Купувачът на "Доверие" обяви за свой представител в България мениджъра Магомед Аликханов

Доверие

© Анелия Николова

ДовериеКомпанията United Capital PLC съобщи официално днес, че е подписала окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-големия български пенсионен фонд "Доверие". Потвърждението от страна на купувача идва близо месец и половина след съобщението на продавача за финализиране на преговорите. 


Компанията уверява, че ще запази сегашния изпълнителен директор на "Доверие" Даниела Петкова, която заедно с останалите членове на ръководството подаде оставка в знак на несъгласие с непрозрачната процедура. От съобщението се разбира, че документи за одобряване на сделката все още не са подадени в българската Комисия за финансов надзор като преди това да стане се очаква към купувача да се присъединят нови акционери. 


Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, уверява компанията - купувач на най-големия български пенсионен фонд.
В прессъобщението се казва, че до приключването на сделката с VIG в United Capital ще влезе нов акционер. Това е придобитата наскоро от основния акционер Сергей Мастюгин  Lighthouse Capital, описана като водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Водят се преговори и с няколко европейски и американски инвеститори, които ще бъдат обявени преди да се подаде молбата за оторизиране към българските регулаторни органи.


Политиката на новите собственици ще бъде провеждана в "Доверие" от Магомед Аликханов, представен като "международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи". Посочва се предишната му месторабота Zurich Financial Services и Renova Group. Справка в LinkedIn сочи, че Аликханов преди това е бил шеф на телеком оператора  Effortel Group, в ръководството на руския застраховател "Ренесанс" и е завършил Московската военна академия за чужди езици.


Аликханов ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на "Доверие".


За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. "United Capital оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години. Партньорството със съществуващия екип ще бъде неразделна част от постоянната стратегия на "Доверие", както и добавянето на "свежи сили", за да се повиши ефективността на компанията, информира купувачът.


United Capital PLC напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компаниятав съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз, се посочва в съобщението до медиите. 


"Бизнес приемствеността е от съществено значение", смята основният инвеститор в "United Capital" Сергей Мастюгин, цитиран в прессъобщението. Той уверява, че и в "Доверие" ще бъдат следвани принципите за етичен и социално ориентиран бизнес, каквито купувачът прилага за всички свои дейности. 


Ето как купувачът представя себе си:


"United Capital PLC е основана във Великобритания с цел управление на активи и инвестиции в Русия и Източна Европа. Трите основни насоки на бизнеса на United Capital PLC са застраховане, управление на пенсионни фондове и търговски банки. Целта на компанията е да предлага на своите клиенти в региона широк спектър от печеливши и сигурни банкови, застрахователни и пенсионни продукти и услуги за управление. 


Сергей Мастюгин е руски предприемач и основен акционер в United Capital PLC (Великобритания). Той е и мажоритарен собственик на Asia Trade Management LTD (Хонконг), контролиращ съдружник и член на Надзорния съвет на JSCBINVESTBANKOpen-endJSC (Русия), чиито активи надвишават 1.5 млрд. долара, както и собственик на Investment Finance House" Postum" (Русия). Професионалните интереси на Мастюгин са разнообразни и обхващат строителство, IT компании, недвижими имоти, инвестиции и финансово консултиране в Русия, Европа и САЩ. Последните инвестиции също включват индустриални активи (откритията на дървени въглища и антрацитни въглища в Източна Русия) и логистиката. Най-големият логистичен център в Източна Русия е в момент на изграждане. Значителна инвестиция е била направена в разработването на логистичния терминал в Свиленград (България), а за придобиването му в момента се провеждат преговори в Унгария. През последните години Мастюгин инвестира в няколко фирми в Словакия, Австрия и България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK