ДКЕВР предлага газът да поевтинее с 3.89% от 1 април

ДКЕВР предлага газът да поевтинее с 3.89% от 1 април

© Юлия ЛазароваДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 април цената на природния газ да бъде намалена с 3.89%, се вижда от сайта на регулатора.


Доставчикът "Булгаргаз" вече поиска поевтиняването да е с 3.22%, като го мотивира с колебанията на валутните курсове. 


В петък ДКЕВР свиква обществено обсъждане на цените, които ще действат през второто тримесечие. Предложението на ДКЕВр е цената да е 630.94 лв. за 1000 куб. м. 


Ако предложението на ДКЕВР  бъде утвърдено, ще поевтинее и парното и топлата вода, макар и извън отоплителния сезон. Най-голямо намаление на цените се очаква в Бургас - малко над 6.5 на сто. За "Топлофикация – София" работната група на ДКЕВР предлага намаление в размер на 3.83%, за Пловдив близо 5 на сто, а за Плевен - около 6.5%, пресметна БНР.  От енергийния рагулатор предлагат цените на топлоенергията в Русе и Перник да останат почти без промяна, а за останалите топлофикации, работещи с природен газ, се предлага намаление от 4-5 на сто. 

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  а цигарите ще поевтинеят ли?

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тези шегуват ли се с нас?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 758 Любопитно

  Ама как предизборно само 3.89%? След отоплителния сезон?

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Частни компании размахват пръст и заплашват, а държавата тихо и гузно се спотайва!
  Виновна ли е държавата, че така дипломатично мълчи? Хората едвам плащат сметките си,
  а зелени и всякакви други инвеститори правят гуши! Държавата с дипломатически финес мълчи!
  Мълчни огушително! Президентът пък си прави разходки до Рим, за да види Папата, разбира се!
  Миньори се самозапалват, дървжавата не говори за това, пак от дипломатичност! Или ако каже нещо,
  казва, че било "нещастен случай", в който баща се оплаква на сина си, че се чувствал безполезен
  и "случайно" разлива бензин върху себе си преди да драсне клечката!
  Безполезни са само нашите управляващи и "нашето" бездействащо и прикриващо правосъдие!
  Когато те си платят нещата ще почнат да си идват на мястото!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1292 Весело

  Полека с намаленията де...Ще фалирате "Булгаргаз"

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага от 1 април цената на природния газ да бъде намалена с 3.89%, се вижда от сайта на регулатора.
  През последните месеци от управлението на ГЕРБ, българското общество беше засипано от самохвални уверения и гръмки обещания как цената на природния газ щяла да падне с над 20%. Постепенно бодряшкото говорене се уталожи и официалните лица започнаха да лансират далеч по-скромни варианти за ефект за крайния потребител от порядъка на 5-9%, а сега и 3.89%. Малко наблюдатели обаче припомнят, че през последните три години цената на природния газ за страната ни се увеличи над два пъти, като едва ли има друга стока или услуга, която да е поскъпнала толкова много в рамките на този период. След като управляващите оповестиха на всеослушание за голямото намаление, което били "извоювали", дойде ред и за по-трезви преценки. Най-значимите от тях се съдържат в редовния тримесечен доклад на Европейската комисия за пазара на природен газ в Общността, който беше публикуван преди броени седмици. В доклада България е спомената на пет места, за съжаление изцяло в негативен контекст. Още в началото на текста от Брюксел очертават безпристрастна и генерална картина: "Най-високите увеличения между първото полугодие на 2011 г. и първото полугодие на 2012 г. са по дългосрочните договори за доставка на газ по газопроводи (примери: газ от Алжир за Испания: +33%, газ от Холандия за Италия: +43%, газ от Норвегия за Италия: +34%, газ от Русия за България: +50%, газ от Русия за Чехия: +38%)". Или с други думи - най-бедните потребители в Общността получават най-голямо увеличение в цената. Защо е така ли? Отговорът се крие в механизма на ценообразуване, за който се говори при второто споменаване на България в текста. Защото именно там докладът предоставя изключително полезната информация, че цените на спотовите пазари са средно с 1/4 до 1/3 по-ниски от цените на газа, индексирани с цени на петролни деривати. Конкретно се дават за пример газовите хъбове в Северозападна Европа и най-добре развитият от тях - британският NBP (National Balancing Point). Извод: ето какво е значението на спотовите цени и защо е толкова лошо да останем закрепостени към формулата на ценообразуване, индексираща цената на газа с тази на петрола.
  В своя скорошна публикация Матю Хълбърт, който е може би най-бележитият газово-петролен анализатор в световен мащаб, казва кратко, точно и ясно, че индексирането цената на газа с тази на петрола "отмира". Да, но въпреки това правителството ни пропуска да спомене, че именно този механизъм беше запазен за следващото десетилетие при всички рискове от рязко поскъпване на петрола, което да повлече нагоре и цените на синьото гориво.

  На трето място България се споменава при сравнение цените на газа за нашата страна, за Германия и за държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Така става ясно, че през първото тримесечие на 2012 г. цената на "Газпром" за Германия е 27.7 евро/MWh, докато нашата страна е плащала (забележете!) 42.2 евро/MWh. Съответно цената за Чехия е била 37.4 евро/MWh, за Естония 33.1 евро/MWh, за Латвия 31.7 евро/MWh, за Литва 38.7 евро/MWh, за Унгария 30.1 евро/MWh, а за Словакия 31 евро/MWh.
  Извод: най-бедната страна в ЕС заплаща най-висока цена за руския газ спрямо всички останали държави в ЦИЕ.
  По-нататък в доклада се прави сравнение между Италия и България, от което става ясно, че на Апенините купуват руския газ за около една четвърт по-малко от нас - 31.5 евро/MWh. Този извод го оставяме на читателя. Накрая има и интересна бележка - че и Гърция плаща за синьото гориво от "Газпром" по-малко от нас. Забележете, че това се случва въпреки, че суровината минава през нашата газопреносна инфраструктура, т.е. цената бива "натоварена" със събираните от България транзитни такси! Изводите тук са поне няколко. Първо, че гръцките преговарящи са по-добри от българските. Вторият възможен извод е, че просто руската страна прави повече отстъпки на Атина отколкото на "братска" София. На печелившите - честито! Дано обществото по-бързо започне да осъзнава какво му сготви ГЕРБ и главния готвач, бащицата-премиер Бойко Борисов.

 7. 7 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Не се шегуват. Ебават се.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 8. 8 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#6] от "latcho59":

  Редно ли е да се препечатват цели статии и да се представят за мнения. http://money.bg/comment/id_403361113/Неудобата_истина_за_цената_на_газа

  Не те ли е срам. Статията е от 11.12.2012 и е на човик, който е положил труд, който ти крадеш. Засрами се.

 9. 9 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бързайте, че изборите идват.
  Само кажете за коя партия симулират тези обещания?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#8] от "grayeagle":
  Някъде да претендирам авторство, „grayeagle-инспектор Инч Хай“, миниатюрен детектив (буквално голям 1 инч) ? Накъсо казано, нито аз, нито те претендират за авторските права. По-добре чети българино "grayeagle", чети и се ограмотявай!

 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Весело

  ДКЕВР - благодарим, че ви има !
  Нищо, че при вас не се знае в момента кой кум, кой сват, кой на булката брат, работите усърдно и неуморно.
  Ние харесваме и обичаме работата на ДКЕВР и няма да коментираме височките заплати и ДМС-та на връзкарите, работещи там.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#8] от "grayeagle":За "Южен поток" и цената на газа
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5409091

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Само лъжи, кражби и наглост се сипят отвсякъде към изтерзания българин! Що за търпение имаме ... май самите ние не знаем.
  Знам само, че откровено може да се категоризира, като НЕЧОВЕШКО! Нечовешко търпение към всички кожодери.
  Единствената ми надежда остава - да сме най-ценните християни за Господ ... май само той е понесъл повече...
  Но Господ дава шанс - после наказва. Иисус откровено и безапелационно охулва и гони измамниците и всички онези, които потъпкват човешките (Божиите) закони!
  Време е за тежките наказания за онези, които се имат за повече от Бог!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 751 Неутрално

  изумително. След като за 3-4 години газта поскъпна двойно без видима причина и при спадащи световни цени, сега цената щяла да бъде намалена с 3.89%, и то разбираш ли след края на отоплителния сезон.
  Чудя се какво ще последва. Може би цената на парното за периода април-октомври ще бъде свалена с 50% ? Или цената на непроведен телефонен разговор ще спадне с 30%?

 15. 15 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бойку не беше ли се похвалил, че е договорил 20% поевтиняване?

  I'm addicted to the truth.
 16. 16 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Over":

  Боцко вдигна цигарите със 100%. ДПС и ГЕРП си гласуваха заедно и после вдигнаха двойно цената.

  I'm addicted to the truth.
 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Тия до сега едно обосновано предложение не са направили.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "ashamana":

  Каламбурът ми се отнася до шефката на ДКЕВР - в оставка

 19. 19 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Over":

  Каламбур, ама аз съм пушач и изобщо не ми е смешно

  I'm addicted to the truth.
 20. 20 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не вярвам да поевтинее на газ-станциите!
  След 1 януари уж ни каканижеха за едни 20% надолу и плюс едни 13% от април дето по-малко ще плащаме, а на практика цената не се промени въобще!
  Окрадоха ни гробарите за 3 години, както и тройната коалиция не го е правила преди това!

 21. 21 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "ashamana":

  Ще ги откажем, и без това наоколо вредности колкото искаш, някои зависят от нас

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#15] от "ashamana":

  Тц, само 16% от цената на газа. После "Булгаргаз" каза, че имал бил да взема едни 7% от по-преди. Явно по трасето до ДКЕВР са се загубили там едни 6%. Избори идат. Партийните каси празни в тая криза.

 23. 23 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Не не се шегуват просто ГЕРБ подписа договор без посредници

 24. 24 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  А такса разпределение на газ 281.58 лева което е почти 50% от цена газ, ще намалее ли ?
  ДКЕВР защо узаконява драстично самоволно увеличение един път и половина цена на газ ? Какво толкова разпределят тая газ, със златни кюлчета ли ?
  Цената на газ да е 630.94 лв. за 1000 куб. м., а разпределение на газ към абонат - 281,58 лева за 1000 куб. м. !?!?!?

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Весело

  [quote#24:"Gouverneur général"]такса разпределение на газ[/quote]

  Тази такса е предназначена отново за съветските другари от Овергаз и за офшорките лично на другара Сашо Дончев, поставен от путинския режим и българските му васали да разпределя газа до потребителите. Накратко - не на шистовия газ! Лапай газовия мун дщук на мужиците и умирай щастлив.

 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Аз пък искам газа да поевтинее с 3.91%! Баси смешниците.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Има още много резерви и те трябва да се извадят! И в горивата има!

  goblenka
 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 828 Весело

  Това го знаем вече - от 1 април парното ще поевтинее, а от 1 октомври ще поскъпне. Поне цяло лято ще си ползваме евтино отопление.

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#20] от "Storan":
  Метанът по газостанциите тепърва ще бъде оскъпен с акциз. Малък, но сигурен

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lemmy":
  Ами не е точно така. Оснавната част отива в Булгартрасгаз за да поддържа националната мрежа и да я развива. Но таксата наистина ми изглежда висока... Трябва да погледнем как е в други страни. Колко се плаща за пренос по националната мрежа и колко за локалните мрежи за битова газификация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK