Стопанската камара иска предсрочни избори догодина

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

© Юлия Лазарова

Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.Българската стопанска камара (БСК) настоява за предсрочни парламентарни избори догодина, едновременно с вота за европарламент. Тя настоява дотогава политическите лица да излязат от кабинета и там да работят само експерти. 


За разлика от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която миналата седмица се обяви за незабавни избори, БСК предлага това да стане след година като през този период Народното събрание да приеме договорена с гражданското общество промяна в Изборния кодекс, включително за мажоритарна избирателна система, и да изготви проект на нова конституция, отново с участието на гражданите.


"Този парламент с тази си структура няма бъдеще", се казва в декларацията на БСК. 

Членовете на камарата настояват също от 1 април 2014 г. да отпаднат всички регулаторни режими, които дотогава администрацията не успее да обоснове. Те искат с акт н аправителството да се забрани и налагането на такси и глоби, незаписани в закон. 


"Основен фактор в страната в момента е гражданското общество и ние, като част от това общество, сме за радикална промяна в икономическите, социални и политически ценности и отношения", се казва в становището на организацията. В него се изтъква, че именно работодателите носят риска в икономиката, създават работните места и формират националния доход. "Заедно с данъкоплатците, ние сме фактическите работодатели и на партиите, и на правителството", посочва бизнес организацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK