В 46% от действащите компании работи само собственикът

В 46% от действащите компании в България освен собственика няма нито един нает.

В 46% от действащите компании работи само собственикът

© Красимир ЮскеселиевВ 46% от действащите компании в България освен собственика няма нито един нает. Заради икономическата криза и лошата бизнес среда в страната са закрити 350 хил. работни места и други 112 хил. работни места на самонаети. Това се казва в справка за ключовите проблеми в икономиката, изготвена от Българската стопанска камара (БСК) за министър-председателя Марин Райков. 


Според бизнес организацията е влошена структура на работните места - 58% от наетите са в секторите услуги, търговия и селско стопанство, 26% в промишлеността и строителството, 16% са в обществения сектор.


Влошава се и структурата на българската икономика, констатира БСК. "Преобладаващ дял формират 
спекулативните и финансови индустрии - над една четвърт от брутната добавена стойност в страната е за сметка на секторите "Финансово посредничество и операции с недивжимо имущество"  - 25.4% и "Държавно управление, образование, здравеопазване"  - 15.2% през 2012 г.", се казва в документа. 
Според камарата не се вземат мерки и се разширява практиката по износ на национален доход, а 
внимателният анализ на данни от търговския регистър, показва не само икономически деформации, но и неспособността на администрацията да идентифицира тези нарушения.


От данните за продажбите, печалбите и заетите лица на 10-те предприятия с най-високи приходи от продажби по икономически сектори, БСК прави извода, че в търговията на горива, в преработващата и в добивната промишленост има съществен ръст на приходите и срив на продажбите.


В строителството камарата също открива ясна индикация за търговия с влияние поради "огромния  икономически необясним ръст в продажбите за избрани фирми, независимо от регистрирания срив в отрасъла и диспропорция в ръста на продажбите и декларираната печалба".


В търговията на дребно БСК установява значителен ръст в продажбите едновременно с увеличаване на загубата от стопанска дейност.


Подобни патологични изменения  при най-големите предприятия, формиращи структурата на 
българската икономика, са показателни за пълзящо развиващите се негативни процеси, прави извод БСК. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK