Ограничават се мощностите на зелените електроцентрали в Югоизточна България

Ограничават се мощностите на зелените електроцентрали в Югоизточна България

© Красимир ЮскеселиевЕлектроразпределителното дружество ЕВН, което обслужва Югоизточна България, разпореди на фотоволтаичните и вятърните електроцентрали в региона да ограничат мощността си до 40%, съобщи БНР.


Мярката се отнася за централите с присъединена мощност над 30 киловата и важи за времето между 11 и 17 часа днес. Тя е предприета след разпореждане от Електроенергийния системен оператор.


Електроразпределителното дружество прилага мярката за втори път този месец. На 6 април бяха изключени 10 централи.
ЧЕЗ, която обслужва Западна България,  ограничи производството на ток от всички вятърни и фотоволтаични централи с 40 на сто на територията на Благоевград вчера, информира радиото. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на ток в страната.


В края на март министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев издаде заповед електроцентралите, които работят с възобновяеми енергийни източници без разрешение за присъединяване, да бъдат изключени от енергийната система. Причината е спадът на консумацията, довел до производствен излишък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK