Швейцарците решават за бонусите на ръководители на компании

До вота се стигна след обществено недоволство

Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени в Швейцария ще има, макар и не толкова драстични

© Reuters

Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени в Швейцария ще има, макар и не толкова драстичниШвейцарците гласуват днес на референдум дали банкерите и ръководителите на компании да имат право на щедри златни споразумения и огромни бонуси, предаде БНТ.


До вота се стигна след обществено недоволство заради разкритието, че напускащ шеф на швейцарски фармацевтичен гигант ще получи 77 милиона долара за шест години като компенсация, че няма да работи за конкуренцията.


Инициаторите на референдума настояват акционерите, а не членовете на управителния съвет на компаниите да решават за възнагражденията на ръководството.
Ако предложението бъде прието, държавата ще ограничи прекалено големите заплати. Това обаче би било драстична промяна за финансовия либерализъм, с който е известна Швейцария и заради който в страната са базирани големи световни производители


Инициатор на каузата е Томас Миндер, независим депутат и предприемач в козметичния сектор. Той започна кампанията си преди пет години на фона на общественото възмущение от огромните заплати на банкерите, които мнозина възприемат като главните злодеи в дъното на световната финансова криза.


Според специалисти, занимаващи се с проучвания на общественото мнение, 64% от гласоподавателите подкрепят плана му.


Инициативата получи тласък в средата на февруари, когато стана известно, че напускащият председател на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис" Даниел Вазела ще получи 72 милиона швейцарски франка (77 милиона долара) за шест години като компенсация, че няма да работи за конкуренцията. Въпреки че Вазела отказа парите под обществения натиск, избухна огромно обществено недоволство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK