Човешкият ресурс бил най-голямата бомба със закъснител за икономиката

Човешкият ресурс бил най-голямата бомба със закъснител за икономиката

© Надежда Чипева, КапиталЧовешкият ресурс е най-голямата бомба със закъснител, която ни очаква, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на първото заседание на Консултативния съвет за развитие на малките и средни предприятия, цитиран от "Фокус". 


Не е задължително всеки да има висше образование, каза министърът и даде пример с Австрия и Германия, където системата за професионално профилиране е добре развита, а безработицата е най-ниската в ЕС.


Днешните младежи - не всички, но една част, взимат дипломи, но нямат знания, каза министърът и попита реторично къде са младите хора и колко инженери се "произвеждат" годишно. Даде пример с инцидента с двама загинали в рудник "Ораново", след който се разбрало, че няма специалисти въглищари и работят хора в предпенсионна възраст.  
За да се увеличи производителността има значение кой организира производствения процес, каза Стойнев и подчерта, че образованието е цел, по която да се работи и подходът ще бъде различен.


Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на УС на Съюз "Произведено в България" Марияна Кукушева каза, че това е правилно и подчерта, че в България няма среден кадър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK