В услугите най-рязко растат оборотите в създаването на филми и музика

В услугите най-рязко растат оборотите в създаването на филми и музика

© Цветелина Белутова, КапиталСъздаването на филми, телевизионни предавания, издаването на музика, а също и трудовото посредничество отбелязват най-голям растеж на оборотите през второто тримесечие както спрямо предходното, така и спрямо същия период на миналата година. Това се вижда от индексите на оборотите в услугите, оповестени от Националния статистически институт.


С най-големи спадове са водният транспорт и почистването.  


Индексите на оборота в услугите обхващат дейности, разпределени в три сектора "Транспорт, складиране и пощи", "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и "Други бизнес услуги".
В транспорта и складирането общият месечен спад е с 0.3% заради намалението с 8 на сто във водния и със 7.7% във въздушния транспорт. Складирането и пощенските и куриерските услуги също отбелязват спад, макар и по-малък - съответно с 0.8% и 1.9%. През тримесечието увеличение на оборотите регистрира единствено сухопътният транспорт (1.2%).


Сравнението с април - юни 2012 г. сочи по-добро развитие на сектора - растежът е със 7.5%. Само водният транспорт отбелязва значителен спад (-23.5%), при това, продължаващ от началото на годината. Пощенските и куриерските услуги се свиват с 1.2%. Всички останали услуги в сектора увеличават оборотите си - сухопътният транспорт с 11.8%, въздушният с 5.6%, складирането с 2.75%. 


В създаването и разпространението на информация и на творчески продукти и далекосъобщенията НСИ отчита 1.6% увеличение на месечна база и с 1.9% на годишна. Най-добре се развива производството на филми и телевизионни предавания, звукозаписването и издаването на музика, където оборотите са с 15.3% по-високи, отколкото през първото тримесечие и с 36.9% над реализираните година по-рано.


Всички икономически  дейности в сектора отчитат растеж спрямо първото тримесечие - издателската дейност с 1.6%, радио- и телевизионната - с 4.1%, далекосъобщенията - с 0.4%, информационните технологии - 0.1% информационните услуги - с 12.4%. Годишен спад на оборотите статистиката отчита в издателската дейност (-2.7%) и далекосъобщенията (-2.3%). 


Сред останалите бизнес услуги най-добре се развива трудовото посредничество (+13.5% спрямо предходното тримесечие и  +23.8% спрямо година по-рано), а най-голям спад има при услугата "почистване" (месечен спад от 17.8%, а годишен - 22.3%). Счетоводните и данъчните консултации са със символичен растеж от под 1 процент както на тримесечна, така и на годишна база, туроператорите и турагентите увеличават оборотите си съответно с 3.7% и 5.4%. Свива се дийността на архитектите и инженерните услуги (съответно с 1.1% и 8.5%), на охранителите и частните детективи (с 1.5% и 0.1% съответно). 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Още от Компании

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    С една дума - най-добре се развива чалгата!

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK