Синдикатите в ЕРП-тата: Заради по-евтиния ток ще се влоши качеството на снабдяването

Синдикатите в ЕРП-тата: Заради по-евтиния ток ще се влоши качеството на снабдяването

© Юлия ЛазароваСиндикатите в трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", предупредиха, че заради поевтиняването на тока ще намалеят инвестициите, ще се влоши сигурността на доставките и качеството на тока.


В открито писмо до служебното правителство трите профсъюзни организации изказват опасението, че "някой иска да създаде енергиен хаос, който може да доведе до срив на електроенергийната система".


Работещите в трите компании изразяват несъгласие с това, че са сочени като виновници за непосилните сметки за ток и ниските доходи, защото цената се формира по цялата верига на производството и доставката, а на ЕРП-тата се падат едва 10 на сто. 
"Ние, работещите в тези дружества също като по-голяма част от ползвателите на енергия сме потърпевши, не само от високите сметки, но и от народния гняв, който все повече ни тежи", пишат синдикалистите и допълват: "Не можем да приемем агресивността на хората към нас - служителите при изпълнение на служебните ни задължения, не можем да приемем и не разбираме вандалските прояви към центровете за обслужване на клиенти, палежа на коли, ломенето на имущество.... "


С уговорката, че не искат да бъдат лоши пророци, представителите на синдикатите предупреждават, че "всичко това след време отново ще се върне към нас като потребители. Ще се върне и временната мярка за намаляване на цената на електроенергия".


В трите дружества работят около 7 хиляди човека, които "като всички останали граждани търпят несгодите", се казва в писмото. 


Синдикатите застават зад исканията за прозрачност и публичност на решенията за публичните услуги и за широк дебат по формирането на цените. Призовават да се търси отговорност, включително и съдебна, ако има виновни за досегашната политика в сектора. 

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Доколкото помня синдикатите искаха да яхнат протестите срещу високите цени на тока , сега пеят друга песен . Дали синдикалните членове и шефове са минали психотест преди да говорят ? или синдикатите мислят българите за плиткоумни ?

 2. 2 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Неутрално

  а то сега щото е супер високо и качествено
  ако не ни беше толко смотан съда и съдебната система щяха да се скъсат да съдят ел. разпределителните компании и производителите за всеки изгорял, бойлер, печка, хладилник, дори и крушка. ама в едно др време и в един др свят може и да се получи - тук не

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 3. 3 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  " предупредиха, че заради поевтиняването на тока ще намалеят инвестициите "

  Те пък щото досега са се убили да инвестират. Хайде не с такива синдикални опити за вменяване на вина и съжаление към " жертвите ". Хората не са малоумни.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Има ли повече накъде - онзи ден, няколко пъти през 15-20мин., ми спира тока(почти центъра на София), само дето не ми счупи РС-то!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не че не са прави,но едва ли това е основната им болка.А и не е тяхна работа.Утре и синдикатите в държавната администрация може да се притеснят че ако се приведат в съответствие със здравия разум и световната практика таксите за административни услуги,това би ощетило гражданите откъм качество.

 6. 6 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  ами не са виновни ЕРП тата че законите са такива че да няма как да ги осъдиш, при добри закони след първите 20 тина загубени дела ще подобрят качеството толкова бързо че ще се чудите кво е станало

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Любопитно

  "ще се влоши сигурността на доставките и качеството на тока" - е, къде повече?! Форсмажорните "обстоятелства" са оправдания, залегнали в "договорите", та с финт пак ЩЕ ни работят. Синдикатите - в странен стил от социалистическото им минало... За КОЛКО време "отстраниха" авариите след ураганите около Габрово?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1924 Гневно

  "Че заради поевтиняването на тока ще намалеят инвестициите, ще се влоши сигурността на доставките и качеството на тока." -Много "глупости и простотии" се изговориха през този месец,
  ама горната спокойно може да "претендира" за титлата -"глупост на месеца" !

 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Браво! Повече такива гласове трябват. Синдикати да защитават работодателите си може да звучи странно в пост-комунистическа държава, но това е ясен сигнал, че ЕРП-тата обират повече негативи отколкото са заслужили.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Тези само се чудят откъде да се оправдаят ,че нещо в системата не е наред!Борбата на ЕРП-тата е да бъде задържана високата цена на тока и следователно високата норма на печалба!

 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 682 Неутрално

  "заради поевтиняването на тока ще намалеят инвестициите, ще се влоши сигурността на доставките и качеството на тока."
  Може и да се влоши още повече? На някои места като си включиш котлон, лампата започва да мъжди. Да не би това да е високо качество на доставения ток? Защо не си преразгледат заплатите, които са сред най-високите в страната?

 12. 12 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Факт, ние ще го усетим след 2-3 години и ще бъде голям "фън".

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Мдам.
  Очаквайте следващо изявление на синдиката на зеленчукарите, които да ви обЯснят, че поевтиняването на краставиците и доматите ще доведе до влошаване на качеството при доставката им, защото няма да могат да инвестират в щайгите.


  Прочее ... инвестиционната програма на ЕРП-тата не е свързана с цената на тока, а е конкретна сума, която се одобрява и взима предвид от ДКЕВР, когато се определят надбавките им върху! цената на тока.

 14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ТЕЗИ СИНДИКАТИ ЗАЩО НЕ ПОКАЖАТ ЕДИН ФИШ ЗА ЗАПЛАТА НА ОБИКНОВЕН ЕЛ.МОНТЬОР.

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тук виждам нещо интересно:
  "Прокуратурата разследва две нови измами в "Мини Марица – Изток" "
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5624751

  Къде са били синдикатите?

 16. 16 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Няма как да се намялят цените за тока, без това да избие на друго място. Огромните кражби чрез АЕЦ Белене и Цанков камък (вероятно има и други "по-малки" далавери, които просто се губят пред мащабите на тези двете) някой трябва да ги плати. Без да се превръщам в адвокат на ЕРП-тата твърдя, че опитите да се прхвърли върху тях отговорността за високите цени на тока е опит да се прикрият големите далавери в НЕК и БЕХ. Там трябва да се търсят виновниците. И разбира се в ДКЕВР, които са регулатор са се превърнали в регистратор.

 17. 17 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално


  До коментар [#14] от "mentra65":
  Ако ти беше един ел. монтьор от ЕРП-тата, друга песен щеше да пееш. Ама ти си един завистлив простоват българин, който предпочита да сочи с пръст и да чака някой да дойде да му предложи работа или да му плати тока. Не поемаш лична отговорност, че нямаш работа или ти плащат малко. Все некой друг ти е виновен. Бегай пий една ракия и върви да лягаш!

 18. 18 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Проблемите с ЕРП-тата и начина по който реагират техните представители ясно показва каква огромна грешка е тяхното приватизиране!! Сега те са в позиция да рекетират страната ни и населението! Националните предатели се спотайват и продължават да угодничат. ББ набързо сдаде властта та да не би да се наложи да промени някой закон или да вземе по-радикална мярка.
  Всеки роден на запад от Калотина по някаква неясна причина има чувството ,че е с право да се разпорежда у нас! Изказват се. Назидават. Заплашват. Практиката показва, че кодато има "конгречулейшън" значи нещо сме сбъркали.
  НИКОЙ НЯМА ДА НИ УВАЖАВА ДОКАТО САМИ НЕ СЕ УВАЖАВАМЕ.

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#18:"sushi"]Проблемите с ЕРП-тата и начина по който реагират техните представители ясно показва каква огромна грешка е тяхното приватизиране!![/quote]
  Е, ако речеш да сравниш инвестициите им с инвестициите от предното десетилетие когато бяха държавни, или с по-предното, когато бяха комунистически, ще установиш, че грешката е бая вярна.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  ЪЪЪЪ, АЛОУ, СИНДИКАТИТЕ..... Когато подаваното електричество е с напрежение 150 волта вместо 220 това не е влошаване на качеството. ТОВА Е НАРУшЕНИЕ НА СТАНДАРТА...
  Да си е...е м...а.
  И кажете на плешивия чех-директор да научи български. Щото да не плащаме освен 100-хилядната му заплата, а и заплатата на преводача му....

 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1289 Весело

  Започнаха да ни чертаят апокалиптични картини

 22. 22 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2730 Весело

  Няколко години след приватизацията на синдикалните лидери в ЕРП им бяха запушени устите, обезличени и разбити, доста постен опит за завръщане в играта.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 23. 23 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#17] от "mar_x":

  ЕЛ.ИНЖЕНЕР СЪМ,РАБОТЕЩ В ЕДНО ОТ ЕРП.СЪС ЗАПЛАТА КОЯТО НЕ СИ И СЪНУВАЛ.НЕ ЧЛЕНУВАЩ В СИНДИКАТ.

 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  По-лошо от това едва ли може да бъде ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 679 Неутрално

  И сега какво, да се чувствам виновен, че МОЖЕ да плащам малко по-нормална цена на тока ли? А те чувстват ли се виновни задето в центъра на софия поне веднъж на месец спира тока за по половин час? А чувстват ли се виновни за изгорените електроуреди? Баси лицемерието

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  "Синдикатите в ЕРП-тата: Заради по-евтиния ток ще се влоши качеството на снабдяването"

  Май няма връзка!Щом толкова години, вдигаха цената на тока, а качеството не се подобри, то следва, че ако също толкова години, намалява цената на тока, качеството да не се влоши!Това е най-нормалната логика.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  никой не може да спре кражбите в което и да е предприятие в страната ,това неминуемо води до нерентабилно производство и нереални цени ,че в кой бранш има ред и законност ,всеки на всяко ниво краде като за последно ,защото е ненаказуемо и няма контрол ,огромно количество полицаи ,прокурори , съдии ,които не се занимават с нищо конкретно ,освен ,ако могат и те да изрекетират някой подсъден ,затова цените на всичко тук са над световните ,затова и народа ни е беден и никой вече не може да помогне на това ,напротив ,в един момент тук ще настъпят и китайците и арабите и турците и теще използват този хаос за да превземат държавата и да си правят каквото си искат ,въпрос на време ,вече както има огромни райони с гета пълни с цигани ,край които трева не вирее ,също има комплекси от руснаци ,от чуждунци ,в които също българите не са желани даже като сервитьори ,това е тук в България .

 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Оооо ! Я, стига! Чез е обявила печалба от над 200%! Не знам колко са на другите две ЕРПта. Щом има такава печалба, има нещо гнило! Много повече от датскя дворец на Хамлет!

  goblenka
 29. 29 Профил на Peni Radulov
  Peni Radulov
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Не заблуждавайте хората!Нямате срещу вас олигофрени или глупаци.Разходите заобслужване не се покриват от приходите т.е. не е вече достачен процента според вас за печалбата и вашите премий.Защото трябва да обслужвате райони с малко потребление,но с мощни трансформатори останали от соца,които ви носят много преразходи.Да не говорим за кражбите и неплатени сметки от "италианският етнос у нас защитаван от партийте като изборен електорат"Има много трфопостове със замаскирани кабели от едно време,които и господ не знае за къде са,но консумират ел.ток.

 30. 30 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Качеството на снабдяването не знам, ама качеството на живот в България се намали до безбожие.

  Да живее България и българският народ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK