Няма да има съкращения в БДЖ и пощите

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов

© Юлия Лазарова

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил ПапазовМинистерството на транспорта засега не предвижда съкращения нито в БДЖ, нито в "Български пощи", съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БТА.  Папазов заяви, че чрез преструктуриране на дружествата и натоварването им с работа съкращенията могат да се избегнат.


Имаме доста добри финансови резултати в БДЖ и мисля, че тази година може дори БДЖ да бъде изведено на печалба, каза министърът. През май тази година железниците са били на загуба в размер на 25 млн. лв. , а сега тя е намалена наполовина, посочи той. Според Папазов отсега нататък железопътният превозвач трябва да се субсидира само срещу конкретни резултати.


Много е важно как ще завършат преговорите с кредиторите през септември, каза Папазов. Министерството ще ги запознае с програмата за преструктуриране ще трябва да ги убеди да се съгласят с нея. Ако това се случи, ще може да се преструктурира дългът на компанията.
По повод недоволството в "Български пощи" и готвените от синдикатите протести, Папазов поясни, че причина за тях е липсата на финансиране от бюджета на допълнителната пощенска услуга, която би трябвало да се субсидира от държавата. Има изработена методика, одобрена от ЕС, и пощите е трябвало да получат субсидия за предходен период в рамките на около 22 млн. лв., докато в бюджета са заложени едва 2 млн. лв., припомни министърът.  Той посочи, че министерството е готово да отдели още 1.5 млн. лв. за пощите. 


В следващия бюджет ще искаме да залегне цялата сума, с която да бъдат компенсирани пощите, а ще се опитаме да договорим и компенсацията за тази година, заяви министърът. Увеличение на заплатите на работещите в "Български пощи" обаче не се предвижда засега.


В момента усилено се търси човек, който да оглави изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и да проведе в нея реформи, заяви още транспортният министър. Той посочи, че в тази държавна структура са открити много нарушения и предстои администрацията да бъде реформирана, така че да работи в полза на бизнеса и да спира сивата икономика. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK