За месец забавеният ДДС намалял със 100 млн. лв.

За месец забавеният ДДС намалял със 100 млн. лв.

© Юлия ЛазароваЗа последния месец просроченият от държавата данък добавена стойност, който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на среща с представители на Камарата на строителите в България. Вчера беше съобщено, че към 1 август просроченият ДДС е 226 млн. лв.


И на тази среща министърът изтъкна желанието на кабинета да се разплати с бизнеса до края на август. Ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета отлага възможността за бърза реакция, е казал той пред строителните компании, цитиран от пресцентъра. Корекцията в бюджета предвижда 160 млн. лв. да бъдат платени на бизнеса по проекти главно на три министерства - на отбраната, правосъдието и вътрешните работи. 


Представителите на камарата изтъкнаха големите просрочени задължения на общините към бизнеса - към 31 декември 2012 г. те са били 174 млн. лв. като 80% от сумата е към строителни компании. Някои от задълженията били още от 2008 г., а  част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции. Разходите за съдебни разноски и за лихви обаче още повече влошавали финансовото състояние на общините. 
Представители на камарата информираха за практиката на местните власти да не се разплащат с изпълнителите на европроекти, ако някой от разходите не бъде признат. В този случай според строителите общината трябва да плаща от своя бюджет.


Чобанов заяви, че вина за това състояние на общинските бюджети частично носи и държавата, тъй като с актуализацията на бюджета за 2010 г. са били спрени 15% от трансферите към общините. Зам.-министърът на финансите Людмила Елкова допълни, че голяма част от просрочията са концентрирани в 10 общини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK