ЧЕЗ поиска да бъде прекратена процедурата за отнемане на лиценза й

Жалбите на клиенти намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април, съобщиха от ЧЕЗ.

© Юлия Лазарова

Жалбите на клиенти намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април, съобщиха от ЧЕЗ.Електроенергийната група ЧЕЗ, която обслужва Западна България, поиска Държавната комисия за енергийно  и водно регулиране (ДКЕВР) да прекрати процедурата за отнемане на лиценза на двете дружества - "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", съобщи БНР.


Днес регулаторът даде началото на процедурата с публично изслушване на представители на компанията, а решение се очаква не по-рано от юни. До нея се стигна след масови протести за високи сметки за ток в началото на годината. Държавната финансова инспекция пък установи нарушения при обществените поръчки на дружеството и възлагане на дейност на свързани дружества. 


Регионалният мениджър Петър Докладал заяви днес, че двете дружества са отстранили всички нарушения, установени от регулатора и определи пропуските като формални.  Той изтъкна, че влизането си в България през 2005 г. досега компанията е инвестирала близо 1 милиард евро и е платила близо 500 000 лева данъци и 41 млн. лв. дивидент на държавата. 
В отговор на обвиненията за заобикаляне на процедурите за обществени поръчки Кремена Стоянова от компанията поясни, че ако дружеството само извършва дейностите, които сега са изнесени към свързани с ЧЕЗ фирми, разходите за това са щели да бъдат по-големи. Разходи за миналата година са в размер на 1.2 млрд. лв, а само 15 млн. лв. са за изнесени услуги, сочат данни на компанията.


На заседанието на ДКЕВР е било съобщено, че жалбите на клиенти също намаляват в пъти - от 10 хил. през февруари, на 600 от началото на април.


От ДКЕВР увериха, че за тях не са важни финансовите доходи на дружеството, а това дали то работи в интерес на обществото.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Компании

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Има си закони!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 733 Весело

  Да го отнемат и да я прекратяват!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  не знам дали е законно да дърцат отворено ел.табло на Стамболийски вече около месец ! На мен ми е досадно вече да го напомням но още е отворено и може да пострада човек!!!

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/03/26/2029205_opasno_za_jivota/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Определено са си загубили лицензът.Най-лошото е че и те самите го знаят и сега се опитват да правят мили очи .Не става няма връщане назад. Вземайте им лиценза и търсете някоя порядъчна компания, а пък другите като видят ще внимават какво правят.

 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  ЧЕЗ искат...
  Само че - много искат!
  И как за 8 години са платили само 500 000 лева данъци? Или по 62 000 лв. на година?
  И къде са им инвестициите от 2 милиарда лева (1 млрд. евро) и ремонтите за 1.2 млрд. лева, че аз нещо не ги виждам...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Много мразя ЧЕЗ, ЕРП-тата, софийска вода и концесионерите за злато, газ и петрол, но
  предпочитам ЧЕЗ пред ТИМ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobby8033":

  Мисля, че е точно обратното. ЧЕЗ ще излезнат по-бели от ангел, после ще заведат насрещни искове за пропуснати ползи, и ще ни изтрескат с обезщетения. И всичко е заради една поразяваща уста, дето говори без да има нужния акъл..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако и този път държавата България се подаде, значи нямаме никаква държава!
  Крайно време е да се мисли за българите, а не за интереса на сульо и пульо...

 9. 9 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Инвестициите на ЧЕЗ - 281.5 млн. евро за приватизация на ЕРП-тата, 206 млн. евро за ТЕЦ Варна и станалото е реинвестиране на печалбите в мрежата. А това за данъците според мен е грешка тъй като само данък печалба на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро за последните 7 години е около 43 млн.лв

 10. 10 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Смешно, все едно един престъпник да поиска да бъде прекратено съдебното му дело?! Ами нека си завърши и да видим резултата! А след това ще видим какво са отстранили и какво не! Принципно не би трябвало да има някакво значение, важното е какво са допуснали да се случи и не може очевидно престъпни намерения да бъдат обявявани като формални пропуски!!! Това е повече от наглост... ама всички престъпници разчитат на това, че Темида е сляпа и няма как да го види?! Нищо, че всички ние няколко милиона го виждаме!

 11. 11 Профил на email
  email
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "От ДКЕВР увериха, че за тях не са важни финансовите доходи на дружеството, а това дали то работи в интерес на обществото."

  Ами не очевидно, че не работи в интерес на обществото. Работи само и единствено за собствения си интерес и против интересите не само на обществото, а и на държавата!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#8] от "николай":

  Същите сульо и пульо се оплакват на ЕК за лошата държава България, която а-ха да последва примера на Албания. Това, че работят в нарушение на законите и на приватизационните условия, бял кахър за тях. Ето го диктатът на корпорациите. Същата картина е и при хипермаркетите, и при петрола - конкретно у нас.

 13. 13 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Тая леля ме вбеси още докато обясняваше по БНТ, че нищо не може да се направи, всичко, което може, вече е направено и поскъпването си било неизбежно, направо задължително.
  Аз на служител който ми казва, че нещо не можело и не ставало обикновенно му казвам "Ти не можеш и ти не ставаш" - и го заменям с такъв който може и става!

  От нюз.бг:

  "В ДКЕВР недоволни, че им „диктуват” срещу ЧЕЗ

  Проверката на елразпределителното и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ в България - съответно ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, до голяма степен е "инспирирана" от становището на прокуратурата през февруари, както и от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция.

  Това заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, като по този начин постави под съмнение независимостта, която е гарантирана по закон на енергийния регулатор.

  Думите на Харитонова бяха след откритото заседание на комисията по отношение стартиралата процедура за отнемане на лиценза на двете посочени по-горе дружества.
  Припомняме, тя стартира в края на февруари на фона на улични протести и хаотични действия от страна на държавното управление, които стигнаха до там за председател на ДКЕВР да бъде сложено лице, което по всичко личи, че няма диплома за висше образование.

  Това, че Харитонова не е била в комисията по онова време (тогава обаче тя без зам.-министър на икономиката с ресор тъкмо енергетика, б.р.) й послужи като аргумент в отговора на въпроса защо и срещу другите две дружества не е стартирала процедура за отнемането на техния лиценз.
  Припомняме, според доклада на АДФИ, който комисията използва като основен аргумент в процедурата по отнемане на лиценза на дружествата на ЧЕЗ се откриват и сходни нарушения, свързани с обществените поръчки при другите две ерепета - ЕВН и Енерго Про.

  Харитонова заяви, че към края на февруари АДФИ е излязла само със становище за ЧЕЗ Електро и Чез Разпределение и за това ДКЕВР е започнала проверка на тези дружества.
  На въпрос на Money.bg дали ако първи бяха излезли резултатите друго дружество е щяло да започне проверка срещу него, Харитонова не отговори.

  Журналистите продължиха да настояват за това дали е възможно и другите ерепета да попаднат в такава процедура, но въпросите им по един или друг начин бяха отклонявани.

  Самото открито заседание по отношение на отнемането на лиценза премина в диалогичен тон като всяка една от страните - ДКЕВР и ЧЕЗ, имаха възможност да изразят мнението си.

  Припомняме, мотивите, с които ДКЕВР започна процедурата бяха основно два - неспазването на закона за обществените поръчки от страна на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, както и подмяната на електромери без за това да са уведомявани потребителите и в отсъствие на двама свидетели, които да подпишат протокола за смяна на измерителната техника.

  ЧЕЗ се защитиха, като посочиха, че установените от АДФИ нарушения и издадените Актове за административни нарушения, не са достатъчни според българското законодателство те да бъдат приети като фактически извършени. За това е необходимо издаване на наказателно постановление от съответния съдебен орган, а такива за цитираните от ДКЕВР нарушения не е имало.

  ЧЕЗ Разпределение приеха констатациите относно смяната на електромери "на тъмно", като управителят на дружеството Стефан Апостолов заяви, че не може да контролира работата на всеки един от служителите си и е възможно в някои частни случаи наистина да е имало подмяна на електромери, без за това да са уведомени потребителите или пък да има подписите на двама свидетели присъствали на подмяната на електромерите.

  По отношение на обществените поръчки ДКЕВР, позовавайки се на доклада на АДФИ, смята, че около 60 млн. лв. са се завъртели в различните дружества на ЧЕЗ, без да е доказана необходимостта от това и че това е ставало по непрозрачен начин.

  Членът на ДКЕВР Анджела Тонева посочи, че такава практика, която позволява отклоняване на парични средства, застрашава доставките защото това възпрепятства инвестициите и подновяването на остарялото оборудване, което е на територията на ЧЕЗ.

  В заключение от ЧЕЗ заявиха, че отнемането на лиценз без сериозно основание за това е грубо нарушение на законодателството и противоречи на административните практики, които имат за цел да изправят нарушението, а не да санкционират свръхмерно нарушителя."

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 14. 14 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#6] от "~бивш тъмно син":
  ++++++++++++

 15. 15 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мда, очевадно че са престъпвали много закони и не им пукало. И като видя как ми говорят за инвестиции, пък не казват колко печалба са изкарали и колко са прехвърлили.

  КОфтито е че Тим имат % и ако ги махнат - май те ще се наместят...

  Ivanski
 16. 16 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мръсници! абе, нали уж трябваше да го отнемат вече тоя лиценз. Само ние ли ще ги търпим тези!

 17. 17 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  В МОМЕНТА ВСЕКИ СЕ ОСЛУШВА НА КЪДЕ ЩЕ ЗАДУХА ВЯТЪРА,КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ,НО ПРИ ВСИЧКИ ПОЛОЖЕНИЯ,КОЙТО И ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ АКО ЧЕЗ НЕ СЕ МАХНАТ СИ ТРЪГВА И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО.ТОВА ОЩЕ НЕ ИМ Е ЯСНО НА НЯКОИ ЛАПАЧИ.

 18. 18 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 838 Неутрално

  вън от България лапачи !

 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има хора(всъщност те не са хора) във форума, които ей така с някакво странно удовлетворение си мачкат минуси.
  Много моля този кре*** дето е чукнал със странен кеф минус на коментар 10 от email, да се обоснове ЗАЩО!

 20. 20 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бих лиснал кофа с вода ....

 21. 21 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#19] от "péro":

  Да, и аз искам да се обоснове, още повече че станаха 2. Кретенизмът изглежда е заразно заболяване

 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Ще им отнемат лиценза на марта в сряда ( ама то мина )..Ако им го отнемат забравете за евросредства и инвестиции....
  Този шум се вдигна само за изпускане на парата на народното недоволство и да се спаси рейтинга на герберасите

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#19] от "péro":
  До коментар [#21] от "tily_lily":

  Мисля че някои коментари получават минуси от тъй наречените платени партийни драскачи. Казано им е, че определен тип коментари трябва да получават минуси, други плюсове, или пък да хейтват някои никове. Така дори разумни коментари от противниковия отбор биват "отричани", защото се действа праволинейно. Имам ччувството, че се познават един други като телефонистките от телефонните централи в едновремешните "Далекосъобщения"-никга не са се виждали, но редовно говорят с колежката от другия край и си се обръщат на малко име. Аз не ги разпознавам, но те явно си се познават. Отчетливо се забелязват "активисти" на ГЕРБ, БСП и ДСБ, явно са най-многобройни, или поне най-гласовити. И като се появи тема, която, уж не е партийно-политическа, "служебният рефлекс" им сработва.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ето как инвестира ЧЕЗ!
  Искаш нова партида - даваш 700лв - получаваш електромер за под 100лв, два прекъсвача 60А и малко труд. Всичко под 200лв!
  Записват инвестиция 700лв и приход 700лв! Всички компоненти се купуват от свързани фирми с цени които са тайна!
  Искаш да включиш сграда към ЧЕЗ!?!
  Молиш се да не ти предпишат трафопост, ако ти го предпишат инвестираш 50-100хил. лв и чакаш ЧЕЗ да се издължи с ток към теб! Срока е над 5 години, лихви няма. След 5 година ти намаляват оценката на трафопоста, имало амортизация!?! Отново записват 50-100хиляди инвестиция и задължение от същата сума, която намалява с течение на времето!?!
  Пълни счетоводни еквилибристики!!!
  Изобщо едва ли и 10% от инвестициите им са реални!

 25. 25 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И какво толкова им проверяват на тези инвестиции, да изберат например Банско и да проверят колко от трафопостовете са изплатени на инвеститорите и каква сума за инвестиции са отчели!?! Можем да заложим че едва ли са платили и 20%!

 26. 26 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Гневно

  Много нагли. Процедурата за отнемане трябва да приключи, за да се провери всичко!
  Какво ще бъде крайното решение, не знам, но ако спре сега процедурата, всичките далавери ще потънат!

 27. 27 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#19] от "péro":

  Колега тоя форум го четат и от офисите на ЧЕЗ

 28. 28 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "vesperado":

  освен това отчитат трафопостовете построени от бизнеса като своя инвестиция

 29. 29 Профил на vesperado
  vesperado
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#28] от "tree":

  Така е - но само за сумата която плащат за тях

 30. 30 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "vesperado":

  сумата която някога ще платят за тях.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK