"Ройтерс": Разплитането на една оферта за български пенсионен фонд

Доверие

© Анелия Николова

ДовериеБританската компания "Юнайтид кепитъл" (United Capital), която се договори миналия месец да придобие почти пълен контрол над "Доверие" - най-големият частен пенсионен фонд в България, не се търгува на борсата, няма интернет сайт или телефонен номер.


Офисът й е регистриран в къща в град Грейс в Есекс, в която живее Таня Пазарчик, работеща за "Инсолюшън сървис" (Insolution Service), агенция, помагаща на хората да създадат компании. Тя използва адреса за няколко от своите клиенти (справка в интернет показва поне 76 фирми на същия адрес на "Кент Роуд" - бел.ред.) . Пазарчик обяснява, че препраща имейлите до "Юнайтид" към адрес в Австрия, но че иначе знае твърде малко за фирмата.


Отчет на "Юнайтид кепитъл" от октомври показва, че компанията разполага с 14 (четиринайсет) британски лири в брой и не извършва дейност. Цената за поемането на контрола над "Доверие" не е обявявана официално. На 15 юли продавачът "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG) съобщи единствено, че се е договорила да продаде своя дял от 92.58% от Пенсионна застрахователна компания "Доверие" на United Capital PLC. Тези разминавания повдигат въпроси в България относно намеренията на United Capital за "Доверие", която с управлявани почти 1.8 милиарда лева и над 1.25 милиона вносители е важен осигурител на пенсии за най-бедната страна в ЕС.
Във Великобритания активисти, привлечени от противоречията, подновиха призивите си за по-строги правила за прозрачност.


Преглед на документите от страна на "Ройтерс" и разговори във Верикобритания, Австрия, България, Русия и Хонконг проследиха собствеността на United Capital до поредица от юридически лица. (...)


Говорител на Vienna Insurance Group казва, че са прегледали всички оферти, отправени от различни кандидати, и след оценката им са съставили кратък списък. "От там нататък окончателното решение е на United Capital", казва говорителят. Той не отговори на въпроса какво са знаели във Vienna Insurance за United Capital.


В съобщение по електронната поща от 26 юли от United Capital заявяват, че са базирана във Великобритания "холдингова структура" за финансови услуги, която, заедно с партньорските си дружества, управлява над 2 млрд. евро и има "участие" в застрахователни компании, фондове за имоти, банки и индустриални активи в ЕС, САЩ и Русия.


"Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това", коментира адвокат Стърман.

© Анелия Николова

"Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това", коментира адвокат Стърман.


"Няма абсолютно нищо необичайно в това придобиване, нито в процеса за избор на купувач (от независимо юридическо лице)", коментира в телефонно интервю базираният в САЩ адвокат Дебра Стърман, президент на United Capital. Ние сме напълно нормална регистрирана във Великобритания холдингова компания за финансови услуги". Запитана за тревогите около сделката в България, тя отговори: "Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това".


Предварителната проверка


Според британските регулаторни регистри, United Capital e учредена през 2007 г. от британското дружество Fletcher Kennedy, чиято дейност е учредяване на офшорни компании. На интернет страницата на Fletcher Kennedy се посочва, че дружеството може да учредява компании в офшорни центрове като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Посочено е още, че учредяването на компания във Великобритания става за три часа и срещу такса от 208 паунда.


"Няма нужда да си британски гражданин или да имаш право на престой във Великобритания, за да работиш за британска компания", се заявява на сайта на компанията. "Тази компания трябва да има регистриран в Обединеното кралство офис, който е и официалният й адрес. Не е задължително това да е търговският й адрес, а компанията не е длъжна да поддържа присъствие на споменатия адрес. Ние ще ви предоставим адрес, за да го използвате като регистриран офис."


Директорът Чарлз Флетчър посочва, че компанията е била инструктирана да учреди United Capital от човек, чието име отказва да посочи, и че "сложната структура, за която говорите, се появи доста след като приключи краткотрайното ни участие в компанията". Той допълва, че "през 2007г. нямаше изискване учредяващият агент да извършва т.нар. дю дилиджънс. В този смисъл ние щяхме да се сдобием с документите за самоличност на този, който ни инструктира. С проблема за компаниите, при които има разминаване между регистрирания офис и търговския им адрес, трябва да се занимаят депутатите".


Пощенската кутия на Камелия Здравкова, бивш директор на United Capital в софийски блок.

© Reuters

Пощенската кутия на Камелия Здравкова, бивш директор на United Capital в софийски блок.


Скоро след като е основана United Capital, Fletcher Kennedy се оттегля от директорската позиция и като представляващ компанията, казва Чарлз Флечър. По думите му по това време е било нормална практика основаващият агент да действа като първи директор и после да се оттегли.


Отчетът за финансовата година, приключваща през май 2012 г., който е публикуван през октомври, показва, че компанията има почти 2.9 млн. паунда средства в брой. Ревизиран отчет, публикуван по-късно същия месец, сочи, че средствата в брой са 14 паунда. И двата документа показват, че компанията не развива активна дейност.


Български политици и осигурени в "Доверие" искат повече информация за собствениците на United Capital. В изявлението си от 26 юли от United Capital посочват като един от основните си инвеститори руския банкер Сергей Мастюгин. Президентът на United Capital – Стърман, коментира за "Ройтерс", че делът на Мастюгин в базираната в Хонконг Asia Trade Management, в която руснакът е основен акционер, е близо 50%. От United Capital посочват на 26 юли още, че базираната в Лондон LJ Capital - звено за търговско банкиране на частната LJ Group, е увеличила акционерното си участие в компанията, като по думите на Стърман делът е близо 50%. От LJ Capital отказват коментар.


На базата на документацията, подадена пред регулаторите в Хонконг, остават неясни бизнес дейността и акционерите на Asia Trade Management. Неин представител отказва да коментира, но говорителка на "Инвестбанк" - руската банка, в която Мастюгин има дял от 18.3% и в която той участва в Надзорния съвет, обеща да отговори, но не го стори.


"Ройтерс": Разплитането на една оферта за български пенсионен фонд

© Reuters


"Съответните хора"


Отчет, подаден пред регулатори във Великобритания, показва, че United Capital има четирима директори. Трима - Слободан Ристич, Гюнтер Рор и д-р Хайнц Русвурм - живеят във Виена и околностите. Четвъртият директор е Стърман. Рор е директор от 2007г. Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година, показват документите - 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде на United дела си в българския фонд .


Рор, който се представя като ръководител на фирма за ИТ и корпоративни консултации, казва, че ще предаде въпросите от "Ройтерс" на "съответните хора". С Русвурм, вписан като данъчен счетоводител, засега не може да се установи връзка. Няма контакт и с Ристич.


Пламен Димитров, ръководител на най-големия профсъюз в България, контролиращ 1% от "Доверие", казва, че синдикатът иска да научи повече за United Capital. "Фондът няколко пъти е сменял мажоритарния си собственик, но купувачите винаги са били известни компании, а сега излиза тази (United Capital) и никой нищо не е чувал за нея", казва той.


Сред предишните мажоритарни собственици са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), германската Deutsche Bank и холандската Kardan Financial Services Group. От Deutsche Bank и Kardan отказаха коментари за тази публикация. От ЕБВР още не са отговорили на искането за коментар.


Пламен Димитров и Даниела Петкова

© Анелия Николова

Пламен Димитров и Даниела Петкова


Даниела Петкова, ръководителят на Управителния съвет на "Доверие", казва, че несигурността за бъдещия собственик нанася щети на фонда: "В момента не знам коя е вярната стойност на компанията, тъй като заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд. Говорим за хиляди".


Събранието на акционерите на "Доверие", на което присъства Стърман, не получи никаква нова информация да купувача, казва Димитров. Следващото събрание е насрочено за 20 август.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (227)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Запитана да тревогите около сделката в България, та отговори:
  "Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това".

  ???
  На българите обаче им пука.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Любопитно

  всички да си изнесат вноските в друг фонд и толкова.

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Изключително криминална история свързана с пране на пари или пладнешки обир!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  да не изскочат изведнъж др.Хохегер и др.Моника?-чудна работа-червените мафиотски пари все около Австрия се въртят.

 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Еххх КФН ......
  Дребни продажници на пенсионни съдби на хора!

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Гневно

  То стана "Недоверие".

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Ако се започнат по-обстойни проверки кой знае какво ще се открие "зад кадър"?!Много притеснително е,че тази United Capital е много анонимна компания!

 9. 9 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 915 Неутрално

  България --> Австрия --> Англия --> Австрия --> България

  Това е пътят на пощата.
  А кой ли ще е пътят на акумулираните активи в "Доверие"?

 10. 10 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Тази сделка може да се окаже крайъгълният камък за правителството на КТБ. А и за самата КТБ.
  Да видим на кой са му по-големи топките

 11. 11 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Никакво доверие в "Доверие"!!!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 12. 12 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  " заради неяснотата много хора вече подадоха декларации за смяна на пенсионния си фонд"

  Добре правят. Парен - каша духа.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 13. 13 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Най-вероятно ще трябва да се спасяваме поединично - всички тези, които са избрали "Доверие" за своя застрах. компания. Верният ход е един - смяна на застрахователя. Другите пенсионни дружества дори поемат за своя сметка разходите при нотариуса, ако юрид. лице прехвърли партидите си на своите работници при тях. Така и ще направя.
  А калта в българския преход явно ще чистим още доста години.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante":

  Залагам на "пладнешки обир".

 16. 16 Профил на ivanko1
  ivanko1
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Na advokatkata ne e zaduljitelno da i puka, zatova i plashtat, no loshoto e, che na komunetata i na Mavrodiev ne im puka

 17. 17 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Най-страшното е че поне 1млн. от осигурения "мат'рял" в Доверие така и няма да разбере какво му се готви - те или нямат достъп до Интернет или се информират за света единствено от гнойните хартиени издания на Пеевски, където въпросното свинско семейство държи 90%.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanko1":

  ..."Четвъртият директор е Стърман. Рор е директор от 2007г. Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година, показват документите - 4 дни преди Vienna Insurance Group да обяви, че ще продаде на United дела си в българския фонд ."......
  -------

 19. 19 Профил на Zaffirov
  Zaffirov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Притеснително изглежда, безспорно. И моите пари са в Доверие, но поне тук става лесно. Не ми харесва новият собственик - изтеглям си парите и готово. Този фонд може да бъде зачеркнат в рамките на дни ако всички си изтеглим парите от там

 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Твърде грубиянски израз!

  Неприлично е дори назначен за "лице" представител да демонстрира подобно отношение към вложителите на реалните парички в компанията.

  Според мен е пладнешки обир. За милион и нещо се "купуват" вложения за милиард и нещо.

  Отделен въпрос е евентуален срив на осигурителния пазар у нас, след кражбата.

  Апропо, осигурителните компании май не се презастраховат, както застрахователните, а?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Щом и Ройтерс са го захванали това значи мирише на бандитска история, та в другия край на Европа се усеща.
  Благодаря на Ройтерс,нашите медии само преписват...белким нещо и понаучат,докато взаимстват от там..
  Парцалите на Пеевски...ни дума.
  На матряла с вноските в Доверие - честито.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 22. 22 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо никой не се занимава с австрийската ВИГ? Те са тези, които натресоха на България тази срамна ситуация. Всички се чудим вече от месец кой е този тайнствен купувач на най-големия пенсионен фонд, а австрийците много добре знаят с кого са преговаряли, с кого са подписали договор, а и има нещо безспорно в структурата на английската компанийка - в нея явно има доста австрийци и мейлите се препращат до Австрия. Да не се правят на ощипани ами да си казват какви са ги надробили. Нали ВИГ не е кой и да е, нали уж са най-големия застраховател на Австрия, нали са публична компания, нали уж работят по европейски стандарти и принципи, нали в България освен на Доверие са собственици на Булстрад. Дължат обяснение и някой трябва да им го поиска, а не да се крият като мишоци.

 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Достатъчно е само 1/3 от осигурените в НЕдоверие да си дръпнат партидите , и сделката ще се провали.

  Нямам фейсбук профил, но това е човешкият отговор, който трябва да бъде даден.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Криминална история отвсякъде!

  rock n' roll is king!
 25. 25 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 985 Весело

  Абсолютно непрозрачна сделка за придобиване на пенсионен фонд управляващ 1.8 милиарда лева и над 1.25 милиона вносители!

  Няма държава! Няма контрол!

  ОСТАВКА на правителството и избори!

 26. 26 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Оппа, гледам корпоративни минуси, а?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 27. 27 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Според британските регулаторни регистри, United Capital e учредена през 2007 г. от британското дружество Fletcher Kennedy, чиято дейност е учредяване на офшорни компании. Това е достатъчно.

 28. 28 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Някой олигарх иска да лапне голям залък,дано се задави.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#26:"Музар"]корпоративни минуси, а? [/quote]
  Това говори много

 30. 30 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Ето затова България е в списъка със страните със висок риск от пране на пари! Нямаше ли някаква одобрителна процедура за придобивания от такъв мащаб във всяка една държава по света? Въпреки, че предишният собственик е частна компания, такава сделка най-малкото трябва да отговаря на законите за предодвратяване на пране на пари и ако не се представи изчерпателна и задоволителна информация, сделката просто се анулира! Няма значение, че продавача се е спазарил за цената, такива пари не се получават в брой и собственика може да бъде погнат и разкатан навсякъде по света, където се опита да получи парите.

 31. 31 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин":

  На пръв поглед - кражбата е страхотна.

  На втори - контрол върху 1/3 от пенсионерите в България. Тук става дума за "овладяване на лостове" за манипулиране по вертикала и хоризонтала. Такова е поведението на една ДС-групировка, без значение партийния цвят или официални имена. Играят само агентурните псевдоними.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 32. 32 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Корпоративната банда виси на балкона и цъка корпоративни майн(ат*ви)ъси.
  Споко банда, не боли толкоз като паднеш Ще оцелеете.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 33. 33 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Ха, анонимни минуси има, а позиция няма? Товарищ Мастюгин, объясните в чем дело пожалуйста?

 34. 34 Профил на daliznam
  daliznam
  Рейтинг: 213 Гневно

  Това, че ни нямат за хора, нито Дебора, нито свързания с нея т.нар. кандидат-купувач, нито досегашния собственик ярко, ясно и пошло се изразява в "Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това"..доста грозно изказаване.
  Колкото и да се пъне и да се поти леля Дебора обаче да обяснява, че в сделката няма българска връзка (по моему в това няма нищо лошо, стига българската връзка да е читава и на показ) въобще няма как да убеди никого. Малко повърхностно ровене показва, че Мастюгин вече лекичко е в България, напр.притежава в съдружие с хора от кръга на Румен Нанов (бившия директор на фалирата Агробизнесбанк и настоящ вероятно търсещ закрила от прокуратурата за да му чупят разни неща) 50 % от "Логистичен терминал Свиленград".. как му се вързва на Мастюгин бизнес плана комбинирайки логистичния терминал с пенсионния фонд, не знам. Може би с частта от Токуда, която декларират че предстои да закупи, задължително следва да си купи и казан за варене на ракия за да може кандидат купувача да си окрупни финансовото присъствие, както бяха казали...сделката за покупката си е с чисто криминален сюжет, няма нищо реално на показ, мамят ни по най-извратения начин за пореден път. С висшето предварително дадено благоволение на Стоенчо и подопечната му комисийка, разбира се ..

 35. 35 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "xmm":

  КТБ са се изфукали, че ЕК са санкционирали ЛИЧНИЯ блог на евро-бюрократ. Само че излиза, че КТБ следи лични профили във фейсбука?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 36. 36 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#31] от "Музар":


  [quote#31:"Музар"]На пръв поглед - кражбата е страхотна. [/quote]
  Струва ми се, че е направо пладнешки обир.А и това, че ще държат изкъсо един определен електорат свързан с една политическа сила е доста показателно за непрозрачността на сделката.

 37. 37 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нямам пари в Доверие ,не ми пука чия пирамида е.

 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин":

  [quote#36:"Веселин"] ще държат изкъсо един определен електорат[/quote]

  В случая това са част от пенсиите на сегашните млади и работоспособни хора. След 10-20 или дори 30 години тез хора ще бъдат лишени от част от пенсията си. Нямам идея какъв е замисълът, но кукловодите държат уж независимата "съдебна власт", държат "законодателната власт" и силовите министерства. С тази "сделка" ще държат и 1/5 от пенсиите на сегашните протестиращи.

  Просто си махнете парите оттам! Това е единственият верен отговор.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Толкова много български форми, включително два от телекомите са вече австрийска собственост. Ще излезе, че вестник Шоу, на който много съм се смял(Особено на заглавието "Руско зомби следи Костов ", на което още се смея понякога) е бил прав, поне затова - че парите от държавата са ни изнесени към Австрия. Е политици, конкуренти на тези, са изнасяли към други държави, но това е друга тема. Сега ще има огромни "инвестиции"...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Волен Сидеров разправя едни приказки - косата ти да настръхне...
  Че един нашенски олигарх (кх-кх!!!!!!!!!!!!!!!) бая поизточил това `Доверие`...

  Разтурям колоквиума!
 41. 41 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#5:"dolna4erti4ka"]да не изскочат изведнъж др.Хохегер и др.Моника?-чудна работа-червените мафиотски пари все около Австрия се въртят[/quote]

  Те другарите там ги изнесоха през 80-те.

  The best way to predict the future is to invent it.
 42. 42 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#38] от "Музар":


  [quote#38:"Музар"]Просто си махнете парите оттам! Това е единственият верен отговор. [/quote]
  Слава богу, нямам нищо общо с българската пенсионна система, но ми е жал за сънародниците ми и ги съветвам същото.

 43. 43 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мдааа,всички са виновни,само шибаните бели австрийци са невинни!Те идея си нямат кой е купувача на "Доверие",нали,ма никаква представа си нямат на кой си продават фонда.Мълчат като комунисти на разпит,па и да стари капиталисти ако щете.Та се налага чак Ройтерса да се прави на дедектив.Ма много честни тия на Запад беее,гадните мафиоти и олигарси само на нашите ширини се срещат...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Интересно колко минуси имат читавите мнения Другарите са се активизирали. Ройтерс - гадни империалисти! Един много много горещ август се заформя за управляващата мафия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "ceckobg":

  Млад човек ли си? Това, че парите на комунистическите партии се държат в австрийски банки е световно известна "тайна". Е, има още няколко местенца - Гърция, Кипър... В Швейцария са личните и особено важните партийни сметки, но с тях не се работи оперативно - там са за особено критични ситуации.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#26:"Музар"]Оппа, гледам корпоративни минуси, а? [/quote]
  Набиват се на очи! Мълчалив отговор на катебейските тролове!
  Всички призиви за прехвърляне на партидите са резонни, но замислете се колко граждани са в течение на аферата. Хората, информиращи се от интернет и тези, облъчвани от традиционните "медии" сякаш живеят на различни планети! В такива случаи се проявява липсата качествена и независима журналистика в БГ.
  Друг проблем е и потресаващото безхаберие за пенсионно-осигурителната система, както и ширещата се финансова неграмотност

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 47. 47 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#38] от "Музар":
  Просто си махнете парите оттам! Това е единственият верен отговор. Цифровизация.

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#46] от "vasco":

  Абсолютно нормално е 90% от хората да разчитат на готови схеми за пенсионно осигуряване и да разчитат на ДЪРЖАВАТА! А у нас тя е овладяна от мафия. Май дори няколко мафии, които се менкат на избори. Мафиотската ни държава има интереса от бедни и неграмотни. И такава е политиката на цялата серия правителства от 65 години насам. Е, с едно миниатюрно изключение, което изобщо няма значимо въздействие върху мат'риала.

  Тази "сделка" обещава бедност за бъдещите бг-пенсионери. И подчиненост.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#19:"Zaffirov"]Този фонд може да бъде зачеркнат в рамките на дни ако всички си изтеглим парите от там[/quote]

  Не знам тогава "другарите" какво ще купят. Дневник, интерено е да направите разследване кои големи фирми имат договор с "Доверие" за осигуряване. От този храст може да излезе много дебел заек.

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#19:"Zaffirov"]Този фонд може да бъде зачеркнат в рамките на дни ако всички си изтеглим парите от там[/quote]
  За съжаление не може да си нулираш сметката - може да си изтеглиш личните вноски но не и тези от работодателя ( тях може да теглиш чак след пенсиониране )

 51. 51 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#21:"Cherry_Paprika"]Щом и Ройтерс са го захванали това значи мирише на бандитска история, та в другия край на Европа се усеща.
  Благодаря на Ройтерс,нашите медии само преписват...белким нещо и понаучат,докато взаимстват от там.. [/quote]

  Просто хората в нормалните страни реагират бурно на случаи свързани с руската мафия. Добре, че сме в ЕС...

  The best way to predict the future is to invent it.
 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "virakocha":

  Да, но ако големите работодатели не са част от схемата ...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "virakocha":

  Държавни фирми. А в бг държавните работници са около 1/3 от всички работещи. Няма да ти правя дори и семпло описание какво става. Ти ще се сетиш. Добави и "големи данъкоплатци" (сите са на държавна копанка) и картинката се избистря.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#26:"Музар"]Оппа, гледам корпоративни минуси, а?[/quote]

  Тази тема ще бъде гратисна за форумните "другари". Няма хвърляне на амбразурата, само мълчаливо цъкат минуси и стискат зъби Утре Кутев ще раздава непоряди от морето

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#46] от "vasco":


  [quote#46:"vasco"] както и ширещата се финансова неграмотност[/quote]

  Точно така е. И аз съм с направил този извод.Българите сякаш имаме някакъв страхо да се интересуваме от финансово образование...макар и в общи линии.Вземе ли си човек заплата, стипендия, пенсия и т.н. , и веднага без да мисли - хайде на депозит в банката. И за това всякакви Цецовци, Цековци и др. пишман банкери си правят к'вото си искат... За традиционните медии също си много прав.


  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 57. 57 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Във в.Комерсант:

  "Газпром" се пенсионира
  Монополът търси евтини пари за Южен поток от ВЕБ

  "След като започна да губи почва в основните пазари, водената от Алексей Милер "Газпром" застана на опашката за преференциално държавно финансиране....
  След руските железници и Федерална Фирма Grid (FGC) в борбата за пенсионните фондове в управлението на Внешекономбанк (ВЕБ) се включи и "Газпром". Монопола иска да издаде инфраструктурни облигации от 100 милиарда рубли за финансиране на Руската част от един от най-рискови и скъпи проекти -. Газопровода Южен поток....."

  Цялата статия:
  http://www.kommersant.ru/doc/2235923?isSearch=True

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 58. 58 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Тфуууууууууууууууууууууу.......
  Доживях `Ройтерс` да тегли една унижожителна критика на британската и американската система за регистрация на фирми-фантоми с подставени лица и за пране на пари.
  Давай `Ройтерс`, разкажи им играта на аферистите, използващи британското и американското т.нар. законодателство!

  Разтурям колоквиума!
 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#50] от "do":

  Можеш в рамките на седмица да избереш фонд, те пък с удоволствие ще те снабдят с нотариус, ще ти платят даже масрафа, а след месец Доверие трябва да е прехвърлила сумите по партидата ти на избрания от теб фонд...
  Та така.
  Не че нещо променяш с врътката, но поне ще знаеш, че не си при една офшорка, а при друга.

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#54] от "Graf":
  Тандема Банев-Мвродиев е авангарда на ГЕРБ/ГРОБ/...
  Сапунката "Доверие" ще изненада кръга Капитал...

 61. 61 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Разстроено

  [quote#1:"xmm"]"Не ми пука, ако някои хора имат проблем с това". [/quote]
  Ееее, така е при капитализма, всеки да му пука за собствените проблеми. Де не си мислите , че някой зад граница му пука за българите? Само глупаците още вярват в добрия не корумпиран и благороден западняк.То в България на много хора не им пука.

 62. 62 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ето тук вижте за фирмата купувач.Имало и една К.Здравкова,но е напуснала ( дали) на 15.07.2013.Мисля,че това е интересното име.
  http://companycheck.co.uk/company/06254627/UNITED-CAPITAL-PLC
  това трябва да се провери,а не разни адвокати говорещи истини.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 63. 63 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дива селянка":
  [quote#37:"Дива селянка"]Нямам пари в Доверие ,не ми пука чия пирамида е.[/quote]
  Ама тия дето имат ще вземат да подивеят и те , че като те хванат за гушата и те запукат , и селото няма да ти помогне.

 64. 64 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 663 Неутрално
 65. 65 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#53:"Музар"]Държавни фирми. А в бг държавните работници са около 1/3 от всички работещи[/quote]

  Т.е. предполагам избор на друг фонд няма да има, освен ако не искаш да си смениш и работата...

  The best way to predict the future is to invent it.
 66. 66 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf": Нямам пари там , но благодаря за информацията .

 67. 67 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Злите езици говорят, че сделката е инсценирана от сегашния мениджмънт на компанията, за да дискредитират всяка бъдеща подобна сделка и да си бетонират позициите. В противен случай ги очакват много сериозни проблеми

 68. 68 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#63:"do"]Ама тия дето имат ще вземат да подивеят и те , че като те хванат за гушата и те запукат , и селото няма да ти помогне. [/quote]
  напротив - като ги прецакат /както гърмяха фондове в САЩ/ ще си ближат раните и ще си правят свободно падане върху козирката на блоковете.

  Това вече го е имало.
  Живеят в капитализъм все пак- Риск печели -риск губи.

 69. 69 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#37:"Дива селянка"]Нямам пари в Доверие ,не ми пука чия пирамида е.[/quote]

  Ти нямаш, но много хора имат. И като разберат, постфактум разбира се, Януари 97 ще бъде едно невинно събиране, в сравнение с това, което ще се случи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 70 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Братя, компанията е била на Камелия Здравкова с адрес в София Qt. Mladost,Bl. 336 Entr. 4, Apt. 32,Sofia,15-112,Bulgaria а линка е този:
  http://companycheck.co.uk/director/912385544
  Сега да ровнем в гуглето и да видим коя е тази К.Здравкова

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 71. 71 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#65] от "virakocha":

  Не точно. Към момента осигуреният и осигурителят плащат 50/50 осигуровките. Сам можеш да преместиш само твоите 50%. Това са индивидуални действия. Имаш право и май няма кой знае какви бюрократични усложнения. По-интересното е това, което ТИ самият предложи - фирмите да изтеглят накуп техния 1/2 дял и само да го преместят в друга осигурителна смешка. Не, че останалите пенсионни компании са много по-нормални, просто в случая наглостта е прекомерна.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 72. 72 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#69:"virakocha"]Януари 97 ще бъде едно невинно събиране, [/quote]
  оная песен я знаеш- Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, дръжте му петите.

  Фондовете ,бате ,са куче влачи боинг- все гориш щот си дребна риба.Ма и лековерна.

 73. 73 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  и за да не досаждате с разни тъпи клетви и послания -сетете се какво стана с ''щастливото пенсионерско бъдеще'' на бейбибум поколението в меката на пенсионните фондове - уса.

 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#54:"Graf"]Да не сте снели доверието от Мавродиев?[/quote]

  До коментар [#54] от "Graf": От Стоян Мавродиев и от Ива Тодорова Мавродиева от Управителния съвет на новото дясно сдружение на Димитър Абаджиев - Европейски демократичен път? Никога! Ако се разприказват за далаверите на ГЕРБ, да му мислят!

 75. 75 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#73] от "Дива селянка":

  И? Какво стана? Тълпи пенсионери в Уса се хранят от кофите зад мексикански и китайски ресторанти?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 76. 76 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в-к Капитал са описали всичко:
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/07/10/2100551_doverie_pod_risk/
  явно е ,че някой се крие като бъдещ собственик...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 77. 77 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#70] от "д-р Петроff":

  Камелия Здравкова била '82 набор да вметна....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 78. 78 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дива селянка":

  Моме, ако всички разбирахме от финанси, нямаше да има длъжност "брокери", нали?

  Аре, по-кротко, става ли?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 79. 79 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#74:"Гневник"]Ива Тодорова Мавродиева - бивш директор на фондация "Демокрация" [/quote]
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-11-24&article=169131

 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#77:"Cherry_Paprika"]Камелия Здравкова била '82 набор да вметна...[/quote]

  Млада, но проверена другарка

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#60] от "бАрни":

  Ся, разбирам ги искрено капиталци, щото Доверие бе ВСК на Алфа финанс Холдинг, га им потрабваха свежи пари, я за "зелени" енергии, я за други начинания...

  Ecrasez l’infâme
 82. 82 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Очакваме разплитането.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 83. 83 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#79] от "Гневник":

  Имам приставка, която по моя воля ме предупреждава, че посещавам нежелан от мен сайт. Твоите линкове ме водят до никъде .

  Ignore!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 84. 84 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#81] от "Graf":

  Графе, уважавам те, дори когато приплъзваш около фактите. Нещо почна съвсем да даваш уклон към чистото комунистическо, а не към заявеното социал-демократическо "начало".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 85. 85 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#78] от "Музар":

  Борда на директорите е този който казва на брокерите кое как ,за да стане врътката ,особено когато трябва да фалират изгодно.И им казва - продавайте сега и мерси пичове -вие бяхте до тук- пликовете с комисиона ви са на масата или по сметките ви.

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#71] от "Музар":

  Музар, всички пари по твоята сметка са си твои!
  Верно, изчислятват ги на дялове, белким не се забележи, че за десетина години са окрали местното плебс яко, но можеш цялата натрупана сума по партидата да я метнеш за нема месец другаде. Толкова е технологичния срок.
  Няма работодатели, няма държавни или частни фирма...
  http://www.poc-doverie.bg/files/NOVI%20BLANKI%2001.01.2012/Zayavlenie_UPF%202012_key.pdf

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на 2last
  2last
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#50] от "do":

  Не лъжи бре болшивик, аз лично си смених фонда, дойде едно писмо да ме питат дали наистина, въпреки нотариалната заверка аз съм се подписал и до ден днешен чрез система на новия ми фонд си следя вноските - и си ми идват и личните, и от работодателя. Тези глупости можеш да ги пишеш във форумите на Трета възраст или Пенсионер!

  Сега разбирате, че не може един крадлив цига*ин да се представя за честен и голям политик, като Стамболов." - Никола Филчев
 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  До коментар [#9] от "tolex":е, същия , какъв друг , виж пътя на осигурените в него.....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#84] от "Музар":

  Кво приплъзвам, като информацията е публична и достъпна?
  https://www.poc-doverie.bg/files/Results%20Q%202013/UPF%20dulgovi%2028.06.13_key.pdf

  Алфа финанс Холдинг - 4565 хил. евра
  Алфа Енереджи - 1824 хил. евра.
  На гледай и от другите ПФ кво са получили: http://poc-doverie.bg/?cid=14&p=&id=437

  Ecrasez l’infâme
 91. 91 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Готви се огромна кражба!!! Мамка им стара! Ще съсипят съдбите и парите скътани от хората точно така както американските хедж-фондове мамиту им !!!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 92. 92 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#90] от "Graf":
  [quote#90:"Graf"]Кво приплъзвам, като информацията е публична и достъпна? [/quote]
  Не, бе, иска да каже, че хлъзгаво му е на него, че линковете, дето му ги даваш, не може да ги перифразира с обратно звучене. да ги приплъзне както на него партийно му харесва...


  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 93. 93 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#87] от "mrscience":
  Абе я си гледай пенсията и не ме занимавай - още по добре че цялата сума може да се мести , но ти май си ги сложил в Доверие щом си се изнервил толкова .

 94. 94 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  [quote#81:"Graf"]Ся, разбирам ги искрено капиталци, щото Доверие бе ВСК на Алфа финанс Холдинг, га им потрабваха свежи пари, я за "зелени" енергии, я за други начинания.[/quote]

  Комунистически похват - "всички сме грешни". Дрогарят Продев го прилагаше през 90-та в червения парцал.
  Чърчил от аватара Ви е казал:
  "Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery."

  The best way to predict the future is to invent it.
 95. 95 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#86] от "Graf":

  Ами, подозирах го и е логично, но всъщност не ме интересува .

  За Алфа финанс холдинг ще чета на гладно, че след обилно хапване ми е мързеливо

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 96. 96 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#63] от "do":
  хаххахахха...добре казано!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#89] от "lowmotherfucker":
  я изпусни въздуха малко и не обиждай!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 100. 100 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#94:"virakocha"]Комунистически похват - "всички сме грешни". [/quote]

  Няма да ме бъркаш там у това "всички сме грешни". Аз не съм ползвал парите на осигурените лица за развитие на соларната си индустрия, та хем да си платят за соларите, хем и за тока.
  Вие ако сте грешни - си е ваш проблем.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK