Служебното правителство е готово със законови промени за цените на тока

 Министър Асен Василев и премиерът Марин Райков бяха извикани в парламента, за да отговарят на въпроси на депутатите. 

© Юлия Лазарова

 Министър Асен Василев и премиерът Марин Райков бяха извикани в парламента, за да отговарят на въпроси на депутатите. Служебното правителство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са подготвили законодателни промени, с които да се промени ценообразуването в електроенергетиката. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев в парламента по време на изслушване за състоянието на енергетиката. 


Служебният премиер Марин Райков заяви, че това ще стане преди края на мандата на правителството, който се очаква да приключи в близко бъдеще. 


Една от промените, по които се работи, е т. нар. такса пренос да се фиксира като постоянна величина, а да не зависи от количеството енергия, съобщи Василев в отговор на същото предложение от депутата от БСП Янаки Стоилов. Преди това ще се огледа доколко са реални разходите за поддръжка на електроенергийната система, а нереалните да отпаднат от базата, каза Василев.  Важно за износа е, че добавките за зелена и кафява енергия в закона се начисляват върху преноса, а не върху потреблението.  "Ще ви помолим бързо това да се смени и да се отпуши износът", каза министърът.  
Служебният премиер Марин Райков посочи пред депутатите, че кабинетът му е заварил енергетиката в тежко състояние, което обаче "не е в резултат от натрупвани четири години диспропорции, а натрупани за две десетилетия проблеми в енергетиката".


"Заварихме система, изправена пред финасов банкрут поради неправилно ценообразуване през последните периоди", каза Райков и напомни, че планираното от ДКЕВР преди година количество зелена енергия е било в пъти под реално произведеното и платеното и това е отворило финансова дупка от стотици милиони левове. 


"Заварихме нормативна база, която не отговаря на евродирективите и принуждава НЕК да купува енергия от заводски централи и топлофикационни дружества даже и без да са високоефективни. Заварихме дългосрочни договори за изкупуване на изключително високи цени" посочи министър-председателят. По-късно в хода на изслушването стана известно, че вече се водят преговори с централите с дългосрочни договори за изкупуване за преразглеждането им.  


Той заяви, че правителството е заварило тежки неефективности в държавните предприятия и само за два месеца заедно с директорите на държавните компании и синдикатите държавата е успяла да открие 235 млн. лв. резерви. "Направихме максимума да овладеем проблемите в системата", каза Райков.  
Подчерта, че за първи път всички участници в системата са седнали на една маса при пълна прозрачност, че кабинетът безпрецедентно е разсекретил 200 договора в сектора.  


Райков посочи, че кабинетът е успял да договори с Турция близо 50-процентно увеличение на износа въпреки европейско ограничение и работи от месец по приложението на схема, с която износът да нарасне още повече. 


Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова припомни, че според заявките на компаниите в сектора цената на тока от 1 юли би трябвало да скочи с 40 на сто. В момента в ДКЕВР има доклад за поскъпване с 16 на сто, който обаче е оставен без разглеждане, защото също е неприемлив.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK