Държавните дружества намериха 240 млн. лв. резерви, за да удържат цената на тока

Министър Асен Василев

© Юлия Лазарова

Министър Асен ВасилевПродължава търсенето на резерви по системата на производството на енергия, така че цената на тока да не бъде повишена от 1 юли. Това увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на заседанието на обществения съвет по енергетика, съобщи БТА.


Вече са получени предложения от ТЕЦ "Марица-Изток 2" за намаляване на разходите със 100 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., и от Електроенергийния системен оператор - с 9 млн. лв.


Заедно с намалените с 80 млн. лв. разходи на Мини "Марица-Изток" общо в държавните дружества са намерени резерви от 239 млн. лв. до момента, съобщи министърът. Други държавни дружества, сред които и НЕК, трябва да продължат да търсят резерви, добави той. В момента се движим в правилната посока и имам надежда, че цената на тока ще бъде запазена от 1 юли, каза Василев. 
Заедно с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране се работи по предложението да няма добавки - кафява, зелена енергия и за невъзстановяеми разходи в цената на тока. Предстои тази идея да бъде обсъдена и с индустрията, каза министърът и допълни, че целта е ценообразуването да се постави на пазарен принцип. Уточни, че не става въпрос трите добавки да отпаднат само от енергията за износ, а да се промени формирането на цената по принцип.  "Трябва да стане ясно, от една страна, за гражданите какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки, от друга страна, това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури", каза министърът. 


В отговор на въпрос Василев заяви, че на базата на намаленото потребление на електроенергия за следващия регулаторен и ценови период ще се направят нови разчети и ще се прецени кои централи с каква мощност да бъдат включени в енергийния микс. От следващия ценови и регулаторен период всички консуматори - средно напрежение, излизат от регулирания пазар, което означава, че около 44 процента от електричеството на страната ще се доставя на свободния пазар, каза Василев.


Пред журналисти Владимир Топалов, представител на миньорската организация към КТ "Подкрепа" каза, че според достигнала до синдикатите информация за следващия регулаторен период се обсъжда предложение добиваното количество въглища от Мини "Марица-Изток" да бъде намалено до 12,5 млн. тона, а ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи само с един блок мощност. Топалов уточни, че е получил уверение от министър Василев, че такова нещо не е обсъждано в МИЕТ. Ако обаче се стигне до подобно намалено производство, неминуемо ще има съкращения и съответно миньорски протести, предупреди той. 


Синдикатите настояват още следващата седмица да получат от държавата прогноза за цената на въглищата в ТЕЦ-овете и отделните мини и програма за това как ще се гарантират работните места. "Ако това не стане, независимо че няма правителство, нашите структури вероятно ще започнат подписка за ефективни стачни действия", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров 


Представителят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков, който на заседание на съвета представи презентация за ВЕИ сектора, заяви пред медиите, че производителите на зелена енергия са готови да поемат разходите, които предизвикват в енергийната система, но искат те да са ясно обосновани - нещо, което според Аличков ДКЕВР досега не е направила. Аличков посочи, че във ВЕИ сектора са направени инвестиции за над 3 млрд. евро и в него работят над 1640 предприятия. 


Представители на асоциацията на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници предупредиха, че ако не спрат ограниченията за работата на ВЕИ-компаниите, този сезон ще е последен за две трети от производителите на слънчева енергия. По техни думи заплашени са и банките, финансирали изграждането на мощности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK