Държавните дружества намериха 240 млн. лв. резерви, за да удържат цената на тока

Министър Асен Василев

© Юлия Лазарова

Министър Асен ВасилевПродължава търсенето на резерви по системата на производството на енергия, така че цената на тока да не бъде повишена от 1 юли. Това увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на заседанието на обществения съвет по енергетика, съобщи БТА.


Вече са получени предложения от ТЕЦ "Марица-Изток 2" за намаляване на разходите със 100 млн. лв., от АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., и от Електроенергийния системен оператор - с 9 млн. лв.


Заедно с намалените с 80 млн. лв. разходи на Мини "Марица-Изток" общо в държавните дружества са намерени резерви от 239 млн. лв. до момента, съобщи министърът. Други държавни дружества, сред които и НЕК, трябва да продължат да търсят резерви, добави той. В момента се движим в правилната посока и имам надежда, че цената на тока ще бъде запазена от 1 юли, каза Василев. 
Заедно с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране се работи по предложението да няма добавки - кафява, зелена енергия и за невъзстановяеми разходи в цената на тока. Предстои тази идея да бъде обсъдена и с индустрията, каза министърът и допълни, че целта е ценообразуването да се постави на пазарен принцип. Уточни, че не става въпрос трите добавки да отпаднат само от енергията за износ, а да се промени формирането на цената по принцип.  "Трябва да стане ясно, от една страна, за гражданите какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки, от друга страна, това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури", каза министърът. 


В отговор на въпрос Василев заяви, че на базата на намаленото потребление на електроенергия за следващия регулаторен и ценови период ще се направят нови разчети и ще се прецени кои централи с каква мощност да бъдат включени в енергийния микс. От следващия ценови и регулаторен период всички консуматори - средно напрежение, излизат от регулирания пазар, което означава, че около 44 процента от електричеството на страната ще се доставя на свободния пазар, каза Василев.


Пред журналисти Владимир Топалов, представител на миньорската организация към КТ "Подкрепа" каза, че според достигнала до синдикатите информация за следващия регулаторен период се обсъжда предложение добиваното количество въглища от Мини "Марица-Изток" да бъде намалено до 12,5 млн. тона, а ТЕЦ "Марица-Изток 2" да работи само с един блок мощност. Топалов уточни, че е получил уверение от министър Василев, че такова нещо не е обсъждано в МИЕТ. Ако обаче се стигне до подобно намалено производство, неминуемо ще има съкращения и съответно миньорски протести, предупреди той. 


Синдикатите настояват още следващата седмица да получат от държавата прогноза за цената на въглищата в ТЕЦ-овете и отделните мини и програма за това как ще се гарантират работните места. "Ако това не стане, независимо че няма правителство, нашите структури вероятно ще започнат подписка за ефективни стачни действия", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров 


Представителят на Българската фотоволтаична асоциация Владимир Аличков, който на заседание на съвета представи презентация за ВЕИ сектора, заяви пред медиите, че производителите на зелена енергия са готови да поемат разходите, които предизвикват в енергийната система, но искат те да са ясно обосновани - нещо, което според Аличков ДКЕВР досега не е направила. Аличков посочи, че във ВЕИ сектора са направени инвестиции за над 3 млрд. евро и в него работят над 1640 предприятия. 


Представители на асоциацията на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници предупредиха, че ако не спрат ограниченията за работата на ВЕИ-компаниите, този сезон ще е последен за две трети от производителите на слънчева енергия. По техни думи заплашени са и банките, финансирали изграждането на мощности.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Весело

  "този сезон ще е последен за две трети от производителите на слънчева енергия"

  Обещавате ли?

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 2. 2 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 488 Гневно

  И на този фон:

  http://offnews.bg/index.php/196638/darzhavna-tajna-e-che-ohranata-na-borisov-i-tsvetanov-izliza-400-000-lv-na-mesets

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Значи щом с толкова се намаляват разходите,с толкоз ще се увеличи и печалбата,оттам корпоративният данък
  Добре,браво на министъра.

 4. 4 Профил на plamen1967
  plamen1967
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Упс... ВЕИтата включиха в играта си най-силния аргумент Заплахата за банковата система в Б-я.
  Това левон ли ви го подсказа... щото при закононарушения на уникредит регистрирани от БНБ и КЗП този аргумент сработи при най-големият експерт в Б-я. именно с този аргумент КЗП бе спряна да разследва уникредит, щото видите ли ако булбанк трябва да спазва българското законодателство щяла да фалира...

  ЧУДО!!! Запознайте се как осъдих "УниКредит Булбанк" в Русе за повишени лихви : http://plamen1967.wordpress.com/myloan/
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Мммм ...
  От тази сума дотук излиза, че "спасяват" грубо по 15-20 лева евентуално повишение средно на семейство месечно до края на годината.
  Не става ясно за мен дали обаче това е достатъчно. Май не е.
  Та да си правим изводите каква я натофтаха в енергетиката ...

 6. 6 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мдам...

  Както доскоро всичко щеше да се вдига, изведнъж се оказа, че можело и да не се вдига. Явно сделка има наистина. Само че не между министърът и съответните дружества, а между НЕК и тях. И по-скоро от страна на НЕК по команда на нашите далечни северноазиатски братя, след като сделка е постигната с някои "националистично настроени" партии.

  По същата команда бяха и изсценирани сметките за ток през декември-януари. Мръснички са, БеСеПарите, ама когато се научиш да им четеш между редовете са доста прозрачни.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 7. 7 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И защо чак сега, след изборите? Преди не можеше ли?

 8. 8 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#1:"TrakerBG"]"този сезон ще е последен за две трети от производителите на слънчева енергия"
  [/quote]

  - Ще е последен за собствениците. Централите си остават, цените им също - просто някой друг ще ги купи и експлоатира.

 9. 9 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В рудник 2 работя,към Марица изток.Всичко е толкова изкуствено и фалшиво в момента там с тия "оптимизации" на средствата,правят се за сметка на наложителни ремонти,забавени плащания и много хора в принудителен отпуск....Всичко се трупа за следващите управляващи,служебното единствено го интересува да избута без граждански вълнения и бунтове,па след нас и потоп.С колегите големи надежди възлагахме на министър Василев в началото,думите му бяха много точни,разкритията-истина,знаещи се от години в бранша,но....Толкова явно му дръпнаха юздите,така го настъпаха,че май му мина всякакво желание за промени и главоболие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 10. 10 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  ВЕИ- тата остават, защото са градени и от комуняги и от герберасти...а на зима цената на тока ще хвръкне въз небо...вервайте ми

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Тези резерви в един момент ще ни излязат през носа...Рано или късно,всичко се плаща.

 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "ministry09":
  Потвърждаваш тезата ми.Това не са никакви резерви,ами просто едно притискане за намаляване на разходи на всяка цена,за да не се вдигне сега цената.Всичко това рано или късно ще избие.

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Като се стегнат нещата има резерв

 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1001 Весело

  [quote#13:"xalikarans"]Като се стегнат нещата има резерв[/quote]

  Има ли?

 15. 15 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сбор от цифри равен на 240 милиона...имам усещането,че някои не отчита колко са нулите след 240!С тази еквалибристика на цифри,ще изплатим държавния дълг до края на годината

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 16. 16 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Модела е много сбъркан. Пак се стремим към ниски цени на всяка цена, а никой не пита защо с " нормална " заплата не може да си плати тока.

 17. 17 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "ministry09":

  Така е, затова не смее никой да влезе по забоите да разпита за истинското положение на нещата...

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 18. 18 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#16] от "r3tro":
  А изкуственото подтискане на цените има неприятното свойство до някое време да доведе до липсата на съответния продукт....Като вземат да гърмят подстанциите ,да падат далекопроводите и да спират централите,нещата ще лъснат като насран задник...

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  В едно далечно време за всяко изделие , за всяка поръчка или услуга се изготвяше първичен документ , наречен калкулация .По нея и хора с начално образование с един поглед разбираха защо му вземат двата лева . Копче да си купиш, някъде и за него имаше изготвена калкулация . Ама днес няма нормировчици . Има мениджмънт и мениджъри . Затова и с две висши образования не мож разчете фактурите на електрото и топлото . И не само .

 20. 20 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Аз за това съм за по-високи заплати, а не за по-ниски цени. В Европа като гледам май само ние протестираме за ниски цени, а че заплатите ни са най-ниските никой май не обръща внимание.

 21. 21 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Нищо още не се знае ново правителство нов късмет

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Всяко едно повишение на цените на тока у нас е спекулативно!Дано управниците у нас са разбрали ,че не могат нон-стоп да "стрижат" народа!

 23. 23 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  В чии джобове , отиваха до сега тези 240 милиона лева??? Ще се сети ли някой, да сезира Главният прокурор за това????

 24. 24 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  До #14-zg- Има!!! Много повече от тези 240 милиона!!!!ОТ ТАМ СЕ КРАДАТ НЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ, А МИЛИАРДИ!!! Просто енергийната мафия е подхвърлила тези трохи на матряла , за да не изгуби милиардите, които краде от него!!!

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#3] от "xmm":  Ама как ги разбирате тези работи! Къде сте у4или икономика - сигурно в Харвард!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Интересно как при тожа положение 6те бъде изпълнен буджета, който предвижда6е около 240 милиона девидент от БЕХ.

  Извинявам се за правописа, но просто липсват подходя6тите клави6и!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо държавата трябва да плаща за печалбите на ЕРП-тата?
  След протестите и след като колонизаторите реваха, знаете ли какво се оказва, чули ли сте? Не, не сте защото трдуно ще намерите подобни новини в маргиналните медии.
  За тримесичието, именно за това, в което два месеца бяха протести, ЕВН са реализирали 24% печалба.
  24% печалба на гърба на хората, дране на кожи, дране на обикновените хора със десетки левове, за да могат колониалистите да реализират стотици милиони печалби.
  24% печалба в това положение и на този хал, това са стотици милиони, и сега те ясно ще продължат да се поемат пак от нас, дали директно или чрез "бюджета" !
  Едно напълно нерентабилно положение в което частни корпорации получават даром една изградена електропреносна мрежа, за да дерат кожи да свалят плът от обикновеният обезверен човечец.
  Докога корпорациите, ще крадат този човек? Докога държавните ресурси, които са общо благо на всеки поданник на републиката, че преминават в ръцете на една шайка неолижерални престъпници?
  Ето това е неолиберализма, и ще ни схруска всички, докато повечето от вас се усетят какво става.

  I'm addicted to the truth.
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#16] от "r3tro":

  При липса на пазар на труда няма как да има високи заплати. Има само предлагане, а търсене няма.Това най-ясно личи в т.нар. обяви за работа. В нормална страна с действащи профсъюзи в обявите за работа колкото реда са изискванията за длъжността , толкова реда са и бонусите, които се дават. Тук в най-добрия случай в обявата пише: престижна работа с мотивиращо заплащане в млад трудов колектив.
  Да не говорим за измислените профсъюзи и самоназначилите се работодатели.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 29. 29 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#23] от "kimba3":


  [quote#23:"kimba3"] чии джобове , отиваха до сега тези 240 милиона лева??? Ще се сети ли някой, да сезира Главният прокурор за това????[/quote]
  И на мен тва ми беше първата мисла... А дали са наистина само толкоз или бая повечко откраднати пари?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ами погледнато от другата страна тока е евтин, но доходите са ниски. и как да са високи като на държавните тюфлеци им вдигаха заплатите последните 4 години, а на хората в частния сектор ги намаляха или им ги вземаха. гърци и унгарци фалираха отдавна задето държаха заплатите у държавния сектор толкоз високи, само ние не сме заради борда все още.....

 32. 32 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Държавните дружества намериха 240 млн. лв. резерви, за да удържат цената на тока"
  Докога?
  И още една гледна точка: http://cccp-2.blogspot.ca/2013/04/blog-post_1892.html

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 33. 33 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кой и къде ги беше скрил?

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  До коментар [#7] от "aleko":

  И защо чак сега, след изборите? Преди не можеше ли?

  Не не можеше, защото нямаше да има протести и БСП, ДПС и АТАКАщяха да останат на сухо..

 35. 35 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#23:"kimba3"]В чии джобове , отиваха до сега тези 240 милиона лева??? Ще се сети ли някой, да сезира Главният прокурор за това???[/quote]
  Ми Янето ги сезира вече, Цацаров се направи на ударен. И продължава да се прави на ударен.

 36. 36 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#33] от "nelva":

  Бойко, в гащите на Дянков. Вече му забравихме и името. Ние помним по три дни.

  I'm addicted to the truth.
 37. 37 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#31] от "mofo":

  Това е вярно. Но и не е. Всекиму според чергата и ресурсите. Може да се дадат много примери.

  I'm addicted to the truth.
 38. 38 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Още резерви ще намерят, просто не е дошъл момента...Следващото правителство ще си отиде бързо ако допусне увелечение....всъщност защо трябваше всеки шест месеца да вдигат цените в години на криза ,много близо до акъла е , че ще стане ,каквото стана....

 39. 39 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "Sion,ГЕРБ- 15% технологичен народобрак..":

  хубаво, а охраната на Местан или Станишката колко излиза ?

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Мислете с колко ще намалявате, че накрая да не потънете всичките заедно. Народът мина на газови бутилки по терасите, сега остана за бойлерите да се измисли нещо, което поне в летния пек няма да е много сложно. И така от много лакомия ще я карате всичките по 8 месеца в годината на 40% мощност.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 41. 41 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1280 Весело
 42. 42 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Повишението на тока беше на 1-ви юли. Никой не протестира за това тогава. През месеците декември-януари НЯКОЙ разпореди да бъде удължен срока на отчитане на електромерите не на 30 дни, а на 35-40-45 дни. Студените дни бяха павече от миналата година с около 3 градуса.Това доведе до разход на повече ток + по дълъг период = голяма сметка....Това бе изгодно на тия, дето извадиха "уличниците" след скучаещите футболни агитки...От протести за тока,се искаше вече "кой каквото му хрумне....И така до сегашното положение....Пълна романтика....Чудесата ни предстоят сега....

 43. 43 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Ще ни излезе през носа....

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на sarvapali radkha krishnan
  sarvapali radkha krishnan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "john_law":

  „хубаво, а охраната на Местан или Станишката колко излиза„
  А-ааа.., НЕ така!
  Плюем само тия дето мразим, БСП и ДС ни хранят мързела и страхлите задници цял живот с трохи.

 46. 46 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#20] от "r3tro":
  И аз искам по-високи заплати! Ама те не растат по дърветата! Те трябва да се изработят! Не може у нас 4-ма човека да отглеждат 2 крави , а в Дания и Холандия 4-ма да гледат 120 крави....За това парите са там, а тук е скимиченето....Това не може да бъде разбано от оциганени българи....

 47. 47 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#9] от "ministry09":

  Да
  Всички трябва да умрем но да плащаме сметки че да няма съкращения в мините
  Така издържаме и тютюнопроизводителите
  И БДЖ
  И ====
  Докога

 48. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  До #47- hihih37- По-полека , че се окапа!!! Сега остава и да ни кажеш , че ТИРаджиите в Дания и Холандия, навъртат по 30 пъти по-голям километраж от българските на ден, хирурзите в Холандия и Дания правят по 30 пъти повече операции от българските на ден, зидарите в Холандия и Дания зидат по 30 пъти повече квадратни метра на ден , от тези в България и ще ти повярвам!!!

 49. 49 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Лошото е, че популизма взима поредни върхове.

 50. 50 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "Един":

  Тия цифри отзад ли си ги извади или от програмата сидеров? Абсолютни глупости и спекулации.

 51. 51 Профил на user_1
  user_1
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#20] от "r3tro":

  Ниските ни заплати са едно от предимствата, с които се "гордеем" и рекламираме пред чуждестранните инвеститори.

 52. 52 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#28:"mitko11"]Тук в най-добрия случай в обявата пише: престижна работа с мотивиращо заплащане в млад трудов колектив. [/quote]
  Е, това че някой е неграмотен още не значи нищо повече от това. Тия дни един познат ми разказваше как кандидатствал за една работа, одобрили го и той, като разбрал каква заплата му предлагат, обяснил, че не ще. Хората един месец го уговаряли, подобрили офертата, в крайна сметка той така и не се навил. Е, ако са си казали в началото колко могат да си позволят да плащат, нямало е да кандидатства човек, който не им е по джоба, те да стоят един месец без човек и да се набутат с маса пари...

 53. 53 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Sion,ГЕРБ- 15% технологичен народобрак..":

  А на доган колко е

 54. 54 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е резерви ,а НЕК тегли заеми ??????
  Аман от популисти.

 55. 55 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "carpypd":

  Не е за ЕВН, става въпрос за ЧЕЗ. Но и за ЕВН едва ли е различна.
  24% печалба за първото тримесечеие на 2013-та. Не, не е от Атака инфото тоя път, нищожнико.

  I'm addicted to the truth.
 56. 56 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 488 Гневно

  [quote#53:"bta"]А на доган колко е[/quote]
  Кво ми дреме колко е? Ако е колкото на тия двамцата убавци , да си я плаща.Боко и Цоко - тоже.Кат не могат да си стоят по къщите.Няма парите за децата , градините и куп други неотложни неща , да отиват за охрана на Тикви и всякаква сган.

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 57. 57 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 444 Неутрално

  От къде тея резерви?Дали не си ги дръпнаха от банката белите пари ?
  [quote#21:"exit13"]Нищо още не се знае ново правителство нов късмет [/quote] Дали?!?По моему всичко е ясно,най вече с бъдещата 3-ка.

  До коментар [#27] от "Един":
  Вие се разкрихте.

  До коментар [#9] от "ministry09":

  Господине,съгласен съм,че вие си гледате работата а тези там си крадат на воля,но да плашат синдикатите,че не искам да плащам заплати на хора произвеждащи нещо от което нямам нужда си е дивотия по френски!

 58. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  по-малко са започнали да крадат
  шубето е голям страх

 59. 59 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "eurogi":

  в България и половината централи да спрат, пак ще има двойно повече ток от търсения. А и винаги може да се внесе от Русия или Украйна на четворно по-ниска цена

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 62. 62 Профил на wishsaler
  wishsaler
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#48] от "kimba3":
  браво! Нещо млъкна копеленцето обаче. Проблема не е във високите разходи , просто приходите ни са ниски , или както каза някой - България не е бедна държава, просто много се краде!

  Светльо в Парламента !!!
 63. 63 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 434 Весело

  Много лоша новина ... ще го платим тези резерви след време скъпо и прескъпо!

  И вместо да говори министъра за икономии, предпочитам да говори за ПОВИШАВАНЕ ЕФЕКТИВНОСТА, това е дългосрочното решение само ... друго няма. И то резултата му ще е в намалено бъдещо поскъпване, не в намаление на сегашната цена ...

 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  1.06 не е далеч. Ще видим какво ще стане с цената. Интересно ми е друго. Защо след неколкократното поевтиняване на петрола в последния месец не поевтиняват горивата по бензиностанциите? Освен това, тази цена е обвързана с цената на тока. Новите правила позволяват по-честа промяна на цената на тока, а не както до сега. Т.е, в момента на поскъпване, ще тръгнат искания и за поскъпване на тока, а сега, когато поевтинява - мълчание.

  goblenka
 65. 65 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да не стане като с резервите при Виденов и след това Нефтохима трябваше да се продава без пари на руснаците, защото бе натрупал огромни загуби...

 66. 66 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "burkera":
  Давай да ги затваряме всичките и да внасяме от Русия и Украйна..

 67. 67 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 488 Гневно

  До коментар [#5] от "xm...":

  # Та да си правим изводите каква я натофтаха в енергетиката ...#
  ... калинките и герберастията, особено с такса износ!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 68. 68 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#64] от "goblenka":
  Интересно,какво значи неколкократно поевтиняване на петрола?На 19 април спот цената на Брент е била 98.94 $ за барел,вчера беше 102.17 $ за барел на 15 март е била 109.32$ за барел.Н ебих нарекъл това неколкократно намаляване на цената.Плюс това в крайната цена по бензиностанциите делът настойността на суровия петрол е не повече от 15-20%,а освен това наближава и активния сезон за потреблението на бензин и дизел,така че никакво намаление на цените не може да се очаква..

 69. 69 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#67] от "phenix":

  Всъщност, от кога е тази такса? Някой ще ми каже ли?

  goblenka
 70. 70 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пълни глупости. Не може да дереш от фирмите и скрито да субсидираш електроенергията. Цената трябва да е пазарна. Ако ще се подпомагат хората, трябва пряко тези с ниски доходи. Например тези с доход до 150 лева примерно получават по 80 лева месечно за ток и линейно намалява помощта до 0 при 250 лева.
  А така, със субсидираната енергия се подпомагат най много богатите, защото те консумират най-много електроенергия.
  Аман от лобисти.

 71. 71 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#47:"janeausten"]Така издържаме и тютюнопроизводителите [/quote]

  В грешка си. Тютюнопроизводителите ги издържат само пушачите, които плащат за кутия струваща 30 ст., цели 5-5.50 лв. Оставете тютюна и пушачите на мира. Пушачите си плащат и субсидиите за тютюна и за допълнително здравеопазване. Тука проблемът е контрабандата от 50 процента и защо тези акцизи и ДДС не влизат в държавата. А 130 млн. субсидии са капка в морето. Когато няма пушачи, няма да има и субсидии. Докато не така стои въпросът със субсидиите за ВЕИ, БДЖ и т.н.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#68] от "eurogi":

  Аз гледам новините и вече 3-4 пъти обявиха поевтиняване. Освен това, не приемам повишеното потребление за причина да се вдигат цените. Ако има дисбаланс: търсене - предлагане, може да се раздвижат цените, но при положение, че повишеното потребление не затруднява предлагането, поскъпване не е обосновано. Не изпитваме недостиг, не се налага да внасяме допълнително, или да плащаме по-скъпо за суровина. За мен не е нормално основната суровина да поевтинява, а крайният продукт не. Още повече, че когато имаме поскъпване, логиката е друга. Обратна на тази. Моята гледна точка е на потребител и аз виждам това.

  goblenka
 73. 73 Профил на T.Tanev
  T.Tanev
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#42] от "hinin37":
  И аз съм на това мнение, още тогава така мислех. За съжаление се сещам за написаното от Захари Стоянов в " Кой" - "Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. "

 74. 74 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#69] от "goblenka":

  - Всъщност таксата винаги я е имало. Само дето миналата година нарастна тройно заради по-високите цени на ВЕИ, топлофикациите и американските централи!

 75. 75 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Държавните дружества намериха 240 млн. лв. резерви, за да удържат цената на тока ... СИ Е* пазарната икономика, дето сме.

  Затова във вода газим, жадни ходим. Свръхпроизводство на енергия и цената се увеличава!!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 76. 76 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#70:"focusnik"]Пълни глупости. Не може да дереш от фирмите и скрито да субсидираш електроенергията. Цената трябва да е пазарна.[/quote]

  Съгласен съм - при сегашното свръхпроизводство трябва да падне.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#74] от "qwertzz":

  Благодаря за отговора.

  goblenka
 78. 78 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "goblenka":
  За да не гледате толкова много новини,ето ви точните данни:
  http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/leafhandler.ashx?n=pet&s=rbrte&f=d
  А повишеното търсене винаги води до повишаване на цената,това е основен закон.

 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#78] от "eurogi":

  Дали повишеното търсене води до повишаване цените винаги? До колкото знам, на запад, по време на големите празници традиционните хранителни продукти, с които се посрещат поевтиняват! Ще кажеш, това не е храна! Е! И? Говорим за принципи и практики, нали?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK