Ирена Кръстева може да плати неустойка за сградата на ИПК "Родина"

От сградата са премахнати стъклата на прозорците и фасадни елементи.

© Георги Кожухаров

От сградата са премахнати стъклата на прозорците и фасадни елементи.След 20 септември Агенцията за приватизацията ще решава каква  част от 20 млн. лв. неустойка да поиска от дружеството купувач на ИПК "Родина". Причината е, че обектът не е съборен въпреки поетия от купувача ангажимент да направи това в рамките на година след сделката, пише "Капитал daily" в днешния си брой. 


Сделката за 20 млн. лв. между Агенцията за приватизация и дружеството, контролирано от Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група", беше финализирана през август 2012 г.    


Според приватизационния договор неизпълнението на тази клауза означава неустойка за купувача - "ИПК Родина" АД, до 20 млн. лв., която е обезпечена с банкова гаранция за същата сума. Тъй като все пак малка част - стъкла и фасадни елементи, е премахната, договорът предвижда частично усвояване на сума, съответстваща на несъборената част. Покупката беше финансирана от Корпоративна търговска банка, която е и издател на гаранцията пред АП.


От Агенцията за приватизация обясниха пред "Капитал daily", че по договор в момента тече едномесечен срок, в който купувачът трябва да докладва какво е извършил. След 20 септември агенцията ще реши каква сума от гаранцията подлежи на усвояване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK