EVN се готви да съди България

EVN  се готви да съди България

© Associated PressАвстрийската компания ЕВН (EVN) възнамерява да съди България заради спора с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщи "Ройтерс".


Компанията ще заведе дело в Международния арбитражен съд, за да защити инвестициите си, ако не бъде постигнато споразумение в рамките на следващите три до шест месеца, информира агенцията. 


Представители на българското дружество на ЕВН, което обслужва Югоизточна България, съобщиха по-рано днес на пресконференция в София, че досега са натрупани 100 млн. лв. загуби, а до юни думата ще се увеличи с още 40 млн. и има риск снабдавянето на региона с ток да спре. 
От лятото на миналата година ЕВН, както и другите две електроразпределителни дружества в страната, е задължена да купува слънчевата енергия по цени над пазарните, припомня "Ройтерс". Освен това в началото на март ДКЕВР намали цената на тока под натиска на протестите, провокирани от ниския жизнен стандарт. Намалението обаче е за сметка само на електроразпределителните дружества, докато причина за високите цени е зелената надбавка. 


"С тези действия постъпленията от продажба на електрическа енергия намаляха", констатира австрийската компания, една трета от приходите на която идват от Югоизточна Европа, главно от България. Миналия месец ЕВН намали прогнозата си за печалбата през тази година, отчасти заради по-високите разходи в България. 


Проблемът се състои в това, че на територията на ЕВН има инсталирани около 600 мегавата възобновеми мощности, за които от юли до септември от дружеството е платило по преференциални тарифи 121.5 млн. лв за зелена енергия. От тях обаче НЕК е възстановила само 18.6 млн. лв. (заради новата методика за компенсация на разходите, която беше приета от ДКЕВР в края на юни 2012 г.), а останалите 80.3 млн. лв. са загуба, която до началото на март е набъбнала до 100 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK