Кандидатът за "Доверие" с интерес към "Токуда банк"

Дебора Стърман, представител на United Capital

© Анелия Николова

Дебора Стърман, представител на United CapitalОбновена - 31 юли, 10:35 часа - В статията и заглавието е редактирано, че интересът е към компанията, която е собственик и на болница "Токуда" без да е изрично заявено намерение към здравното заведение - бел.ред.


Компанията United Capital, която е кандидат-купувач на мажоритарния дял в пенсионно-осигурителната компания "Доверие", обмисля инвестиция също в "Токуда банк - България" и "Токушукай корпорейшън" (дружеството, което е собственик и на болницата "Токуда"). Това казва в интервю за "Капитал daily"  директорът на United Capital Дебора Стърман.


Тя беше в София във вторник - 30 юли, за общо събрание на акционерите на "Доверие", на което представи купувача.
Компанията основава и застрахователно дружество в Словакия, за което очаква лиценз, съобщи Стърман, която е адвокат и влезе в управлението на United Capital, дни преди обявяването на интереса на фирмата към "Доверие".


В интервюто Стърман потвърждава, че собственици на купувача са вече обявените LJ Capital и компанията Asia Trading на руския банкер Сергей Мастюгин. За LJ Capital казва, че е "много известна и голяма инвестиционна компания, за която има много информация в интернет".


За съокционера "Риджънт кепитал" пък уточнява, че той е с много малък дял, а и вече няма български собственици, а трима австрийци и един американец. "Капитал" уточнява, че според търговския регистър цялото ръководство на "Риджънт кепитал" все още е от български лица и едно австрийско.


Стърман отклонява няколко конкретни въпроса с обяснението, че "много от информацията, публикувана до сега бе не просто грешка, а измислена" и че "не всички са толкова добри журналисти". Казва, че в медиите са били споменавани като свързани с кандидат-инвеститора много имена, които всъщност не са свързани с него. Помолена да бъде по-конкретна, казва, че не знае конкретни имена и не чете български, но обещава прессъобщение по-късно.


Запитана защо United Capital се интересува от "Доверие", отговаря, че "това е прекрасна компания,  градена брилиятно, много добре управлявана, което я прави отлична инвестиция".


След общото събрание президентът на КНСБ Пламен Димитров (синдикатът е един от акционерите в "Доверие" и пръв се противопостави на готвената продажба) заяви "Не намерих достатъчно основание да намалее тревогата ми за бъдещето на компанията от гледна точка на това кой ще я купи, представлява и управлява". Той съобщи, че ще има ново събрание в края на август. "Дотогава би трябвало да има още по-голяма яснота, надяваме се и КФН да задължи новия собственик да покаже докрай структурата на капитала и собствениците, които в края на краищата придобиват "Доверие", отбеляза Димитров. 


Според президентът на КНС на събранието не е бил обсъждан вариант какво ще се случи ако регулаторът откаже да разреши сделката с United Capital: "Питахме (бел. ред. - продавачът Vienna Insurance Group) има ли план Б в тази ситуация. Казаха, че план Б е план А".

Мениджмънтът на "Доверие" е отправил молба към представителите на новите собственици бързо да представят пред българската общественост информация за всичко, което е свързано с купувача и то по начин, по който да не възникват повече въпроси, за да не се уврежда бизнеса на компанията. "Ние сме като всички останали, докато не разберем всичко покрай новия собственик по начин, по който да нямаме никакви въпроси, е изключено да водим каквито и да било разговори за бъдеща работа," коментира Даниела Петкова, председател на управителния съвет на "Доверие", цитирана от "Капитал daily" (мениджмънтът на компанията е в оставка, заради предстоящата сделка). 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK