Новият регулаторен период за цената на тока щял да се отложи след 1 юли (допълнена в 13.29)

Евгения Харитонова.

© Красимир Юскеселиев

Евгения Харитонова.Новият регулаторен период за цената на електроенергията няма да е от 1 юли, а от по-късна дата, когато бъдат приети промени в Закона за енергетиката. Това прогнозира днес пред медиите председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова, цитирана от БТА. 


Доклад в комисията, подготвен според сегашните нормативни разпоредби, предвижда поскъпване с 16 на сто, но Харитонова днес повтори, че регулаторът вече е "излязъл от процедурата да променя цената". 


Намерението, заявено и от номинирания за премиер Пламен Орешарски, е цената на тока да остане непроменена. Междувременно служебният кабинет е подготвил проект за промени в законодателството, които да позволят това. Възможно е обаче Орешарски да излезе със свои предложения.   
Харитонова днес предположи, че промените в Закона за енергетиката ще са едно от първите неща, с което ще се занимават депутатите. 


Прогнозата на ДКЕВР е за леко увеличение на цената на електроенергията, дори и да бъдат приети промените в закона. Заявеното производство на зелена енергия за следващия 12-месечен ценови регулаторен период, ще струва от порядъка на 1.2 млрд. лв. "Тези пари някой трябва да ги плати и това сме всички ние и индустрията", каза Харитонова.  Тя поясни, че трябва да се промени изцяло принципът на образуване на цените, защото с излизането на свободния пазар на всички потребители - средно напрежение, регулираният пазар се свива, а според сега действащото законодателство именно върху регулирания пазар се прехвърля скъпата енергия, която общественият доставчик е задължен да изкупува от ВЕИ-централите и от централите с дългосрочни договори.


Председателят на ДКЕВР посочи, че намерението на регулатора е да прехвърли част от задължителното изкупуване на енергията от скъпите централи към свободния пазар. В момента се правят всички възможни сметки, така че да не се наложат непоносими такси на индустрията и в същото време се защитят и интересите на битовите потребители, каза Харитонова.


Тя коментира още, че има предложение да не се изкупува цялото количество произведена зелена енергия и това може да бъде възприето. Харитонова заяви, че проблемът с енергията от ВЕИ не е само български, а го имат и другите страни от ЕС, така че може да се окачва подкрепа от Брюксел за законови промени, с които да отпадне задължението за 100-процентово изкупуване на зелената енергия. Председателят на ДКЕВР обаче каза, че за да има ефект, промяната трябва да засегне вече работещите мощности от ВЕИ, а не да важи само за новоприсъединени, защото на практика такива няма да има или ще са много малко.


По повод на събираната временна цена за достъп до мрежата за производителите на зелена енергия Харитонова каза, че в момента електроразпределителните дружества декларират какво са събрали като суми от тази цена и какво са претърпели като разход за управление на мрежата вследствие на присъединените ВЕИ-мощности, за да се види каква част от дефицита в системата може да бъде покрит от тази цена.


Днес се очаква да станат известни и резултатите от анализите на Световната банка и Европейската комисия за състоянието на българската енергетика, които служебният кабинет поръча. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK