Руска делегация сондира българската позиция за "Южен поток" и "Белене" (допълнена)

Руска делегация сондира българската позиция за "Южен поток" и "Белене" (допълнена)

© Министерство на икономикатаБъдещото строителство на газопровода "Южен поток" и въпросите около АЕЦ "Белене" са били тема на разговор между министъра на икономиката и енергетиката Добромир Стойнев и руска делегация, водена от зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски. 


"Това беше първата опознавателна среща с вашия министър. Договорихме се да дадем задачи на компаниите, които се занимават с реализацията на тези проекти, за да може те да ускорят диалога помежду си", каза след срещата Яновски, цитиран от БНР. 


По думите му тема на продължилия около час разговор са били "енергийното сътрудничество, развитието му и въпросите, които стоят пред страните ни". 
На срещата е станало известно, че строителството на българския участък на газопровода "Южен поток" може да започне до края на тази година. Служебният премиер Марин Райков беше изказал намерение проектът да бъде подложен на нов анализ. 


Преди ден на международна конференция за бъдещето на ядрената енергетика стана известно, че от това дали България е готова да продължи проекта за АЕЦ "Белене" зависи дали Русия ще предяви иск в размер между 1 и 1.25 млрд. евро към страната ни. 


Пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката уточни, че министър Стойнев е уверил госта си, че всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство. Правителството ще подкрепя дългосрочните взаимноизгодни отношения с Руската федерация на базата на двустранния диалог, откритостта и взаимния интерес, е казал министърът.


Около 70% от подготвителните работи по "Южен поток", предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности, информира пресцентърът. 


Стойнев е подчертал, че България ще се съобрази с европейското законодателство при изграждането на тръбата, защото в противен случай е заплашена от санкции. "Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта като се спазват задълженията от международните договори на страните", е казал Яновски. 


"Бих искал да потвърдя намерението на нашето правителство за реализация на "Южен поток" и ние ще подкрепяме пред ЕК този проект", е допълнил българският министър. 


По темата за АЕЦ "Белене" Стойнев е допуснал възможността да се актуализира финансово-икономическият анализ на проекта въпреки нелеката финансова ситуация в страната. Гостите са изразили готовност дискусиите да продължат, се посочва в прессъобщението. 


Българският министър е предложил всеки проект да се разглежда поотделно и да не се допуска мнението по един от тях да влияе върху друг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK