Не може 3.5% ток от слънцето да навредят на конвенционалните централи, твърдят производителите

Не може 3.5% ток от слънцето да навредят на конвенционалните централи, твърдят производителите

© Надежда Чипева, КапиталПроизводството на "зелена енергия" от фотоволтаични централи e около 3.5% и затова не е възможно да изземе дела на конвенционалните централи. Това заявява Българската фотоволтаична асоциация в отговор на заявеното от синдикатите вчера предупреждение, че ще трошат соларни панели, за да запазят миньорски работни места.  


Производителите на зелена енергия заявяват, че в последните седмици са обект на агресивен черен пиар и атаки от синдикатите и електроразпределителните предприятия, които пък се оплакват, че заради изкупуването на зелена енергия трупат загуби. Това според тях е изместване на дебата "от болната на здравата глава". ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия, се посочва в писмото. 


"Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от май тази година, явно нарушиха доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора", се посочва в декларацията. 


Производителите не откриват друго обяснение на неаргументираната и масирана атака срещу себе си. Подчертават, че работят в най-прозрачният сектор в енергетиката като се аргументират с факта, че има обществено достъпни регистри на ВЕИ производителите, а търговските параметри на договорите им са публични за разлика от голяма част от останалия енергиен сектор. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK