Офшорната United Capital купува "Доверие", сделката вече зависи от българските регулатори (допълнена)

Пенсионноосигурителна компания "Доверие"

© Юлия Лазарова

Пенсионноосигурителна компания "Доверие"Собственикът на 92% от капитала на българския пенсионен фонд "Доверие" - австрийската застрахователна компания "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) обяви в понеделник следобед, че е приключила преговорите за продажба на дяловете си във фонда с компанията United Capital PLC. Сделката подлежи на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство, напомня австрийската компания.


Потвърдено


Днешното съобщение на VIG идва след информациите от миналата седмица, че продажбата на най-голямата пенсионно-осигурителна компания в Българие е към финала си, но купувачът е неясен. 
Днес беше потвърдено, че това е United Capital PLC, за които като потенциален купувач "Капитал" съобщи преди седмица. Според информация на медиата, дружеството е регистрирано във Великобритания, но е с офшорна собственост. Сред основните акционери в UnitedCapital е българското дружество "Риджънт кепитал", управлявано от Румен Нанов. Самият той е акционер в компанията и представител на един от големите собственици в нея - "Пош ентерпрайзиз" ЛЛС, регистрирано на Сейшелите. 


Финалната цена на сделката е 170 млн. евро, според източници от пазара. Това подсилва съмненията за намеренията на купувача и още през миналата седмица беше коментирано, че това е твърде висока цена за тази продажба и че купувачът има интерес не към развитието на бизнеса, а към използването на натрупаните средства и годишните постъпления от вноски на осигурените. 


В съобщението на настоящия собственик днес се припомня, че  "Доверие" управлява близо 1.8 млрд. лв. (920 млн. евро) по сметките на 1.25 млн. осигурени.


За подготовката на сделката и рисковете от нея пръв информираха от КНСБ през миналата седмица, тъй като са акционер във фонда. Синдикатът се противопостави на непрозрачността на преговорите и предупреди, че заради неяснотата кой е купувачът, съществува риск за цялата пенсионната система на България. От КНСБ поискаха срещи с премиера и регулаторите - КФН и КЗК, както и с ДАНС. 


В знак на протест срещу непубличната процедура оставка подаде и цялото ръководство на "Доверие".


КФН: Ако има и микрон съмнение, купувачът ще получи отказ


След съобщението на VIG, президентът на синдиката Пламен Димитров коментира пред "Дневник", че вече е разговарял с Пламен Орешарски, с председателя на КФН Стоян Мавродиев и на КЗК Петко Николов и е получил уверения, че няма да се прибързва със сделката и правата на осигурените ще бъдат гарантирани. "И на трите срещи изразих нашата позиция, че ние нямаме необходимата сигурност и увереност, че този кандидат-купувач е достатъчно сигурен и надежден, за да гарантира правата на осигурените лица. Тяхното уверение беше, че няма да се допусне сделка, която да наруши правата на осигурените лица. Така че очаквам да се гарантират тези интереси", обясни Димитров (какво още каза той за сделката - четете тук).


Пред "Капитал" председателят на КФН Стоян Мавродиев отново заяви, че до момента не са постъпвали никакви документи по сделката. На въпроса какъв е шансът комисията да каже "не" на сделкат, той заяви: "Не по-малък отколкото да кажем "да". По думите му комисията ще направи пълен и задълбочен анализ на произхода на средствата и действителния собственик. "Ако има един микрон съмнение за купувача, той ще получи отказ", каза той.


Без детайли за купувача


В прессъобщението на VIG липсват данни за купувача, а все още няма официално изявление от United Capital.


В средата на април, когато за първи път се заговори за сделка за "Доверие", австрийският вестник "Дер Щандарт" писа, че интересът е от Цветан Василев и Огнян Донев. През миналата седмица Донев отрече да има интерес към покупка на пенсионната компания. 


Според източници на пазара, коментирали предстоящата сделка през миналата седмица, през последните месеци само един инвеститор е продължил да води преговори за покупката и това е Цветан Василев на Корпоративна търговска банка. Според информация на "Капитал" подадената оферта от "Бромак" на Василев е била малко над 150 млн. евро, а купувачът е бил посъветван да смени дружеството с друго.


Новопредставеният кандидат няма преки връзки към Цветан Василев.


VIG остава в България чрез "Булстрад"


Австрийската компания уточнява, че продажбата ще й позволи да развие дейността си по имотното животозастраховането на българския пазар, тъй като пенсионните фондове са извън основния му бизнес.


"Убедени сме, че "Доверие" ще продължи да изпълнява ролята си като водещ пенсионен фонд в България в полза на своите членове ", коментира генералният мениджър и изпълнителен директор на VIG Петер Хаген. Компанията ще продължи да работи на българския пазар чрез компаниите си 
"Булстрад общо застраховане" и "Булстрад Живот".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK