Аграрният сектор се нуждае от поне 500 млн. лв. държавна подкрепа годишно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kwadrat
  kwadrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аграрния сектор се нуждае от изриване на мутрите от него, което ще доведе до последващото им естествено заместване с инвеститори и компетентни мениджъри

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Държавата трябва да подпомага земеделци и животновъди, но съм против парите на българските данъкоплатци да отиват за субсидиране на храната на арабските шейхове.

 3. 3 Профил на georgisz
  georgisz
  Рейтинг: 388 Весело

  Аз съм по-скромен, нуждая се само от 100 000 Евро годишно.

 4. 4 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 719 Неутрално

  ЕС - съюз на субсидираните земеделски производители.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Арабите ще си плащат!
  Субсидиите ще са до ниво приятели на власт-имащите, занимаващи се с прекупвачеството.
  Тия, които ще пасат овцете ще духат и супата.

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на positive1
  positive1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всеки лев инвестиран в заетост, която създава производство-продукт, се връща обратно в хазната под формата на ДОД, ДДС.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]"В момента в страната ни се отглеждат по-малко от един милион овце, а никога броят им не е падал под от шест милиона, дори и през най-тежки периоди на войни и епидемиии. Сега това трябва да бъде възстановено.", отбеляза министърът.[/quote]
  Професоре, я си провери по дебелите книги, това на субсидии ли се е дължало, или на бачкане? Замислете се как субсидиите да отиват за намаляване на цената, разширяване на производството и увеличаване на заетоста, а не за джипове и шопинг на метресите на мутрите.

 8. 8 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  аз имам нужда не от пестин мильона ,а от 5 милярда евраки,щото искам да възстановя текейсетата и кибуците.

 9. 9 Профил на kwadrat
  kwadrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "positive1":

  Субсидията не е инвестиция

 10. 10 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Той откри втория Национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир до Лясковец."

  Събор на 24-и май ?!?!!?!? Тия българи ли са?!?!?

 11. 11 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#5:"lone_wolf"]Арабите ще си плащат! [/quote]

  Ще си "плащат" ако купуват продукт. А ако направят ферми ще си ползват субсидии!

 12. 12 Профил на Sion
  Sion
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Държавата трябва да подпомага отделни сектори от земеделието.Зърнопроизводтелите не се нуждаят от субсидиране , освен доплащанията на декар от ЕС.Зеленчукопроизводствот обаче , както и животновъдството определено се нуждаят от подкрепа.

  В Дневник може да наричате Боцко -Тиква,Станишев-Гей ,Костов-Мавър,но ако отворите дума за Плевнелиев,сте бан на секундата,
 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Ние на всичко даваме субсидии.
  Ако не стигат,заем ще теглим,но ще дадем!

 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#13:"xmm"]

  Ние на всичко даваме субсидии. [/quote]
  Субсидии, пенсии, социални помощи... 60% от населението получава някакви социални плащания. СТраната на неограничените възможности...и на социалистическия електорат дето само иска да му се дава...

 15. 15 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аграрният сектор се нуждае от дърво, градските селяндури от връщане в изконните им местообитания.
  "Овцевъдите", произвеждат стока не за българския пазар, а за турския - агнета, пасбища субсидирани с парите ни за да хранят чужди гърла.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 16. 16 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  На Гергьовден имаше интервю с един овчар който се грижеше за 200 овце. Неговата болка беше, че никой от младите не се е задържал повече от месец при него.А да развъждаш овце е труд, всекидневен труд. Каквито и да са субсидиите за този човек той е обречен, защото младежите ще седят без пари по кафенетата, но са "образовани" и ще търсят "реализация" в чужбина. А с малко субсидии и сваляне на административните тегоби този занаят дава повече от парче хляб.

 17. 17 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#16:"bezpeka"]На Гергьовден имаше интервю с един овчар който се грижеше за 200 овце. Неговата болка беше, че никой от младите не се е задържал повече от месец при него.А да развъждаш овце е труд, всекидневен труд. Каквито и да са субсидиите за този човек той е обречен, защото младежите ще седят без пари по кафенетата, но са "образовани" и ще търсят "реализация" в чужбина. А с малко субсидии и сваляне на административните тегоби този занаят дава повече от парче хляб. [/quote]
  Познавам такива, които дават 400 лв заплати и такива, които дават 2000лв. Отделно работника не плаща за квартира, храна, ток, вода, отопление... Но не намират хора. Защото наистина работата не е лесна. Да не говорим за труда на тези, които я осигуряват.. Но още от плановата икономика, българите са свикнали да получават заплати, не да дават такива, затова за предприемачите няма да говорим.

 18. 18 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#15:"marquis"]Аграрният сектор се нуждае от дърво, градските селяндури от връщане в изконните им местообитания. [/quote]
  тоест 100% от населението.
  [quote#16:"bezpeka"]младежите ще седят без пари по кафенетата, но са "образовани" и ще търсят "реализация" в чужбина[/quote]
  Ала-бала. Всеки си преценява! Много голословие и никакви факти. Пак да напомня - никой никому не е длъжен в тази "държава"!

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#14:"bobix"]Субсидии, пенсии, социални помощи[/quote]
  И при липса на икономика - пак се обещават,че и плащат.
  У нас специално субсидията си е чиста социална помощ.
  Включително партийната.

 20. 20 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "firefall":

  90% - е моето мнение с някой условности до 30% са нормални граждани, които не крадат, спазват законите и желаят да работят - обикновено около 5-то и по-вече от 5-то поколение граждани или от смесени бракове между селяни граждани, останалото е зле образована, неизползваща мозъка си пасмина, която само трудът и истината за тяхното мизерно битие ще ги направи свободни хора след 50-100 години, но за това е необходим доста труд и много, много истина.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 21. 21 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "marquis":

  Е моето мнение стана ясно какво е по въпроса - 100%.
  От които 90% селяндури (без домашно възпитание) и 10% останали.

 22. 22 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То хубаво, само дето всички тези "помощи" от държавата потъват в джобовете на мутробароните, а на отрудените дребни и средни земеделски производители им се налагат хиляди правила, които те не могат да изпълнят и резултата е загиване!
  Брюксел може да въведе и стандарт за завитост на рогата на кравите и какви ли не тъпотии, а наште само това чакат, за да нагушат престъпната клика завзела повече от половината от територията на България.
  Не ни чака нищо розово!

  ура и да живей!!!
 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 760 Неутрално

  В момента в страната ни се отглеждат по-малко от един милион овце, а никога броят им не е падал под от шест милиона, дори и през най-тежки периоди на войни и епидемиии.

  Интересно, ако никога не е падал, колко са били овцете по време на турското робство, и каква е била субсидията тогава? Или след освобождението? Колко е била субсидията общо за индустрията по време на комунизма? Как така без субсидии Нова зеландия (където са забранени със закон) е един от най-големите износители на овче и краве мляко, млечни продукти и месо? Frontera е обединение (един вид капиталистическо ТКЗС) на над 10,000 фермери, и контролира 1/3 от световния износ на млечни продукти...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 24. 24 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дори да я дадат тази помощ, дори да я утроят, ако не се стиковат дейностите на свързаните сектори, ако не се изчистят отношенията между тях и не се съблюдават въведените изисквания за всеки сектор, ако не се следи стриктно потоците да достигат до когото трябва, а не да се отклоняват - няма да има полза! Сега има изисквания за породи животни, но няма от къде да се закупят количества в нужния срок! Има изисквания за вид на фермите, лицензирани кланници, вид на преработвателните предприятия, условия за транспортиране на животните, изисквания за състав на фуража, ветеринарни услуги, отношения между земеделци и животновъди / за да се избегне тровенето на животни от агро действия и обратно, съсипване на посеви от изпуснати животни /. Има изисквания за изкупуването и субсидирането на агро продукция и дейности, които не се спазват и от там се отклоняват субсидии и доплащания. Има ред неща, които просто проформа се съблюдават, а по същество се нарушават! Няма как да се оправи агро сектора, ако не се премине към пълно покриване на формата и съдържанието!

  goblenka
 25. 25 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Бе нали уж по време на социализмът земеделието ни било неефективно??? Как днес уж "ефективното" ни земеделие не би оцеляло без субсидия от половин милиард лева???То е все едно да субсидирам леката си кола с по 5000 лева!!! Ми по-добре в такъв случай, да се возя само на такси!!!

 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Колко от вас знаят , че в Германия се субсидират земеделци с не повече от десет хиляди декара земя??? У нас е нещо нормално да се срещат латфундисти със стотици хиляди декари земя!!! Тяхната основна цел е източване на земеделски субсидии...

 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#25] от "kimba3":

  Няма как да си конкурентен без субсидии, при отворен пазар и субсидиран агро сектор на всякъде в този пазар! Дори и при тези субсидии си на зад, защото не ги получаваш в пълен размер! Като добавим скъпото ни и незавършило реформиране и синхронизиране с останалата част на аграрния пазар на ЕС...

  goblenka
 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  [quote#23:"DareDebil"] Нова зеландия (където са забранени със закон) е един от най-големите износители на овче и краве мляко, млечни продукти и месо? Frontera е обединение (един вид капиталистическо ТКЗС) на над 10,000 фермери, и контролира 1/3 от световния износ на млечни продукти..[/quote]

  И за капак там селското стопанство дава 1/3 от БВП, за което българската научна мисъл и политически елит нямат логическо обяснение. Хем няма субсидии, хем 1/3 от БВП, хем разгромни победи на конкуренцията по всички подсектори: месо, вълна, мляко, кожи, вино, цветя...А европейският фермер прави това, което се е научил: франсетата искаха законови промени, виното от Новия свят (основно Чили, ЮАР, Нова Зеландия) да не може да носи етикета "вино", защото било еди какво си (силно, слабо, гъсто..успяха да изнамерят нещо...)

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 29. 29 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#23] от "DareDebil":

  За това не знаех. Няма да е зле да се изследва техният модел и да се обобщи в една статия.

  Това би било добре за България при наличието на толкова много безработни, които така или иначе не могат да си намеря работа във високите технологии.

 30. 30 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#27] от "goblenka":

  Има как. Това което няма как да стане е бедни страни като България и африканските да се мъчат да дават субсидии равни на немските, френските, американските и т.н. развити страни, за да могат да се конкурират с тяхната продукция. Те могат да отделят за субсидиране токова пари, колкото е целия мизерен БВП на България. Следователно няма как да стане.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "DareDebil":

  Не си наясно със субсидирането. Това са европейски пари, а не наши. От нашия бюджет има доплащания, които трябва да тушират разликите в субсидирането и да поощрят приоритетни сектори. Лошото е, че ние, като нов член, съгласно присъединителния ни договор получаваме доста по-малка част от старите членки. Не помня 1/2 ли беше, 1/3 ли беше. Не знам за новия програмен период 2014 - 2020, дали не са повишили дела на субсидиите за нас. В същото време, България си плаща всички вноски към ЕС. Ако не ни изравнят субсидиите със на старите членки, бедна България субсидира стара и заможна Европа.

  goblenka
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Май ти не си наясно със субсидирането, хем казваш че бедна българия субсидирала заможна европа, хем това били европейски пари... ми не са европейски, български са. Отделно тия 500 млн на година от бюджета, дето са извън европейските субсидии. А на бас че даже и като вземем да получаваме пълния размер на субсидиите към 2154та година, българското земеделия пак ще си е в окаяно състояние.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#31:"goblenka"]От нашия бюджет има доплащания, които трябва да тушират разликите в субсидирането[/quote]

  [quote#30:"DareDebil"] Това което няма как да стане е бедни страни като България и африканските да се мъчат да дават субсидии равни на немските, френските, американските и т.н. развити страни, за да могат да се конкурират с тяхната продукция.[/quote]

  кое точно не разбра?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 34. 34 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "DareDebil":

  Чети бавно, за да разбереш! ЕС има програма за субсидиране за земеделието. Както знаеш, има си бюджети и те се пълнят от държавите членки, които след това ги ползват. България си внася съответните вноски, но не получава пълния размер от субсидиите, защото такъв е подписаният договор. Така че, изводът е такъв. Бедна България субсидира заможна Европа, а тя частично връща субсидиите за българското село!

  До коментар [#33] от "DareDebil":

  Ти би трябвало да разбереш! Африка няма нищо общо с евро субсидиите! Не знам защо я намесваш! И, не съм казала, че внасяме равна сума с която и да е друга членка на ЕС, защото това е свързано с големината на държавата. И, въпреки това, последните две, България и Румъния не получават 100% от субсидиите, както старите членки. Има разлика и между нас и Румъния. Тя идва от по-добре проведените преговори с Румъния. Ще рече, техните преговарящи са си свършили работата по-добре от нашите.

  goblenka
 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "kwadrat":

  Разясни за мутрите малко ,че това ми стана като добро утро.
  Кой са ???
  Какво правят???

 36. 36 Профил на kwadrat
  kwadrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "bta":

  Ами все същите - ТИМ, Гришата, Химимпорт. А какво правят - ами изкупуват от производителите на безценица и им взимат парите. Ако някой друг пробва да се намеси на пазара го бият

 37. 37 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#36] от "kwadrat":

  Това доказано ли е през последните 10 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK