Производителите на ток от слънцето обвиниха ДКЕВР в непрозрачност

Производителите на ток от слънцето обвиниха ДКЕВР в непрозрачност

© Юлия ЛазароваДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бламира работата на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката и обезсмисля участието на гражданите и заинтересованите страни в обсъждането на проблемите на българската енергетика. Това заявява в декларация Българската фотоволтаична асоциация. 


Според нейните представители председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова игнорира важността на обществените обсъждания, продължава да работи непрозрачно и не спазва обещанието си всички решения на регулатора да бъдат приемани след реални публични консултации със заинтересованите.


В писмото се дава пример с публично поет, но неспазен ангажимент за ново обсъждане на общите условия за достъп до мрежата на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Днес асоциацията с изненада установила, че общите условия за достъп на ВЕИ-компаниите до мрежите на трите електроразпределителни дружества са били утвърдени още на 20 май на закрито заседание на регулатора, а документите не са публикувани на сайта на ДКЕВР и до днес. Членовете на асоциацията допускат, че това се прави "може би с цел затвърждаване ролята на монополите в България и отнемане възможността на заинтересованите страни да защитят своите интереси", а по този начин "за пореден път председателят на ДКЕВР взема позиция в полза на естествените монополи, каквито са ЕРП-тата".
Производителите обвиняват Харитоновd, че и като зам.-министър при управлението на ГЕРБ, и като председател на регулатора "продължава целенасочено да дестабилизира със своите действия регулаторната рамка и да злоупотребява с общественото доверие".


"Г-жа Харитонова не пое ангажимент по време на днешното заседание на обществения съвет по енергетика за конкретен срок, в който да бъдат определени новите цени в eлектроенергетиката, нито че те няма бъдат по-високи от сегашните", се казва в декларацията. В нея председателят на ДКЕВР е упрекната и за това, че "открито се застъпи за продължаване работата на определени централи, които според анализите на Световната банка и Европейската комисия от тази седмица следва да бъдат ограничени".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK