Производителите на ток от слънцето обвиниха Райков, че насърчава нарушения на закона

Производителите на ток от слънцето обвиниха Райков, че насърчава нарушения на закона

© Красимир ЮскеселиевВ писмо до министър-председателя Марин Райков Българската фотоволтаична асоциация го обвинява, че покровителства енергийни кръгове, които "явно нарушават българското законодателство и със своите действия влошават положението на българските граждани".


Организацията упреква премиера, че въпреки протестите и последвалата оставка на кабинета на ГЕРБ, служебният премиер не е освободил компрометирания, според нея, състав на ДКЕВР, а дейността на енергийните дружества остава без промяна. "Със своите действия вие продължихте политиката на предишното правителство и продължихте да толерирате незаконността в сектора", пише сдружението до Райков.


Фотоволтаичната  асоциация нарича незаконни действията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ограничава работата на над 1600 производителите на екологична енергия  "в полза на няколкото големи фаворизирани енергийни  предприятия".  


"Ние като производители не можем да носим куфари с пари и да плащаме, за да работим. Ние просто искаме да се спазват законите в страната, да се премахне зависимостта при взимането на решения от всякакви други фактори, освен от закона", се казва в писмото.
Организацията дава пример с датата 19 май, когато при слънчево време и максимално производство на фотоволтаичните централи и потребление от приблизително 3 500МВтч по пладне, без да има ограничение на работата на слънчевите централи не се е получил срив в енергийната  система, нито е била застрашена нейната  сигурност.  Вчера - на 21 май, при по‐високо потребление на електроенергия и при по‐слабо слънцегреене,  ЕСО  ограничи  мощността на екологичните централи под предлог, че тяхната работа застрашава сигурността на електроенергийната система, пише в писмото.


Производителите на слънчева енергия настояват премиерът да  прецени какви стъпки следва да се предприемат по отношение на ограниченията към законността в страната. 

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Абе я по добре без фотоволтайци тогава.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Тия си прокарали "закони" да им се изкупува по-скъпо енергията и сега ,който не я им я изкупува насърчавал''нарушенията " на закона!

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  въображаемите енергийни източници се видя, че няма да виреят тук, понеже интересите на цецка борискова тр се защитават преди всички останали интереси. така че дами и господа производители на всякаква алтернативна енергия имате само един избор - саморазправа с властта.
  оле!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Случка, като всяка друга, в която има "мързел" да се направят точни калкулации, когато е трябвало.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Весело

  ех този вой, в защита на потребителите. Защо няма борса, където потребителя да купува какъвто иска ток при условия, определени в конкуренция, и да видим колко от фотоволтаичния ток ще се продаде?
  Ама имало закони - ами тези закони ги писаха същите тези, които после построиха ФЕЦ с подставени лица.

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на hristo_gu
  hristo_gu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  така ви се пада!
  що рушвети бяха що чудо докато се построят инсталациите.
  сега си ги дръжте - не ви искат скъпия ток. ще пищят
  избирателите.
  моят съвет -> процедура по несъстоятелност -> търг на централите -> продажба на тока по пазарни цени.

 7. 7 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Голям рев реват, що ли.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "hristo_gu":

  ГЛУПОСТИ! сичко си беше ок, докато оная кикимора бориславова не направи голямата сделка за закупуването на тъпите китайски перки. от там напосле - само надолу. разбира се за това плащаме ние, всички дребни потребители на ел. енергия.

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  да си търсят тези цени в чужбина ! Ние толкова не плащаме !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#6] от "hristo_gu":Очакваме с нетърпение отговорното правителство на националсоциалистите да намали цената на тока до 0.02 лв/квт .Да възвърнем мечтите на нашите баби!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Ограничават се всички ВЕИ, не само ФЕЦ. Даже основно се ограничават ВяЕЦ. Целия проблем идва от високите изкупни цени, определени от ДКЕВР, чиито членове се назначават от политиците.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 648 Весело

  според мен става дума за объркване лексикално - Амон Ра не е РАйков, а Слънцето от Банкя!
  иначе са донякъде в правото си... ама да си търсят парите другаде...
  та така...

 13. 13 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Коментиращите тази тема продължават да не разбират едно доста просто нещо-нито един от тези инвеститори не би вложил и 1 лев в изграждане на фотоволтаична електроцентрала,ако държавата не беше приела закони и тарифи,с които да поощри тези инвестиции.Така че за сегашното положение е изцяло виновна държавата,и сегашното и поведение-от типа на: извинявайте,ама грешка станала,не остава без последствия-и едно особено неприятно такова е тоталната липса на всякакви чужди инвестиции в страната през последните месеци.Никой малоумник не би инвестирал в държава,която не спазва собствените си гаранции и закони..Това важи и не само за чуждите, но и за българските инвеститори,и доказателство за това са все по-големите депозити на фирмите в банките-българските предприемачи предпочитат да си вкарат парите на 3% лихва в банката,но не и да ги рискуват в бизнес климат като този в нашата мила родина...

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Един елегантен начин да се излезе от тази ситуация е да се намери ефективен начин за оползотворяване на "излишната" електроенергия от ВЕИ. Защото е смешно да се твърди, че електроенергията няма за какво да се използва.

  Разбира се, всичко зависи от цената. Но дори и при преференциалните цени "излишната" електроенергия от вятърни инсталации би могла да се използва например за производство на водород чрез електролиза - и цената на водородното гориво би била изгодна в сравнение с тази на течните горива.

 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "today":
  От ограниченията вятърните централи не понасят никакви последствия.Изцяло засегнати са само соларните.Ограничението е под формата на 40% от генериращата мощност,и тъй като сега в топлите месеци вятърът е по слаб,вятърните централи по никакъв начин не достигат 60% от капацитета си;
  Може да се увериш в това на сайта ан ЕСО:
  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

 16. 16 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#14:"ijj"]би могла да се използва например за...[/quote]

  Ти недей давай акъл, само водорода още не са ни вдигнали Шегувам се!!
  Факт е, че може много да се направи, но никой не го вълнува, щото се иска мислене, работа и печалбата е малка.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#5:"Пипера е много лют"] Защо няма борса, където потребителя да купува какъвто иска ток при условия, определени в конкуренция[/quote]
  Много уместен въпрос ...
  С реланите хора които се срещам и тук цари убеждението ,че фотоволтаиците и перките опазват чистотата на природата , опазват баланса в красивите пейзажи ...не пречат на екосистемите и въздуха и водите от тях оставят чисти !
  За това народа с радост посреща по-скъпия ток който опазва природата !
  Българина с радост заживява в жилите от YTONG облепено със стиропор ... и си мисли ,че така опазва природата и здравето си !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 859 Неутрално

  [quote#13:"eurogi"]Коментиращте тази тема продължават да не разбират едно доста просто нещо-нито един от тези инвеститори не би вложил и 1 лев в изграждане на фотоволтаична електроцентрала,ако държавата не беше приела закони и тарифи,с които да поощри тези инвестиции.[/quote]


  Мисля, че хората разбират това. Но вие не разбирате тяхната гледна точка, а тя е проста: от подобни "инвестиции" потребителят не печели, а губи. Държавата, както се вижда, също.

 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За глупаците,които са написали минусите на коментара ми под номер 15,макар че явно им е трудно да мислят,ще го обясня по-просто-аз имам една вятърна турбина с номинална мощност от 400 квт или 0.4 мвт.Вчера съобщението на ЕСО за ограничаването на мощността гласи,цитирам:"В изпълнение на горното разпореждане,считано то 10:00 до 17:00 часа на 22 май 2013 год.,следва да предприемете съответните технически и организационни мероприятия,така че да намалите генериращата мощност на вашия обект с 40% от разрешената ви,договорена за отдаване към разпределителната мрежа мощност"
  И тъй като моята мощност е 400 квт,аз следва да я огранича до максимум 240 квт.Към момента тази турбина произвежда 45 квт,поради слабият вятър.В Сайта на ЕСО се вижда,че общо 670 мвт вятърни мощности,към 13:17 часа са подавали общо 89 мегавата мощност,т.е работят с далеч под наложеното им ограничение мощност...

 20. 20 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#13] от "eurogi":
  По принцип си прав, че главният виновник е държавата. Но според мен не си прав, че при друга, по-умерена стратегия на стимулиране, нямаше да има инвестиции в сектора. Щеше да има, но по-късно и в по-малък мащаб. Например днес и при 220 лв. Мвтч за фотоволтаиците щяха да се намерят инвеститори, защото цените на панелите вече го позволяват. Да не говорим за перките.
  Освен това грешката на държавата не е само прекалените субсидии (по цена, срок и обам на задължителното изкупуване)
  Грешката е и в липсата на свободен пазар и по-точно изкуствено занижаваните цени на държавните компании в енергетиката. Това е всеобхватен проблем, който и инвеститор да дойде, например в американските ТЕЦ или в нов АЕЦ, гледа как ни устроен пазара и казва "при тия цени няма да си изплатя инвестицията и за 100 г., затова искам преференция"
  Ако пазарните цени на електроенергията на едро (енергийна борса, микс на НЕК) бяха достигнали по един естествен, пазарен начин до нива 4-4,5 евроцента, проблемът с преференциите нямаше да стои по този начин. А специално за ВЕИ преференциите можеше да бъдат обвързани с емисиите СО2. Така поскъпването на електроенергията щеше да се отнесе към ТЕЦ-овете, които генерират СО2, а не към ВЕИ. И ВЕИ щяха да са обичани, желани, а не мразени
  Всичко това, обаче е минало бешело. С изключение на стумулирането на ВЕИ от фонд "Спестени емисии СО2"
  Но въпросът има и друга страна. В Кипър, например, държавата също беше виновна за срива на банковата система. В този случай, както знаем, бяха нарушени не договори, не закони, а дългогодишни традиции. Просто защото кризата щеше да доведе до по-големи загуби и на самите вложители. Нещо подобно се случва сега и в нашата енергийна система - срив, колапс, всеобщи загуби... Затова казвам, че хората в бранша ВЕИ е добре да седнат на масата и да преговарят с правителството за облекчаване на енергийната ни система. Да седнат на масата с разчети и предложения относно преференциите за ВЕИ СЪС ЗАДНА ДАТА!!! Да се потърсят възможности за облекчаване на кредитните им проблеми, чрез разсрочване , понижаване на лихвите при това с помощта на същата тази държава. Да поискат да се изчистят и всички други проблеми в енергетиката ни, а не да се нарочва само и единствено сектора ВЕИ. Да поискат смяна на източника на преференции. Има маса неща, които могат да се направят. И най-важното е, че те в края на краищата ще бъдат направени, но насилствено, под напора на обстоятелствата.

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "murttle":
  Тяхната гледна точка както правилно сте написали е проста,дори нещо повече- първосигнална и примитивна.Моята теза е,че вината не е в инвеститорите,а в държавата и с подобни действия ,които водят до една крайно нестабилна и несигурна бизнес среда,в крайна сметка го отнасят същите тези потребители.А държавата че не печели,мен ми беше ясно още преди 2 години,но защо тогава не предприе мерки тази фамозна държава,а действа постфактум??

 22. 22 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 927 Гневно

  Всеки трябва да може да си избира каква енергия да ползва, преноса и без това си го плаща !?!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дамян":
  Разбира се,че е така,аз не оспорвам това,макар че все пак пак опираме до държавна намеса и преференциална цена.С останалото,което си написал,съм абсолютно съгласен,и то има подобни предложения от страна на БФВА,но държавата не пристъпва към подобни стъпки,а действа отново изцяло от позиция на силата,административно,с което отново показа на инвеститорите,че в България не трябва да се инвестира...И те реагират напълно според тези действия на държавата-изтеглят инвестиции от страната...

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  [quote#22:"Цар Симеон"]Всеки трябва да може да си избира каква енергия да ползва, преноса и без това си го плаща !?! [/quote]
  А защо трябва да се плаща пренос на теб сиренето в магазина хващат ли превоз,пренос и колко зелена трева е изяла кравата ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#13] от "eurogi":
  Още малко за преустройството на енергийната ни система и вписването на ВЕИ в нея. Пак става дума за преустройство на пазара така, че да се подсилят силните страни на ВЕИ. А те са силни най-вече при локална употреба, т.е. без да се минава през мрежи ВН и даже СН. Това днес е невъзможно (или неефективно) по закон, по начина по който са организирани преноса и дистрибуцията на електроенергия. Парите, които отиват в ЕСО са поне 30 лв. на Мвтч, а това са 30 лв. пространство за вместване на ВЕИ при потребителите на дребно!

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#23] от "eurogi":
  Така е, без поумняване на държавата, няма да стане. Ама дано по-напред поумнее мат'ряла, че да го поиска от държавата...
  Според мен вървим с бодри стъпки към замазване на проблемите, към палеативни решения, които ще отложат колапса с няколко месеца... И сме с всичка сила в блатото

 27. 27 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "Дамян":
  Абсолютно.Ако държавата беше управлявана от малко по-кадърни,отговорни ,компетентни и некорумпирани хора,те щяха да дадат преференции основно за малки инсталации до 30 квт,коото нямаше да минават през мрежата СН и ВН,а щяха директно да се включват към мрежата НН.А по -този начин и по-голямата част от парите за тази енергия щяха да остават в български фирми и физически лица,а нямаше да изтичат към безброй испански,португалски,германски,корейски,че дори и китайски и арабски инвеститори...
  А сегашното положение с ВЕИ-тата в страната се дължи на според мен една смъртоносна комбинация от държавна некомпетентност,безотговоност и корупция...

 28. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дамян":
  категорично си прав.Според познати инженери в системата,сегашните резерви ,които били намерени в системата,за които оня ден дрънкаше министър Василев,всъщност са изцяло отложени неизбежни разходи,отложени ремонти и инвестиции,за да се закрепи засега положението...Но не ми се мисли,какво ще стане след още година...а може и по-скоро...

 29. 29 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#21] от "eurogi":

  Тук спор няма. Естествено, че държавата е виновна.

 30. 30 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на г-н Райков!
  Производителите да го д....
  Но и да не се притесняват - идват техни и разбрани хора!
  Народ, дето си избира БСП и ДПС...

  Любов и светлина!
 31. 31 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#16] от "TrakerBG":

  "Факт е, че може много да се направи, но никой не го вълнува, щото се иска мислене, работа и печалбата е малка."

  Ами тогава да вземат да включат в разните управленски програми няколко пилотни проекта из областите, в които "може много да се направи" - да се види какво е мисленето, и колко е работата и печалбата. Може и нещо благорпиятно да излезе

 32. 32 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Че това инвеститори ли са? Гарантиран пазар, гарантирана норма на печалба,....
  Като не им отърва, да си разглобяват панелите или перките и да си ходят!

 33. 33 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  - А после водорода и О2, кой ще го купи?
  [quote#25:"Дамян"]Парите, които отиват в ЕСО са поне 30 лв. на Мвтч, а това са 30 лв. пространство за вместване на ВЕИ при потребителите на дребно! [/quote]

  - Мисля, че и по-рано ти казах -от таксите в ЕСО влизат 6,48 лв/МВтч и всичките отиват в ТЕЦ/ВЕЦ за регулиране на системата, 9,38лв в НЕК за поддържане на мрежата и покриване на загубите, останалите >18 лв в когенерациите и ВЕИ за преференции. Къде тук има пространство за вместване на ВЕИ?

 34. 34 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 406 Неутрално

  В момента (в 14:40ч, лека облачност) фотоволтаиците в ограничен режим произвеждат към 600 МВ (16% от потреблението). Ако си спомняте старите блокове на АЕЦ Козлодуй бяха по 400 МВ.
  Проблемът е в липсата на енергийна стратегия и безраборното раздаване на разрешителни за включване. Сега ако грейнат всички соларни панели и перки става страшно, системата ще гръмне.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#33] от "qwertzz": Тук наистина няма. Но това тук е сегашното решение на нещата и аз го казах изрично. Говоря за малко по-други неща, за неизбежните загуби по мрежа ВН и СН , за разходите за подръжка и развитие на тези мрежи. Те трябва да се поемат от ползвателите на тези мрежи. Това което описваш, ще се промени съвсем скоро поне в частта разходи на НЕК за поддържане на мрежите. Когато ни казват от, че не сме приключили с фактическото отделяне на ЕСО от НЕК имат предвид точно това. А това отделяне трябва да го приключим още до края на тази година. Отделно ще ни натискат за отпадането в Закона за енергетиката на търговския монопол на НЕК. Тук, предполагам, ще въртим, ще сучем, но ще запазим някакво търговско предимство на НЕК под претекста за по-ниски цени за бита... и ще се омажем допълнително.
  Когато от ЕС ни накараха да извадим ВСИЧКИ преференции в отделни редове във фактурите, хората имаха предвид тъкмо това. Да е ясно кое отива в производителя, кое в НЕК, кое в ЕСО, кое в ЕРП. Ние обаче изхитрувахме и продължаваме да крием разходи в микса на НЕК.
  Нещата за които говоря, абсолютно не могат да се случат при текущата организация на пазара, т.е. при липсата на пазарни правила. В това отношение, естествено, си прав

 36. 36 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 406 Любопитно

  А знаете ли, че консумираната енергия от обслужващия персонал, отоплението, охраната, осветлението и т.н. на всеки соларен или ветропарк не се черпи от произведената от тях скъпа енергия, а се купува евтин ток от ЕРП-тата?
  Образно казано произвеждав и продавам яко еко-краставици по 10 лв килото, но за ракийката на масата слагам краставици по 2 лв/кг от друг магазин.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#36] от "Diego":
  Ти пък... То ТЕЦ Девен хитрува по същия начин, а ти за ВЕИ...Девен е с поне 300 Мвт мощност и бичи денонощно, но продава тока си на Солвей Соди (т.е. на собственика си) и др. в района на Девня, а на НЕК на преференциална цена. А всички големи консиматори в региона си участват на търгове и си купуват на цени 70-75 лв. Мвтч + таксата за ЕСО...
  В енергетиката ни има толкова много нелогични неща, че наистина ВЕИ са ни относително малък проблем. ВЕИ са капката която прелива чашата Освен това ВЕИ играят неблагодарната роля на "черната овца" та всички останали да са бели агнета

 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#37:"Дамян"]но продава тока си [/quote]
  но НЕ продава тока си...

 39. 39 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дамян":

  Проблемите ги причиняват не толкова малките ВЕИ производители а големите. Няма как фотосолар с мощност между 0,5 МВт - 60 МВт да се занимава с дистрибуция на дребно, ще му трябва мрежа, ще има пренос, достъп, регулиране, заместващи мощности и т.н. Те работят < 1300 часа годишно, а през другото време? После кой ще купи даже теоретично на дребно по цена > 60 ст/квтч? Може и да не съм разбрал нещо

 40. 40 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#36:"Diego"]А знаете ли, че консумираната енергия от обслужващия персонал, отоплението, охраната, осветлението и т.н. на всеки соларен или ветропарк не се черпи от произведената от тях скъпа енергия, а се купува евтин ток от ЕРП-тата? [/quote]

  - Не е точно така. Те купуват за собствени нужди само когато не работят, когато произвеждат нямат право да купуват
  евтин ток от ЕРП. Понеже работят малко часове през годината (1300 - 2400 часа годишно) през по-голямата част от времето купуват!

 41. 41 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дамян":

  "В енергетиката ни има толкова много нелогични неща, че наистина ВЕИ са ни относително малък проблем."

  А би могло да са предимство. Например ЧЕЗ са продали предварително 63% от електропроизводството за 2014 г. на новопостроената си вятърна електроцентрала в Румъния (600 МВт) по цена 47,7 евро за мегаватчас. Това е по данни от:

  http://www.bloomberg.com/news/2013-05-07/cez-first-quarter-profit-jumps-24-on-albania-exit-co2-windfall.html

  Гледах една сметка за електроенергия на потребител в Люксембург. Там пише, че 100% от електроенергията е от ВЕИ (а честно казано, въпросният потребител няма спомен кога е поискал да е така от тамошния доставчик Leo). Явно физически електроенергията идва от конвенционални източници (газови централи и ПАВЕЦ в Люксембург и разположената наблизо френска атомна централа в Катном). Но електроенергията има статут на произведена от ВЕИ защото се заплащат сертификати на съответни производители във Финландия. Т.е. сертификатите за електроенергия от ВЕИ имат пазар в Европа. И може би не е късно да се премине и у нас към такава система за насърчаване на електроенергията от ВЕИ, вместо с преференциални цени - в смисъл за бъдещите инсталации. Само не знам дали на нас ще ни имат доверие като на финландците.

 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#39] от "qwertzz":Съгласен, но това не променя принципа да продават на местния търговец, като си плащат за всичко изброено от теб на местния мрежов оператор, чрез, примерно, такса за присъединяване. т.е. такса свързана с проблемите, които създават. А за дребните производители, примерно битови или малки предприятия ще бъдат стимулирани предимно да ползват електроенергията си за собствени нужди, а не да продават. Ако пък искат и да продават - плащат по висока такса.
  Таксите, които въведахме към края на 2012-та не са добре обосновани законово. Това се направи панически за да се извзема доход от по-ранните ВЕИ, тия дето са с преференциални цени над 440 лв.Мвтч. А принципа е да се плаща точно за изброените от теб проблеми и това да е уредено в закон. Бъдещето на мрежите е в тази посока и у нас и в ЕС.
  Преференциалните цени са съвсем отделен въпрос. Те логочно рано или късно ще отпаднат. Тогава ще остане само въпроса за влиянието на ВЕИ върхи функционирането на мрежите.

 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#41] от "ijj":Не, изобщо не е късно да се премине към система със сертификати. Само че за целта у нас трябва да има всичко - от "политическа воля" до квалифицирани хора, които да създадат и обслужват такава система. А мястото на такава система, поне функционално, е на електроенергийна борса у нас или в региона. Такава все още няма и едва ли ще се създаде до 2 г.

 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#15] от "eurogi":
  Тук последните дни постоянно има вятър, а производството от ВяЕЦ е смешно. В момента е ВяЕЦ 99, а ФЕЦ 390. На 28-ми април сутринта примерно (от тогава имам скрийншот) е било 305 ВяЕЦ и 38 ФЕЦ. Ако тогава вятъра е бил 3 пъти по-силен щеше пак да има код оранжево.
  Пиниза е, че ДКЕВР определя цени за тока и цени за разполагаемост. За ВЕИ обаче 1-во, цените са значително по-високи, и 2-ро, няма цени за разполагаемост. Така че при излишъци на ток далеч по-добре е да спират ВЕИ-тата от финансова гледна точка. Ако имахме енергийна стратегия и нормално работеща комисия цените на ФЕЦ и ВяЕЦ вече щяха да са далеч по-ниски, и нямаше да има значение дали ще купуват от тях, или от "старите" централи. А поначало дългосрочните договори трябва да се забранят със закон. Освен ако не са от типа "ще купуваме дългосрочно, но на цена минимум 10% по-ниска от средната цена по европейските борси".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "today":
  Мен ми е ясно защо предпочитат да спират тях.Очевидно е че е заради по-високата цена.Просто ти казвам,че вятърните досега реално не са засегнати,просто защото вятърът не е достатъчно силен.А явно не си запознат с вятърните системи,понеже доводът ти е,че ако сега е 99 мвт,когато е 300 мвт натоварването,това не означава 3 пъти по-силен вятър.Енергията на вятъра се увеличава със скоростта му,повишена на трета степен,т.е. ако при вятър 5 м/с -приемем енергията му за 1-ца,то при 10 м/с не е 2,а е 8...Затова ти се струва,че се ограничават вятърните,но просто не е така-аз досега от 19 съобщения за ограничаване,никога не ми се е налагало да правя каквито и да било ограничения..

 46. 46 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "Diego":
  Ограничението го премахнаха в 13 :30 часа,това е реалното натоварване от фотоволтаиците...

 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#44] от "today":
  Погледни в момента сайта на ЕСО и ще видиш,че вятърните в момента подават натоварване от 101 мвт,а ограничението го отмениха в 13:30 часа...При сегашния вятър,толкова са им възможностите...За да достигнат пълната си мощност,е нужен вятър от порядъка на 13-14 метра в секунда...Такъв много рядко се случва,особено лятото...

 48. 48 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Реално от новите вятърни изкупуват на 150, то май от костовата марица е по-скъпо. Да намалят цената за разполагаемост на ТЕЦ-овете на въглища, да намалят и цената на новите ФЕЦ на 150. Когато има вятър и слънце да взимат от ВЕИ, когато няма от ТЕЦ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 49. 49 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#44] от "today":

  "Така че при излишъци на ток далеч по-добре е да спират ВЕИ-тата от финансова гледна точка."

  Зависи - за кого е по-добре. Ако се гледат интересите на крайните потребители, задачата не е еднозначно определена. По следните причини:

  1) За разлика от другите централи, за електропроизводството от ВЕИ не е необходимо гориво. Техните разходи не са пропорционални на електропроизводството, а са постоянни - за изплащане на инвестициите, за ремонт и поддръжка, за персонал. Тези разходи в крайна сметка ги плащат потребителите, по един или друг начин. Дори и евентуално намаление на печалбата на инвеститорите би струвало скъпо за потребителите, защото увеличава цената на риска за бъдещи инвестиционни проекти в България.

  2) При другите централи, на пръв поглед с увеличаване на електропроизводството се увеличават и разходите. Но и това не винаги е така, особено ако сега работят при много нисък товар и имат загуби от влошен к.п.д. Тогава увеличаването на производството по-скоро би нормализирало положението.

  3) Дори и при преносната и разпределителната мрежа загубите се увеличават при намаляване на потреблението. Например ако един трансформатор работи при намален товар, загубите се увеличават.

  Затова истината е, че изходът от така създаденото положение е във възстановяване на потреблението до предкризисните нива. Затова може да се мисли например какви нови консуматори на електроенергия биха могли да работят с печалба (в Германия например има дори пилотен проект за производство на синтетичен природен газ от електроенергия). Или да се търсят радикални финансови мерки - например да се намали временно ставката на ДДС за електроенергията. Или по някакъв друг начин да се намали поне временно цената на електроенергията, така че да се възстанови потреблението.

  Но иначе сега обсъжданата мярка за по-ниски цени при по-малко потребление по-скоро би подтиснала потреблението, макар и да доведе до спестявания на енергийно бедните домакинства. Според мен, по-доброто е да се увеличат енергийните помощи.

 50. 50 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дамян":

  Така е. Само че добре би било, ако можеше да стане

 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#49] от "ijj":
  При фотоволтаиците основния разход е инвестицията за закупуване на панелите и съпътсващото оборудване. За последните 5 години цените паднаха 5 пъти, а изкупната цена падна наполовина. Ако ДКЕВР беше реагирала адекватно, миналата години масовото присъединяване на нови мощности трябваше да е на цена около 100-150 лева, а не на по 400.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#51] от "today":

  Така е - а за адекватна реакция трябваше да има и възможност да сменя цената по всяко време (както е в Германия), а не само веднъж годишно - от 1 юли.

  А известни сигнали все пак имаше - дори и за хора, които не следят непрекъснато промените на цените на фотоволтаиците. Достатъчно беше да се види как съответната преференциална цена в Германия я намаляваха по-бързо от нашата.

  По начало за страна като нашата имаше смисъл да се насърчат повече по-евтините ВЕИ - водноелектрическите централи и вятърните инсталации, а не толкова фотоволтаиците. Тях можеше да ги има само като малки инсталации по покривите на сгради - колкото за идеята, но без да се стига до стотици мегавати.

  Ето сега за някои видове електропроизводство от биомаса преференциалните цени също изглеждат доста високи. Не съм правил такива изчисления - може и да са оправдани, но след като са толкова високи, има ли смисъл да се насърчават тези централи? При положение, че у нас има достатъчно потенциал да се постигнат целите дори и само със сравнително по-евтините ВЕЦ и вятърни централи?

 53. 53 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#47] от "eurogi":
  Не знам колко метра в секунда е вятъра в момента, но от ВяЕЦ има 295, от ФЕЦ 365.

  До коментар [#52] от "ijj": За съжаление не мога да кажа кое излиза сравнително по-евтино, дали водните, дали вятърните, дали слънчевите. В момента панелите са под 1 долар за ват, т.е. 1000 долара за киловат, и това по цени на дребно, разни фенове си поръчват от ebay. Обаче има и други разходи, крайната цена може да стига и 1500$ на киловат. Ако знаем и цената на перките и кое по колко часа работи годишно и колко % мощност дава можем да изчислим кое е по-евтино. Иначе гледаме едни цени, определени от ДКЕВР, които нямат нищо общо с реалните.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 54. 54 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "today":
  Днес вече ограничението засегна и вятърните централи,понеже вятърът е сериозен.При мен надхвърля 15 м/с.

 55. 55 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "today":
  Вятърните турбини в момента са около 1200 евро на мегават и в България могат да достигнат до 2200-2300 пълни часа работа годишно,но средното ще е около 1900-2000 часа.Фотоволтаиците с добро качество излизат с всичките разходи за изграждането им около 1500-1600 евро на мегават и работят около 1300 пълни часа годишно в българските условия.

 56. 56 Профил на today
  today
  Рейтинг: 887 Неутрално

  При тези цени за инсталирана мощност, работни часове и изкупна цена 150 лева за перки и 400 за панелите излиза при перките за 8 години да се изплатят, и 6 години при панелите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 57. 57 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#40] от "qwertzz":

  Не е точно така.Истината е че договорите не са направени така, въпреки че в ЗВЕИ е написано. Сега произведната енергия се продава на ЕРП -дистрибутора, а потребената енергия се продава обратно от ЕРП търговеца. ПО този начин ЕРП търговеца "получава" правото да сложи на производителя всички онези такси и видове енергия. Всичко това е трик на ЕРП-та да прибират повечко пари. Идеята на ЗВЕИ беше да се отдава енергията след задоволяване на собственото потребление, уви не се прави така. ...

  Ivanski
 58. 58 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "eurogi":

  Това бяха цените миналата година по това време. Специално за слънчевите сега цената е под 1000 евро на 1 Кв и произвежда около 1.3 Мв годишно. Всеки може да си направи сметката за колко време може да се изплати.

  Ivanski
 59. 59 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ivanski":
  В интерес на истината не съм проверявал цената на фотоволтаичните панели скоро,,но преди две години правих проект,който в светлината на това което става сега,съм доволен,че не се получи.Но думата ми е,че тогава разходите без панелите -инвертори, трафопостове, присъединяване ,огради,мълниезащита,метали носещи конструкции-отиваха някъде около 800 евро на киловат..Та някак си не ми се вярва да успея сега за под 1000 евро на киловат да успея да я направя,освен ако панелите не са подарък...

 60. 60 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Преди две години цените действително бяха такива, но за две години много вода изтече и сега нещата са коренно различни.

  Ivanski
 61. 61 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ivanski":
  Порових се малко и установих,че към момента панелите излизат над 1000$ на киловат.Така че изцяло изградена система няма начин да слезе под 1600-1700 $ на киловат.Ето една оферта:
  http://www.aliexpress.com/item/225w-with-CE-TUV-MCS-RoHS-CEC-Poly-Solar-Photovoltaic-Panels-Solar-Cell-China/840840128.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK