Служебното правителство е готово със законови промени за цените на тока

 Министър Асен Василев и премиерът Марин Райков бяха извикани в парламента, за да отговарят на въпроси на депутатите. 

© Юлия Лазарова

 Министър Асен Василев и премиерът Марин Райков бяха извикани в парламента, за да отговарят на въпроси на депутатите. Служебното правителство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са подготвили законодателни промени, с които да се промени ценообразуването в електроенергетиката. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев в парламента по време на изслушване за състоянието на енергетиката. 


Служебният премиер Марин Райков заяви, че това ще стане преди края на мандата на правителството, който се очаква да приключи в близко бъдеще. 


Една от промените, по които се работи, е т. нар. такса пренос да се фиксира като постоянна величина, а да не зависи от количеството енергия, съобщи Василев в отговор на същото предложение от депутата от БСП Янаки Стоилов. Преди това ще се огледа доколко са реални разходите за поддръжка на електроенергийната система, а нереалните да отпаднат от базата, каза Василев.  Важно за износа е, че добавките за зелена и кафява енергия в закона се начисляват върху преноса, а не върху потреблението.  "Ще ви помолим бързо това да се смени и да се отпуши износът", каза министърът.  
Служебният премиер Марин Райков посочи пред депутатите, че кабинетът му е заварил енергетиката в тежко състояние, което обаче "не е в резултат от натрупвани четири години диспропорции, а натрупани за две десетилетия проблеми в енергетиката".


"Заварихме система, изправена пред финасов банкрут поради неправилно ценообразуване през последните периоди", каза Райков и напомни, че планираното от ДКЕВР преди година количество зелена енергия е било в пъти под реално произведеното и платеното и това е отворило финансова дупка от стотици милиони левове. 


"Заварихме нормативна база, която не отговаря на евродирективите и принуждава НЕК да купува енергия от заводски централи и топлофикационни дружества даже и без да са високоефективни. Заварихме дългосрочни договори за изкупуване на изключително високи цени" посочи министър-председателят. По-късно в хода на изслушването стана известно, че вече се водят преговори с централите с дългосрочни договори за изкупуване за преразглеждането им.  


Той заяви, че правителството е заварило тежки неефективности в държавните предприятия и само за два месеца заедно с директорите на държавните компании и синдикатите държавата е успяла да открие 235 млн. лв. резерви. "Направихме максимума да овладеем проблемите в системата", каза Райков.  
Подчерта, че за първи път всички участници в системата са седнали на една маса при пълна прозрачност, че кабинетът безпрецедентно е разсекретил 200 договора в сектора.  


Райков посочи, че кабинетът е успял да договори с Турция близо 50-процентно увеличение на износа въпреки европейско ограничение и работи от месец по приложението на схема, с която износът да нарасне още повече. 


Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова припомни, че според заявките на компаниите в сектора цената на тока от 1 юли би трябвало да скочи с 40 на сто. В момента в ДКЕВР има доклад за поскъпване с 16 на сто, който обаче е оставен без разглеждане, защото също е неприемлив.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на army
  army
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А съседите, ако правят номера при електро регулирането? Моите съседи примерно платиха по 100лв сметки, а аз 300. Живеем в еднаква квадратура! Това как ще стане?!?!

 2. 2 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Под заплаха да бъде донесен в НС,служебният премиер бързо пристигна.
  След заплашителното настояване на депутатите Делян Пеевски че "повече не мога да го чакам!" по адрес на Марин Райков,и Волен Сидеров,който се закани, че ще го докара физически в парламента.
  Присъстваха и министърът на икономиката, шефовете на НЕК, БЕХ и ДКЕВР.
  Проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не само четири години-защити ГЕРБ техния служебен премиер:Знаете какви са реалните проблеми в сектора, заяви Марин Райков. „Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/05/blog-post_6157.html

 3. 3 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  "т. нар. такса пренос да се фиксира като постоянна величина, а да зависи от количеството енергия"

  Кое от двете:
  - постоянна величина или
  - в зависимост от количеството?!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 897 Весело

  Така да поработите до есента, че да видят кандидат-управляващите как се работи и да не изостават с темпото ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Ще ви помолим бързо добавките за зелена и кафява енергия да се начисляват върху потреблението за да се отпуши износът", каза министърът. "

  - това означава всички разходи за зелена и кафява енергия да се прехвърлят само на местните потребители (сега се разпределят пропорционално между потребление и износ). Честито на потребителите в България!!!

 6. 6 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "Заварихме система, изправена пред финасов банкрут поради неправилно ценообразуване през последните периоди", каза Райков и напомни, че планираното от ДКЕВР преди година количество зелена енергия е било в пъти под реално произведеното и платеното и това е отворило финансова дупка от стотици милиони левове.

  "последните периоди" ако някой ми го обясни какво значи.. 4 години... 16 години.. 23 години?!?

  БРАВО за което!!! - "Подчерта, че за първи път всички участници в системата са седнали на една маса при пълна прозрачност, че кабинетът безпрецедентно е разсекретил 200 договора в сектора."

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  На 23-ти април министър Василев оповести смяната на шефа на АЕЦ-а Валентин Николов, а две седмици министър-председателя заяви, че Николов се справял добре и остава на поста си. Та така ще оправят енергетиката. Междувременно две нови "калинки" кацнаха тези дни в родната АЕЦ А тази статия е написана доста нескопосано.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Марин Райков посочи пред депутатите, че кабинетът му е заварил енергетиката в тежко състояние, което обаче "не е в резултат от натрупвани четири години диспропорции, а натрупани за две десетилетия проблеми в енергетиката".

  Ха-ха-хаа!
  Абе, другари и другарки, кога ще вденете, че партийните лакърдии само ви вкарват в още по-голяма беля?
  Що не си го кажете в прав текст, точка по точка и дата по дата? Та да се отпуши тая?
  Гербавите да, завариха една разклатена система, и в присъщият им стил и удариха такава подсечка, че я срутиха в нокдаун!
  А великите стабилизатори на Райков я "стабилизираха", като изведоха в планов ремонт изпреварващо АЕЦ, че е нееластичен, и прехвърлят горещият картоф като спират поред ту едни, ту други, ту трети мощности като във въртележка. Елементарно жонглиране ...

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 710 Любопитно

  До коментар [#1] от "army":Токът да не е данък сгради, та две еднакви съседни площи да плащат еднакво?

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#2] от "grund": Те Гроб потреблението можеха да го докарат и под 2000 мегавата. Пък за това за инсталираните мощности и потреблението е друга тема.

 11. 11 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Все гледате в чуждото канче.
  Като потребяваш безразсъдно повече-ще плащаш!
  Студено ти е било-потребявал си повече.
  Комшията може би се е завивал с одеяло и е пестял.
  Може да е бил през целия ден навън.
  Ти може да имаш цял ден някой в къщи и той да черпи енергия.
  Може да готвиш повече,да переш и т.т.

  Ползвайте разумно,обличайте се добре,пестете си енергията и ще плащате по-малко.
  Като нямате пари-пестете си !

 12. 12 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цар Симеон":


  Така да поработите до есента, че да видят кандидат-управляващите как се работи и да не изостават с темпото ..."

  -Това,че ще вкарат законопроект,не означава,че ще е годен за приемане.
  А от темпото им на работа,въобще не съм впечатлен-свършиха много по-малко от предишните служебни правителства.

 13. 13 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Няма такъв малоумен номер - уговорката е да поискат 40% увеличение, за да може героя Станишев и героя Местан, с поддръжката на героя Сидеров да се преборят с триглавата енергийна ламя, да извоюват "само" 10-15% увеличение и да спечелят народната любов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK