БДЖ прехвърля на НКЖИ почивни станции заради дългове

БДЖ прехвърля на НКЖИ почивни станции заради дългове

© Надежда Чипева, КапиталПочивна станция в Добринище и санаториум в Кюстендил, които сега са собственост на "Холдинг БДЖ", ще бъдат прехвърлени на националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), реши правителството.


Целта на сделката е да се уредят задължения на холдинга към инфраструктурното дружество.


Според правителственото решение смяната на собствеността ще стане чрез продажба по метода на прякото договаряне. Условието е цените да не са по-ниски от определените от независим оценител.
Освен двете почивни бази НКЖИ ще получи и производствена сграда в Горна Оряховица, както и трайно прикрепените към трите имота съоръжения - мостове, морски и брегови устои, уточнява правителствената пресслужба.


Имотите не са свързани с пряката дейност на железниците.  


По данни на Министерството на транспорта задълженията на холдинга към инфраструктурната компания са общо за 97 млн. лв. Покриването им чрез собственост ще се осъществи на три етапа, като на първия, за който се отнася днешното решение, се очаква да бъдат погасени 12 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK