Не може 3.5% ток от слънцето да навредят на конвенционалните централи, твърдят производителите

Не може 3.5% ток от слънцето да навредят на конвенционалните централи, твърдят производителите

© Надежда Чипева, КапиталПроизводството на "зелена енергия" от фотоволтаични централи e около 3.5% и затова не е възможно да изземе дела на конвенционалните централи. Това заявява Българската фотоволтаична асоциация в отговор на заявеното от синдикатите вчера предупреждение, че ще трошат соларни панели, за да запазят миньорски работни места.  


Производителите на зелена енергия заявяват, че в последните седмици са обект на агресивен черен пиар и атаки от синдикатите и електроразпределителните предприятия, които пък се оплакват, че заради изкупуването на зелена енергия трупат загуби. Това според тях е изместване на дебата "от болната на здравата глава". ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия, се посочва в писмото. 


"Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от май тази година, явно нарушиха доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора", се посочва в декларацията. 


Производителите не откриват друго обяснение на неаргументираната и масирана атака срещу себе си. Подчертават, че работят в най-прозрачният сектор в енергетиката като се аргументират с факта, че има обществено достъпни регистри на ВЕИ производителите, а търговските параметри на договорите им са публични за разлика от голяма част от останалия енергиен сектор. 

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 583 Весело

  Недейте да мерите колко ток произвеждате, а колко струва той!

 2. 2 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И, тука ще стане интересно- ще лъснат много задници.

 3. 3 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Средногодишно може миналата година да е било 3,5 %, но сега в някои дни давишава 30 %. Това реално много пречи на ТЕЦ - те не могат да се палят на обяд и гасят вечер!

 4. 4 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хаха, преди години пак синдикатите са били против автоматизацията и са трошили машини за да имат работа повече работници. И това ще мине, прогреса трудно се спира. 21ви век сме, какви са тия въглища?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много са нахални тези измислени ВЕИ инвеститори.В момента в България има голям излишък от производство на ток,но на тях не и пука защото си имат гарантирани договори за изкупуване за 20 и повече години на космически цени.Не е нормално хора като Валентин Златев,Прокопиев и Бориславова да печелят милиони и даже да искат да съдят държавата,че им ограничават производството.

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Нека да оставим смешния плач на лапачите и да погледнем статистиката. Според нея делът на възобновяемите източници в брутното крайно потребление на еленергия за 2011 г . е 13,7 % - общо за всички видове възобновяеми източници.
  Този дял далеч надхвърля заложените междинни цели за страната и действително излага балансирането на системата на сериозни рискове.
  Към момента има въведени в експлоатация 1012.81 МВ фотоволтаични централи. Според подписаните окончателни договори към 2014 г. ще станат 1534.25.
  Който има интерес може да види Решение № ЕМ-02 от 28.06.2013 г. на ДКЕВР, публикувано е на сайта на комисията. Съдържа интересна информация.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Производството може да е 3,5%,но цената му е като за 35%.

 8. 8 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някога , овцете изядоха хората . В Англия . Сега , абсолютно неефективни ВЕИ са на път да изплюскат малкото ценно , останало в РБ . Слънчевите панели заемат най-плодородните земи около Марица . А наоколо са супер удобните хълмове с подходящ наклон и изложение ...
  Види се , други са целите на пришълците .

 9. 9 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нека им вземат дела кво. Тъкмо ще се диша по добре

 10. 10 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "afxx":

  Дишай, ама пушек от свещи, щото не виждам как ще им платиш тока.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 11. 11 Профил на efta
  efta
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertzz":

  Единственото вярно е, че ТЕЦ не могат да палят и гасят често. Това с процентите го натамани. Освен това ВЕИ /слънце/ произвеждат енергия в светлата част на деня, когато би трябвало и индустрията да работи, т.е. енергията има къде да отива. Без да съм собственик на ВЕИ мощости, ще ти кажа, че ако някой краде от мен то са 3% ВЕИ и 97% всички други участници в енергийния пазар.

 12. 12 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо баламосват хората с процентите на фотоволтаиците, цифрите са 3-5% от общата инсталирана мощност, но стигат до 30% от ефективно работещите, съответно искащи заплащане. За справка страницата на ЕСО.

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#11] от "efta":
  ...к'ва индустриА... щом битовите абонати 'арчат повеке ток от цЕлата индустриА...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertzz":

  "Средногодишно може миналата година да е било 3,5 %, но сега в някои дни давишава 30 %. Това реално много пречи на ТЕЦ - те не могат да се палят на обяд и гасят вечер!"

  Този любопитен коментар и тридесетте процента ме стреснаха и ме накараха да почна да изчислявам - дали е възможно наистина такова абсурдно положение.

  По данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие общата инсталирана мощност на фотоволтаичните инсталации у нас към 3 януари 2013 г. е била 815 МВт. Това е възможното им върхово производство - реално сигурно постигат по-малка мощност. Ако все пак тази тази мощност представлява 30% от моментния товар в "някои дни", той би трябвало да е 2 700 МВт. Но това е по-скоро минимален товар, какъвто има през нощта.

  Ако се погледне сайта на Електроенергийния системен оператор се вижда, че във вчерашното денонощие товарът е бил горе-долу толкова в 3 часа през нощта - т.е. когато фотоволтаиците със сигурност не работят. През деня, някъде около 7 часа сутринта вече товарът е над 3300 МВт, за да достигне 4000 МВт към 21 часа, след което спада до минималната си стойност.

  Т.е. излиза, че фотоволтаиците идеално покриват дневното увеличение на товара, чак до вечерното върхово натоварване. Друг въпрос е - на каква цена.

  А за вечерното върхово натоварване без съмнение има възможности да бъде покрито и без всекидневно пускане и спиране на блокове на ТЕЦ. Не е ли така?

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#14] от "ijj": Прав си. И от БФА са прави, като казват, че са малък проблем в сравнение с останалите, но все пак... да седнат на масата и да предоговорят със задна дата преференциите си до по-приемливи стойности, щото наистина ще започнат да ги трошат.


 16. 16 Профил на Тошо Корп.
  Тошо Корп.
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#6] от "zenola":

  Заложените цели не са ли 16% от електроенергията да бъде от възобновяеми източници?

  краен идеалист
 17. 17 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#11:"efta"]Това с процентите го натамани.[/quote]

  - Да, малко, но вятър и слънце заедно понякога надвишават 30 %.

 18. 18 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#10] от "TrakerBG":

  Проблема с цената на тока, не е техен. Не е луд тоя, де яде баницата...... сещаш ли се. Проблема е в тия де са подписали договорите. То И за това са протестите всяка вечер.

  А иначе за тока от ТЕЦ (който не е на фотоволтаичната мафия, а на кюмурджийската такава) - в магазина има и кучешка/котешка храна, направена с най-добрите съставки, сочна и най-вече ефтина. Ти от нея ли си купуваш ?

 19. 19 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тошо Корпорейшън":

  Извинявайте, че се намесвам - не са.

  Целта не е за 16% от електроенергията, а за 16% от "брутното крайно енергопотребление" - както е определена целта в Приложение 1 към Директива 2009/28/ЕО. Т.е. 16% от цялото крайно енергопотребление плюс загубите по преноса. Тук влизат и електроенергията, и топлинната енергия, и природният газ, и въглищата, и течните горива - изобщо всичко. А съответната енергия от ВЕИ също не е само електроенергия, а включва и дървата за огрев, и дървесните брикери и пелети, и дървесните отпадъци от дърводобива и дървообработването, и биодизела, и биоетанола, и различните видове биогаз, и геотермалната енергия, и топлинната слънчева енергия, и енергията улавяна от термопомпи и т.н. - при положение че всичко това се използва от крайни потребители, а не служи за трансформиране в друг вид енергия.

  Т.е. теоретично би могло електроенергията от ВЕИ да остане на сегашното ниво и целта да бъде достигната с други видове енергия от ВЕИ - ако се реши, че така е по-рационално.

  Любопитно е, че в това Приложение 1 освен целите за 2020 г. за различните страни е посочен и делът на ВЕИ в крайното брутно енергопотребление през 2005 г. За България пише, че този дял тогава е бил 9,4% - ковето е много близко до дела на ВЕИ в електропотреблението. Може би оттам идва и цялото това недоразумение. Приложението е на стр. 46 от следния файл:

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:140:0016:0062:bg:PDF

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дамян":
  да предоговорят със задна дата преференциите си до по-приемливи стойности, щото наистина ще започнат да ги трошат."

  -Това е цивилизованият начин,но противоречи на лапаческият...

 21. 21 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"ijj"]По данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие общата инсталирана мощност на фотоволтаичните инсталации у нас към 3 януари 2013 г. е била 815 МВт.[/quote]

  - Не знам дали са им верни данните. Чувал съм, че заедно с тези в пробна експлоатация, са над 1000 МВт. Работят на макс. 600 МВт, защото ги ограничават до 40 % когато се налага. А иначе 1000 MWp си е близо 30 % от товара в някои дни към 11-12 часа (3100 МВт) и вземат хляба на миньорите и ТЕЦ, (които заедно с АЕЦ биха заели тази ниша).

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#20] от "dedo pepo":
  Е... тогава дано лапачите са застраховани

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertzz":
  http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg
  Ми те не ги и спират.Регулират соларите ги с ВЕЦ-овете.Денем намаляват работата на вец-овете,нощем ги пускат..
  макар че уж веи-тата се пробутват като начин да се намали замърсяването..А то кво излиза-тец-овете не се намаляват,а се намаляват вец-овете,щото лесно се пускат и спират..

 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#15:"Дамян"]да седнат на масата и да предоговорят със задна дата преференциите си до по-приемливи стойности, щото наистина ще започнат да ги трошат.[/quote]

  Те планират смяна на правителството, а не преговори със сегашното.

 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "qwertzz":
  Повече от 700 мвт не съм виждал да са натоварени пообяд.Те през лятото от нагряването им пада КПД-то...но както казах,то това няма и значение,понеже ги регулират с водните централи.

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#17] от "qwertzz": Според сайта на ЕСО в някои дни вятърните паркове генерират малко повече електроенергия от соларните, въпреки че са повече от два пъти по-малка сумарна мощност. А средната цена на вятърните паркове клони към 140 лв. Мвтч, което е колкото преференциалната цена на АЕС Гълъбово. Драмата с фотоволтаиците е, че средната им цена е над 440 лв/Мвтч, което е крайно неприемливо. А още по-неприемливо е, че тази средна едва ли ще се промени скоро, защото нови соларни паркове засега не се строят (при новата цена от юли 2012 - 230 лв./Мвтч.
  Ето защо смятам, че е наложително правителството да предоговори преференциалните цени като ги направи средно около 300 лв./Мвтч и с малко пари от квоти СО2 и зелени сертификату, фотоволтаиците могат да спаднат под 200 лв.Мвтч, което значи да тежат два пъти по-малко на микса.

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#24] от "Митридат": Може и така да е, но като гледам сегашното, само се вайка, но не предприеема никакви стъпки за преговори нито със сектор ВЕИ, нито с "американските" ТЕЦ. Само настройва хората с говорене на клишета. И сектор ВЕИ и американските ТЕЦ са готови да предоговарят. И в двата сектора са наясно, че енергетиката ни върви към кипърски сценарии (на банковата система)
  Обаче имат едно кошмарно условие - либерализиран пазар на електроенергията. Е те точно това, няма да го дочакаме от това правителство.

 28. 28 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дамян":
  Не съм видял лятото такива дни.Повече от 300-350 мегавата вятърните не са достигали натоварване лятото.Зимата ще има такива дни,и то доста,но лятото вятърът е по-слаб...
  Възможно е да е имало някога моментен превес на вятърните сутрин рано или следобяд и привечер,когато слънцето отслабва..

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#24] от "Митридат":
  И още нещо. Каквото и правителство да дойде, от който и "кръг" да е, няма да устои на усилващия се обществен натиск към цените на фотоволтаиците. Това днешните митинги ще са детска игра Наистина можем да стигнем до чартистко движение в 21-ви век.

 30. 30 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "ijj":
  Повече от 700 мвт не достигат натоварване,това е около16-17% от върховото,и се регулира с водните.ТЕЦ-овете ни най-малко не са засегнати,то се вижда от сайта на ЕСО.Пак манипулират простите миньори...

 31. 31 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#10:"TrakerBG"]Дишай, ама пушек от свещи, щото не виждам как ще им платиш тока.[/quote]
  Като станат повече ще се появи и конкуренция и цената ще падне.

 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  За тези 3,5% ние плащаме поне 20 пъти по-високи сметки за ток от тези в АЕЦ!!! Като толкова много си харесват скъпото електричество , да си го ползват в собствения бизнес и в собствените си домакинства , а не да ни го пробутват на нас!!!! Всички банкови офиси на Цветелина Бориславова , да плащат електроенергията по изкупните цени на тока от фотоволтаиците , например!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK