Съдът отмени окончателно таксата за достъп за производителите на зелена енергия

Съдът отмени окончателно таксата за достъп за производителите на зелена енергия

© Юлия Лазарова



Таксата за достъп за производителите на ток от възобновяеми енергийни източници, въведена миналата година, е незаконна. Това е окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), който потвърди решението на първата съдебна инстанция от 13 март, съобщи "Капитал daily".  


Временната такса за достъп до електропреносната мрежа за производителите на зелена енергия беше въведена на 14 септември 2012 г. с мотив, че с нея трябва да се покриват разходите по балансирането на електроенергийната система.  Таксата варира между 2 и 40% от дохода на производителите  


Заключението на съда е, че регулаторът е попределил цените за достъп произволно, не е обосновал начина на изчисляването им и не е посочил критерии, по които това става. 


Велизар Киряков от Асоциация на производителите на екологична енергия изрази надежда, че електроразпределителните дружества ще върнат надвзетото. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK