Георги Прохаски, ЦИР: Държавата да инвестира в икономиката

Георги Прохаски

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги ПрохаскиСимволичен растеж на българската икономика между 0.3% и 0.5% през първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното прогнозира директорът на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. За цялата 2013 г. очакванията са растежът на БВП да е между 1 и 1.5%,  съобщи capital.bg.


Експертът препоръчва държавата да инвестира в икономиката, дори и само с национални средства и с цената на дефицит, ако усвояването на еврофондовете не върви. България и без това има рекордно нисък бюджетен дефицит в сравнение с другите държави от Европейския съюз (ЕС), но икономиката е в депресия, коментира Прохаски.


Директорът на ЦИР открои два важни проблема за разрешаване от следващото правителство – бедността в малките градове и селските райони и големият дял нискоквалифицирани и нискообразовани безработни. По думите му близо 150 хил. души се нуждаят от специалното внимание на правителството, защото без квалификационни програми няма да си намерят работа, дори и когато реалният икономически растеж достигне потенциала си. За преодоляване на регионалните различия пък се налагат инвестиции в инфраструктура, но не само в магистрали, а и в пътна мрежа между малките населени места.


По-рано днес  в интервю за БНР Прохаски коментира, че "няма да е много трудно да се направи програмно правителство, защото програмите на партиите са доста сходни, дори на двете най-големи политически сили", но направи уговорката, че изключва темите за АЕЦ "Белене" и за плоския данък. 
"Повечето партии виждат проблемите в икономиката и обществото и дават идеи какво да се направи в общ вид. Хората ще преценят имат ли политическа воля и експертен и кадрови потенциал да минат към конкретни действия и да ги реализират", посочи той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK