Министър Стойнев: "Мини Марица Изток" остава стратегическо държавно предприятие

Министър Стойнев: "Мини Марица Изток" остава стратегическо държавно предприятие

© Красимир ЮскеселиевБезпокойство от дисбалансите в енергийната система и от това, че целият енергиен сектор е в тежко състояни е изразил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев при среща тази събота с ръководството, работници и синдикални лидери от "Мини Марица Изток".


Според Стойнев, едно от разумните краткосрочни решения на проблемите в енергийния сектор е отпушването на износа на ток. Подходът, който сочи за това, е възможно най-бързо да намалим таксите върху износа на електроенергия, които в момента са 34 лева и трябва да станат около 10. "Работим върху тази краткосрочна цел, която трябва да сложи началото на стабилизиране на енергийния отрасъл и на нормализиране на отношенията в него", каза министър Стойнев. По неговите думи това ще осигури постъпления към производителите по енергийната верига и ще им даде възможност да се разплащат в срок с мините и да работят без сътресения.


Стойнев поясни, че интерес за експорт на бългаска електроенергия в региона има, но в момента тя е непродаваема заради недолновидното решения от миналата година, с което бяха въведени високите такси. Като възможни държави, които се интересуват от този износ, той посочи Турция. Сърбия и Македония. Стойнев цитира данни, че от неосъществен експорт до момента България е загубила 1.5 млрд. лева.


Работниците на "Мини Марица Изток"са поставили пред министър Стойнев въпроси, свързани със заплащането им, сигурността на работа, поръчките и устойчивото развитие на предприятието. Стана ясно, че през последните години в предприятието не са правени никакви инвестиции, което вече поставя под въпрос и безопасните условия на труд на работниците. "Мога да гарантирам, че нашата цел е да запазим дружеството държавно. То е стратегическо за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. През последите години държавата  не е имала адекватна политика към него и то в момента е в тежко състояние. Не знам дали целта не е била приватизация, но това категоримно няма да се случи", каза министър Стойнев в разговорите си с работниците. Той заяви че в последните дни е имал интензивни разговори с всички производители на елекстроенергия, които също са загрижени за състоянието на системата. Затова министърът смята, че всички трябва да направят разумен и възможен компромис, за да се върви към нейното балансиране. "Смятам че срещам разбиране в това намерение", каза още министър Стойнев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK