е ставало?), най-добре да се върнат към природата, т.е., към натурата! ОбЕСнявам - вместо парични бонуси - материални такива! На баш заслужилите мениджъри - по един Патек Филип с кристали, на по-дребните риби - по едно Тисо с кожена каишка, на по-малките колелца в машината - по едно кашонче с шоколади

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#3] от "Умир Гай Мудно":

  Нема да са доволни от ниската ликвидност. Ако банкер не може да я оцени, кой?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на xtf
  xtf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Все повече държави се усещат, че тоталната липса на държавен контрол има също толкова негативни резултати, колкото и тоталния контрол (практикуван от комунягите в Съветския съюз, примерно). Трябва свобода за бизнеса, но не и да му се позволява да се самозабрави.

  ftc
 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#4:"jubal harshaw"]Нема да са доволни от ниската ликвидност[/quote]
  Ба, ниска - не е толку ниска, драги Джуб... Продаваш тик-так-чето бонус на изток от Рая, ако и на половин цена, купуваш две-тринайсет крави... Имаш крава - пиеш млЕко, имаш швейцарска крава - пиеш млЕко с шоколад

 7. 7 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Някои бонуси на топ мениджъри ще станат незаконни - пример е "възнаграждението за добре дошъл"[/quote]
  Какви възнаграждения имало само Остава и на "възнаграждението за всичко хубаво" да посегнат...

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Разстроено

  Описанието на какво се случва около Алпите и сравняването на вариетето което прожектират в БГ води до елементарен извод - няма никакви основания да се дори споменава митичното словосъчетание "БГ - 6вейцария на Балканите"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Теорията на Маркс никога не е била отхвърляна...комунизмът и капитализмът са двете страни на една и съща монета...която за съжаление, е в чужди, а не в нашите ръце...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Разстроено

  Задължително е краденето, под всякакви благовидни форми, да се прекрати във всички свери и области!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Весело

  Нещо подобно,ако се спомене в България,всички бизнесмени от Женския пазар,щяха да оревът света,че комунизма настъпва и ни превзема.
  Но понеже го правят в Швейцария,забелязвам,че коментарите им са по посока на възхваляване и мазнене ...

  Liberate Your Mind!
 12. 12 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 529 Разстроено
 13. 13 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#12] от "ikechukwu": +++++++++++++

  Но да не забравяме - ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА МЯРКА!

  Границата между алчността,като стимул на човешката инициатива и алчността,като самозабрава и ограничаване на конкуренцията е ТЪНКА!

  и най-умният си е малко прост....
 14. 14 Профил на bolenzdravnosi
  bolenzdravnosi
  Рейтинг: 213 Весело

  Тодор Колев (мир на праха му) беше казал: "Как ще ги стигнем американците?", а ние можем да си зададем въпроса: "Как ще ги стигнем швейцарците?"

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Абе време е "Големите да го духат"....

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Чакайте първо да видим какъв ще е резултата от рефендума де

  Пък и баш голтаци да обсъжда проблемите на богатите е малко смешно!

 17. 17 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Мдаам май скоро ще гледаме централните офиси на Холсим, ЮБС, Суоч груп и тн. в Сингапур...

 18. 18 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#8:"B52"]няма никакви основания да се дори споменава митичното словосъчетание "БГ - 6вейцария на Балканите"... [/quote]
  няма само за тези, които не са живели и в двете. страни...основната разлика е, че там хората отиват да управляват не за да крадат...иначе инициативата е добра, да видим на практика какво ще излезе.....щото пътят към ада всички знаем с какво е послан

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 19. 19 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Банките са възникнали да служат като посредник между членовете на общността имащи определено богатство и такива който се нуждаят от това богатство за да реализират своята стопанска дейност задоволяваща дадена обществена потребност.Всъщност създаденият продукт задоволяващ обществената потребност определя паритета на дадената валута.Обществото е което създава условията да съществува посредническата дейност изпълнявана от банките и същите трябва да бъдат под негов контрол, още повече че обществото гарантира депозираните средства на членовете си в банковите заведения.
  Излиза когато се реализира правилна икономическа политика и банките участват в нея, те предписват успеха на своята дейност, а когато има провал в дейността е виновна общността и тя трябва да поема негативите.
  Нека се опитаме да си отговорим на следният въпрос:
  В момента депозитите на действащите в страната банки са над 35 милиарда лева и няма кандидати да ги вземат и да ги вложат в производството с което ще се намали безработицата, ще задоволи потребностите на хората и същевременно ще гарантира паритета на парите в банките.
  Казваме че обществото ни не притежава средства за да построи АЕЦ Белени, а в същият момент в банките има средства за построяване на две такива централи.
  Прекратявам до тук тъй като въпросът е много сложен и дълъг и съм убеден, че едва ли ще предизвика интерес на манипулираните участници във форумите.

 20. 20 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Швейцарците ли са голтаци?! Ми тогава българите интересно какви са?! Очевидно е, че последната дума на акционерите по въпроса с възнагражденията на висшето ръководство е съвсем логино. В крайна сметка това ръководство работи с парите на същите тези акционери.

  Жизнь или Life - избор има.
 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дразнител":

  Не Швейцарците, а коментиращите

 22. 22 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 470 Весело

  "Някои хора са толкова бедни,че имат само пари"-Коко Шанел

 23. 23 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Ако на нашите "юнаци" им спрат бонусите ще е много лошо,..... - Че как ще я карат, само на една заплата ??? Много от тях трудно ще го преживеят и повечето незабавно ще влязат във Клиники за продължително лечение,... Болни ще са до момента във който измислят... други форми и "законни" начини да вземат..

  urkobozambo
 24. 24 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 411 Весело

  До коментар [#3] от "Умир Гай Мудно":

  Ха-ха какви патеци. На висшите мениджъри по една Волга, на средните печка Раховец, а на всички останали чифт гумени галоши.

 25. 25 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Резултатът ще е в подкрепа на предлаганите промени. Швейцария се затваря по много начини в момента - искат да си запазят нечовешки високия стандарт, а и също така да изчистят част от грешките, свързани с прекалената свобода, причинила световната криза. Биха искали да я избегнат, защото в Швейцария такава, засега, наистина няма.

 26. 26 Профил на bulgarin002
  bulgarin002
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#2] от "emil":

  Ти май нямаш ни най-малка представа какво означава понятието - социализам. Затова ще ти обясня. Социализъм е когато от най-богатите членове на обществота се взима и се разпределя към хората с по-ниски доходи, за да се намали неравенството. Огромните бонуси, които си раздават вишите мениджъри се нарича ДИВ, НЕОЛИБЕРАЛЕН КАПИТАЛИЗАМ.

 27. 27 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Даже може без бонуси, заплатите им са достатъчно високи.

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#26] от "bulgarin002":

  Ако си работил в западна корпорация ще знаеш какво съм имал предвид. Ще бъдеш изненадан колко много си приличат взаимоотношенията нагоре и надолу по-етажите на това което събори социализма преди 23 години. Ще разбереш например че отчетите са по-важни от свършената работа и нейната ефективност. Ще разбереш че синекурците са в изобилие. Ще разбереш че раболепниченето има същата сила както в соца. Ще видиш че понякога се предприемат тъпи дейности предложени от тъпи хора защото няма кой да възрази също както по време на активните мероприятия в соца. Ще видиш че личното облагодетелстване взема връх пред безразличието към рязането на общия клон. В крайна сметка ще разбереш че корпоративното загниване изключително наподобява на загниването на социализма. Единственото което липсва е комунистическата партия.

  Не случайно всяка корпорация дръпва силно в началото и после се крепи единствено на натрупаната маса или започва да пропада. Хубавото обаче е че навън е "дивият капитализъм" и никой не ги спасяватакак както ги спасявахме ние. Но идва времето когато започват и да ги спасяват така както стана в Америка където измъкнаха банките от блатото с пари на данъкоплатеца и те веднага си раздадоха бонуси от получените пари. Това не е ли социализъм?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 29. 29 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#25] от "kamenpavlov":

  Е как да няма криза в Швейцария като техни банки дадоха на половината свят?! Напротив,има от лятото на 2008 година! Промениха даже доста закони,за да могат да изнесат част от производството си-например в часовникарската индустрия,етикетът "Произведено в Швейцария" може да се слага вече на часовници сглобени от 49% чужди елементи в тях,докато преди и сглобяването и частите трябваше да са изцяло швейцарски!

 30. 30 Профил на bulgarin002
  bulgarin002
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#28] от "emil":

  Не, не е социализам. Пак ще ти повторя. Когато взимаш пари от цялото общество, под формата на данъци и ги даваш на най-богатата прослойка от обществото, за да станат още по-богати, това не е социализам а ДИВ КАПИТАЛИЗАМ в който държавата и олигархията са се сраснали в едно цяло. Между другото това е тенденция, която се наблюдава и в БГ.

 31. 31 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако преди 30 години разликата в заплатите на персонала и ръководството са били между 2 и 5 пъти, сега вече са над 1000 пъти. Някак си разумно звучи собствениците, т. е. акционерите да определят възнагражденията, а не борда на директорите и мениджърите сами да си определят заплатите и бонусите. Не че не е така и в държавата. С чужда пита помен е работата в момента.

 32. 32 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#28] от "emil":

  Изключително точно и вярно написано. Много хора се заблуждават, че като е западна фирма, или корпорация всичко е наред, и едва ли не има идеален ред и рационалност. Обаче всеки гледа да барне поста и парите, да натъпче джобовете, пък на останалото-майната му! Това е една от основнте причини да няма разтеж, и кризата да си стои.

 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И ние имаме нужда от такова решение! Имаме нужда и от таван за заплатите им!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK