Поевтиняването на тока е за сметка на по-малко признати загуби по мрежата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Наказания ще има ли ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 700 Гневно

  "...Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е признавала на електроразпределителните дружества по-големи загуби по мрежата, отколкото те реално са имали през 2011 и 2012 г.. Това установи доклад на регулатора..."

  Кой ще влезне в затвора за това?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Значи може?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ало Дневник! ЕОН го няма отдавна! Имате предвид ЕВН"...35.2 млн. лв. за ЕОН, което работи в югоизточната част на страната..."

 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Как държавата крепи високите сметки за ток?

  Като ви лъже, разбира се. Но не е зле да знаете механизъма и размера на лъжата? Ако искате де.
  В деня преди да си подаде оставката Борисов обеща поевтиняване на тока от 1-ви март с 8%, като за целта отреди най-важна роля за това на АЕЦ „Козлодуй” и преразглеждане на дела (сега 40%) от общата продукция на ток, която се продава на т.нар. „свободен пазар”. И както обикновено пак ни излъга. Ето как.
  Датата е 8-ми януари 2012-та година, а медията е в-к „Капитал”:

  Обикновено минималната цена на електроенергията, която АЕЦ "Козлодуй" обявява на търговете, е 68 лв. за мВтч, а предложенията на търговците не надхвърлят 69 лв. На последния търг обаче цената достига 72 лв. за мВтч, което изненадва не само повечето търговци на ток, но и техните клиенти - едрата индустрия.

  Минава една година и вече датата е 29-ти януари 2013-та година, а вестника си е пак „Капитал” – интервю с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Нииколов:

  Имате ли намерение през тази година да започнете провеждането на общи търгове за износ и за вътрешен пазар, тъй като ЕК отправи критики към България в това отношение?
  Ние вече провеждаме общи търгове. Миналата седмица имахме такъв за продажба на електроенергия за февруари, март и април. За март и април обаче предложените цени бяха прекалено ниски и прекратихме търговете. Като цяло цените на електроенергията падат драстично, което ще се отрази на цялата енергетика. Мисля, че АЕЦ ще издържи поради това, че продукцията му е с ниска себестойност, но няма да се отрази добре на НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2".
  Защо, какви цени постигнахте?
  64.46 лв. за мегаватчас, което на фона на енергията в Унгария, която без таксите е около 30 евро, е добра цена.

  Имаме поевтиняване на 40% от продукцията на АЕЦ-а е поевтиняла с малко над 10.4%, а цената на останалите 60% не се е променил – останала си е 44 лева за мегаватчас!!! Или като цяло имаме близо 5% поевтиняване на цената на цялата продукция на АЕЦ-а, която произвежда 1/3-та от електроенергията в страната. В резултат на това цената за крайния потребител е повишена преди повече от половин година с 13.6%. Нито „медиите”, нито „политиците” забелязват.
  А вие сигурно вече сте забелязали, че шефа на АЕЦ-а казва за „Капитал”, че квотите са продадени само за февруари, но не и за март и април?!!! Няколко дни след това започват всенародни протести, заради раздутите сметки на и без това поскъпналият ток. На 19-ти февруари премиера Борисов обещава поевтиняване с 8%. Не минават и 10 дни и ето какво заявява шефа на АЕЦ-а Николов пред Дир.бг, на 27-ми февруари:

  АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 14 млн. мегаватчаса годишно, ако всички те влязат в микса за регулирания пазар при цена от 44 лв. за мегаватчас, каквато е тя в момента, то това ще доведе до загуба от приблизително 10 лв. на мегаватчас, каза Николов. Вярно е, че АЕЦ "Козлодуй" реализира най-голямата си печалба за миналата година, но тази печалба остава при НЕК, заяви Николов. Задълженията, които НЕК има към АЕЦ "Козлодуй", са около 300 млн. лв., посочи той.
  Николов подчерта, че на централата й предстои да реализира инвестиционна програма, свързана с удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос какъв би бил максималният размер на енергията, която АЕЦ "Козлодуй" може да отдели за регулирания пазар, без да е на загуба и без да е застрашена инвестиционната й програма, Николов каза, че работа на ДКЕВР е да направи необходимите изчисления и да прецени.
  В момента до края на регулаторния период (30 юни 2013 г.) можем да предоставим всичката си свободна енергия, която не е обвързана с дългосрочни договори или това са 200 000 мегаватчаса, каза Николов. Той посочи, че останалите количества енергия са договорени при осъществените от централата търгове за продажба на енергията на свободния пазар и ако не бъдат предоставени по силата на тези договори се дължат неустойки. Тези 200 000 мегаватчаса са възможността ни в краткосрочен план да повлияем на цената на електроенергията за бита, а в дългосрочен план - нека ДКЕВР да смята, заяви Николов.

  Разбрахте ли сега? В края на януари квотите за март и април не бяха продадени, а в края на февруари са продадени чак до края на юни при това на същата цена от 64.5 лева за мегаватчас!!! Каква светкавична реакция, а? Шефа на АЕЦ-а се подиграва с българския народ, като им предлага мижавите 200 000 мегаватчаса. Както и да го смятата това се равнява на продукцията на един от блоковете за само осем дни и осем часа. А двата действащи блока ще произведат тези 200 000 мегаватчаса за четири дни и четири часа!!! Ето това ни е оставил Валентин Николов и менторите му – четири дни от четири месеца!!! Ако ви харесва.
  Поевтиняване ли? Да, да, ама някой друг път!
  В тези дни на справедлив всенароден гняв всички „медии” и всички „политици” продължават да „не забелязват”, че твърд гарант за непрестанното и нарастващо източване на АЕЦ „Козлодуй”, респективно – обедняване на българския народ, вече девет месеца продължава да бъде действащият член на европейския парламент (ЧЕП), от партия ГЕРБ Владимир Уручев? Да сте чули това име на някой от протестите? Докато този „политик” продължава да тъпче Конституцията на РБ вършеейки в две 100% държавни предприятия не очаквайте поевтиняване на тока даже и с 0.1%! Второто предприятие от където Владимир Уручев ви „прави по-богати” е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО).
  Ако протестиращите успеят да свалят Уручев от незаконно заеманите от него длъжности, а така също и Валентин Николов и Марина Армутлиева от постовете им в СД на АЕЦ-а могат да се надяват на преразглеждане на договорите с „свободните” търговци, в посока на вдигането на цените до нивата от началото на 2012 година, за сметка на намаляване на цената за регулирания пазар до близо 10%.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Добре де , какво значи "признати загуби ". Ако загубите са следствие на естествени физически и технически процеси те се включват в надценката за пренос. Ако са следствие на природни явления си има застрахователи. Но ако са следствие кражби са обект на криминално преследване , а не на плащане от съвестните потребители )

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Хубаво е, когато покрай тока някой открие топлата вода.

 8. 8 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Гневно

  Стига сте увъртали, с колко точно ще падне цената на тока, с колко процента и от къде на къде, тези, които сме към Енерго-про ще сме прецакани?!

 9. 9 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#3:"grand funk railroad"]Значи може? [/quote]
  Че може-може. Сега да питам разбирачите-що за "технологични" загуби са тези 12-15%.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Трябваше народа да излезе по площадите, за да вземат ДКЕВР да си вършат работата!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на Ivanhoe
  Ivanhoe
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Идеално!
  Можело значи!
  Сега нека преразпределят и купуването на ток с по-голямо участие на АЕЦ и да докарат едни нови 8% намаление.

  a.k.a. Ivanhoe
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Сега ЕРП-тата да тръгнат да си събират парите.Знаете ли какви са тези “загуби“?Неплатени сметки от малцинствата.Никой до сега не си мърдаше пръста да ги събира.Даже преди избори им ги опрощават!

 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Поевтиняването на тока е за сметка на по-малко признати загуби по мрежата"

  Новината с %-тите я оставяме за по-късно, защото вероятно няма да е много добра

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  "Поевтиняването на тока е за сметка на по-малко признати загуби по мрежата"

  Истината е, че трябваше да плащаме сметките на ромите и неустойките на България към Русия за АЕЦ Белене!!!!!

 15. 15 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Разочарован съм. Очаквах и някакви стъпки в посока преразглеждане на договорите със собствениците на ВЕИ, предвид падащите цени на оборудването им.
  Струва ми се, че този популистки ход скоро ще доведе до скок в цената на тока или данъците, който ще надхвърли няколко пъти намалението. Отделно централите(особено Козлодуй) ще страдат от липсата средства за инвестиции и ремонти, което ще доведе до аварии и ще застраши системата.

 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 918 Весело

  Съгласен съм с изводите, но основният проблем с цената е в дъглосрочните договори за ВЕИ, Марици 1 и 3, и опатканите два милиарда от станишев в грабежа Белене.

  Вчера само се загатна какво ни чака. При спадащо потребление в микса остават само скъпи ВЕИ и Марици 1 и 3, т.е. тока чисто математически ще поскъпва за крайния потребител с още по-жестоки темпове.
  Трябва да има референдум за разваляне на дългосрочните договори, преговори с инвеститорите и съд за Костов, Царя, Станишев за национално предателство.
  Сега и по тези закони, тримката могат да бъдат осъдени !

  Който и да спечели изборите, трябва да се залавя с кашата наречена "Енергетика", Здравна каса и черната дупка НОИ.
  Там изтичат в колосални мащаби национален продукт чрез кражби !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Цитат: "По информация на "Преса" ДКЕВР е признала на компаниите резерв от общо 68 млн. лв. - 27.5 млн. за ЧЕЗ..."
  За 2011 и 2012 това са по 1 мил. и отгоре на месец...За тези, дето плюят семки под прозореца ми докато "метат"...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 18. 18 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  Оня, чието име не бива да се споменава, го разправяше това като реална, ефективна мярка от седмици. Уви, бавно увира герберска кратуна.

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Гневно

  Кога некадърните властимащи, ще сложат таван на загубите във всички сфери, равен на средноевропейските нива!!!???

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1116 Любопитно

  В коя нормална Европейска държава потребителите плащат за загуби по трасето??

  Fail with honour then succeed by fraud
 21. 21 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#10:"ПАВЛА - Sorrylol"]за да вземат ДКЕВР да си вършат работата! [/quote]
  Още не е сигурно обаче дали ще я довършат. Процента на намаление не го видях, май ще има промени от предварително обявеното.
  Властта е поизплашена и намалението ще е не по-голямо от нужното за удовлетворяване на протестите

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#16:"ironhorse"]Сега и по тези закони, тримката[/quote]
  Като сложиш към "тримката" и твоят човек, ще си напълно прав и ПОЧТЕН!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на d40
  d40
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Поевтиняването на тока е за сметка на гражданите. Очаквайте електромерите да ви се въртят по-бързо и да имате все повече изразходвани киловати.

 24. 24 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Данъкоплатецът НИКОГА няма да вярва на когото и да било управляващ, докато не вкарате в затвора тези кръвопийци!!!
  Опомнете се и се вземете в ръце, а стига сте крали от хорския труд!!!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако му теглим един бой на тока, ще си признае всичко!

 26. 26 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 466 Неутрално

  кой ги измисля тия изказвания

 27. 27 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ivanhoe":

  Кое му е идеалното? Та това си е пясък в очите. Какви са тия 12% загуби?? За пример в щатите са не повече от 6,5%.
  Това, че преносните мрежи в България са неефективни защо трябва да е проблем на хората?

  Fail with honour then succeed by fraud
 28. 28 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  За да поевтенее тока или поне да е на нормална цена , то тези от дружествата трябва да си стъпят на карката и да започнат да се борят с тези които не си плащат сметките , с тези които краднат като първо глоба и ако не си плати то веднага да бъде отрезан , но тъй отрезан че да не може да се прикачи сам отново и да не бъдат тоелерирани махали , да не бъдат толерирани хитреците защото идвали Избори . Който не може да си плати -не трябва и да има електричеството . ТРЯБВА да се обърне внимание и на жилищните сгради които имат акт 15 а нямат акт 16 и те да бъдат свързани към мрежата за частници ,а не да плащат по промоциални цени , държавата да даде закон и да могат да спират тока в затворените комплкси ако не бъдат пуснати вътре за проверка на електромерите . С една дума държавата и дружествата за ток да работят заедно за да не се пишат за разходи на дружествата всичката електроенергия която е открадната или незаплатена от потребителите . Това навярно трябва да бъде 1 -та крачка ,а 2 -та крачка да се разберат с цените на ток оттам с получаването на електроенергия от Мариците ,АЕЦ -А ,ВЯТЪРНИ -СЛЪНЯЕВИ ... и да намалят посредниците . Май това са основните направления за по-нисъка цена на електроенергията .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  ЗАТВОР ! СЕГА И ВЕДНАГА И ЗА ДЪЛГО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  какъв е изводът?
  или:
  че в държавата регулациите и контрола са "извън контрол"?!?
  две поредни години. и ние плащаме някакви заплати на регулаторните органи, които не си вършат работата и нанасят преки и косвени щети и на гражданите и на бизнеса?!?

  или:
  в момента изиват ръцете на ЕРП-тата да им признаят по-малко загуби по мрежата, за да се намалят цените на тока.

  и накрая остава въпросът, ако за 2011 и 2012 сме платили повече от констатираните загуби по мрежата, къде са отишли тези вече платени пари?

  РЕФОРМИ !
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rage Against":

  И КОГА ще ги върнат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Доколкото разбирам от статията, ще се намалява цената по две съставки с нисък относителен дял:

  ~2% - Невъзстановими разходи
  ~2,5% - Високоефективно комбинирано производство

  И една с относително висока тежест:
  ~26% - Пренос през разпределителна мрежа НН

  Нищо не казват за ТРИКРАТНОТО увеличение от 2012 на дела за "Зелена енергия".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 33. 33 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Още трябва да ги намалят. Само така могат да "мотивират" операторите да работят по-ефективно, по-качествено и реално да инвестират.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 7288 Неутрално

  Признатите "КОНСУЛТАНТСКИ" си остават ?!?!?
  Признатите ДВА МИЛИАРДА ЗА БЕЛЕНЕ си остават ?!?!
  Признатите "НЕСЪБИРАЕМИ" - и те си остават ?!?!
  ДДС-то от 20 % - и то си остава ?!?!?!

  За какво "намаление" си чешем езиците изобщо ?!?!

 35. 35 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#33] от "DrAvalanche":

  Недей така, току-виж някой припознал думите на Костов в твоите и те заплюли с минуси масово.

 36. 36 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#5] от "Къти":

  Стига вече с този АЕЦ!
  "мрежовите разходи, които формират повече от половината от сметките на потребителите, също ще бъдат намалени. "
  Сметките са високи, щото някой в електроразпределителните дружества няма интерес да оптимизра и намалява загуби, защото им се признават повече от достатъчното.
  Вземи прочети статитята под която пишеш, преди да пишеш!

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 37. 37 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Естественно, надвзетите пари са се върнали по схема при ГРОБ. Нали те са благословили кражбата. И това се случва във всяка една сфера от икономиката.

 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Трябва да се намалят до минимум надбавките за достъп и пренос и да се плаща предимно за електроенергията.
  Никъде по света го няма това чудо, за всеки киловат да плащаш пренос по мрежата. С парите събирани от консуматорите биха могли да сменят жиците всеки месец. Навярно в България жиците се износват когато тече ток по тях.

 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Къти":

  Къти, тези неща за които пишеш са доста тясно професионални. Но едно мисля, че разбрах. За да има печалба падащата цена на едро за тока трябва да се вдигне наново до предишните и стойности за да се намали загубата. И другото, че за да намалим загубата ще спираме мощности.

  А знаете ли еврейската поговорка за търговията, че не увеличението на цената прави печалбата а големия оборот прави печалбата. Това е за моментното състояние в България, не го свързвам със световните проблеми, които косвено се отразяват и на България. Та цената на едро на тока пада, ми защо и цената на дребно да не последва и цената на едро, тоест да падне и тя равностойно на падането на едро. Щом като цената на дребно падне то и потреблението на ток ще скочи, или оборота ще скочи, оттам и печалбите ще се повишат. Така че всички производители на ток щат не щат ще трябва да свалят цената му за да има оборот и да има печалба, а не с затваряне на мощности.

 40. 40 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#39] от "sider":

  Това казвам и аз. Въпросът е, защо журналята "не забелязват" и не съобщават на хората истинските кранчета, за точене от енергетиката и им хвърлят прах в очите, с лигави интервюта с участниците в организираната енергийна мафия?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 41. 41 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 581 Гневно

  На всички писали тука проблема е не намалиха цената на Цвети И буда и на американските централи

 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rage Against":

  къде са отишли тези вече платени пари?

  Ти не чете ли една статия за недоволството на чехите от директорите на чешките ерп-та от дворците на тези директори, дори даваха и снимките на дворците. Ето къде са отишли тези пари, в джобовете на хората с високи постове в България и навън в тези дружества.

 43. 43 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Буда, ГЕРБ и Фандъкова, какво става с мафиотската Топлофикация София??
  Миналият месец ми пристигна месечна сметка от около 100 лв при свалени радиатори

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#38] от "dissident":

  Колкото и да ти е странно но наистина ,,жиците се износват,, от тока който тече по тях. Първо, тези от висиковолтовите, външни мрежи. Там тези проводници едно са оголени и изложени на външни атмосферни влияния, а те по начало са от алуминий метал който много бърже остарява изложен на атмосферни влияния. Затова по световен стандарта такива, високоволтови проводници изложени на опън и външни влияния се сменят през пет години. Аз например не съм видял такова чудо, затова и всички високоволтови линии п,ез зимата дават много аварии. И още едно нещо, вътрешната структура на материала подложена на действието на протичащия през нея електрически ток се променя.Но това е една много сложна тема и много дълга.

 45. 45 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  е започнаха по правилният начин. Следва да се продължи така.

 46. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  ,,Признатите "КОНСУЛТАНТСКИ" си остават ?!?!?
  Признатите ДВА МИЛИАРДА ЗА БЕЛЕНЕ си остават ?!?! ,,

  Те са вече дадени и няма как да се вземат обратно.

 47. 47 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  Какво е мнението на Митко Каратиста отнсно "загубите при преноса"?

 48. 48 Профил на These_Days
  These_Days
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Никой дума не обелва да се отвори кутията на Пандора НЕК и БЕХ и продължават да кръжат като лешояди върху ЕРП та.

 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  [quote#12:"hodounski"]Сега ЕРП-тата да тръгнат да си събират парите.Знаете ли какви са тези “загуби“?[/quote]

  "Технологични загуби" са загубите от съпротивлението на проводниците, енергията необходима за намагнитване на трансформаторите и отделената топлина и реактивното съпротивление. Обаче това може и да е от некадърност и алчност на ЕРП-тата.Например: Много големи по мощност машини, които работят почти на празен ход, тънки проводници, несъответстващи на консумацията и т.н. "дълги съединения", които не изгарят предпазителите а само изразходват енергия.За жалост, те включват в тази графа и голяма част от кражбите!

  Затова този показател е много относителен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами ЕРП-тата да заведат дело срещу държавата и МВР за несправяне с кражбите на кабели.
  Освен това не схващам какво от това? Та това е много под 1% от цената ..

 51. 51 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#49] от "lz2": Не! Това е понеже слагат нискокачествени кабали понеже Цецовата милиция толерира кражбата на кабели и циганските босове след това се отплащат с гласове

 52. 52 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Весело

  До коментар [#35] от "Знам и Мога":

  Те това ни е проблема. Не слушаме учили, знаещи, можещи и доказали. Костов вече нагледно е показал как стават тези работи с излизането от кризата.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 53. 53 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Цената трябва да се намали за сметка на ЕРП. Ако се притискат и субсидират държавните фирми от бранша, ще спечелят и ще се обогатят големите консуматори. За дребните ефектът ще бъде нищожен или дори отрицателен. Правилното решение е цената да се диференцира в зависимост от количеството консумирана ел. енергия.

 54. 54 Профил на faygroup
  faygroup
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижте таблица с цените на тока в Европа http://bgblog.wp-admin.eu/archives/717

  http://bgblog.wp-admin.eu/feed
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK