"Капитал": Шефът на финансовия надзор подаде сигнал срещу себе си

Стоян Мавродиев

© Юлия Лазарова

Стоян МавродиевПродажбата на миноритарния държавен дял на електроразпределителното дружество EVN в България беше извършена чрез аукцион на Българската фондова борса, а постигнатата на него цена е с около 20% по-висока от минималната, посочена от правителството. Това напомня чрез "Капитал" инвестиционният посредник "Булброкърс" в право на отговор на интервюто на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в австрийския вестник "Дер Щандарт".


"Булброкърс", избран от държавата за посредник по сделката за продажбата на миноритарния държавен дял в дружеството, което обслужва Югоизточна България, опровергава твърденията на  Мавродиев, че бюджетът е бил ощетен от сделката, тъй като тя е била сключена под "реалната пазарна цена". 


Основен купувач беше мажоритарният акционер - австрийската EVN, съобщиха след сделката от Българска фондова борса. 
Председателят на регулатора сега твърди, че през септември е бил подаден сигнал до главния прокурор срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, "както и срещу инвестиционното дружество "Булброкърс" ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев". Защото "стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка". Според Мавродиев загубите за държавата били за около 87 млн. лв.


"Продажбата на дела в ЕВН беше реализирана на фондовата борса на закрит аукцион. Няма по справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. "Булброкърс", като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата. Постигнатата цена на търга надхвърляше значително минималната, определена от държавата. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011 г., когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно да се правят такива инсинуации, още повече че самата КФН е одобрила проспекта на публичното предлагане.", заяви Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал" и изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг".


От "Булброкърс" поставят и въпроса защо председателя на КФН Стоян Мавродиев засяга само тази сделка, а не говори за продажбата на държавните дялове в другите две ЕРП-та - "Енерго про" (бел. ред. по време на продажбата - част от германската Е.ON) и ЧЕЗ.


Още по-интересното е, че в началото на декември 2011 г. КФН под ръководството на Мавродиев е разрешила публичното предлагане на акции от "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЕВН България Електроразпределение". Проспектът за продажбата е бил изготвен от "Булброкърс" и е бил одобрен от същия този регулатор. Т.е. Мавродиев сега е пуснал сигнал и срещу себе си, коментира "Капитал".


Това е поредният случай, когато председателят на КФН атакува целенасочено в медиите Иво Прокопиев. Това ескалира особено след публикации в "Капитал" за делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо от които става ясно, че Мавродиев е представлявал две от офшорните компании през които са минавали парите от трафик на наркотици на Банев. Въпреки, че беше призоваван на няколко пъти в съда, председателят на КФН Стоян Мавродиев отказа да се яви и да обясни взаимоотношенията си с осъдения на 21 години за наркотрафик в Италия Банев.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 687 Весело

  И срещу други, и срещу други е подал сигнал

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Въпреки че е от ГЕРБ Мавродиев е човек на Цветан Василев. Това вече ясно и на децата!

 3. 3 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Цацаров кога ще бъде разпитан Мавродиев за онези две офшорки в САЩ и парите на Брендо???
  Тия лакърдии как две години анализирали нещо което вече са одобрили, са такава боза, че явно Мавродиев яко го е загазил.
  Въпроса пак е Цацаров какво чака?
  И отново австрийски вестник, Цветан Василев и той там си даваше интервютата, мдааааа.

 4. 4 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 591 Любопитно

  "австрийския вестник "Дер Щандарт"" прави ми впечатление, че от всички австрийски вестници, все в този излизат интервютата.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 5. 5 Профил на mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  mib58316647-Жалки и смешни цензури сте
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Интересен факт е, че жената на този Мавродиев е много близка до семейство Костови от Драгалевци. Заедно с Митко Абаджиев управляват прословутата фондация Демокрация.

 6. 6 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  И да си измие ръцете......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 7. 7 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#0:"Булброкърс"]Това напомня чрез "Капитал" инвестиционният посредник "Булброкърс" в право на отговор на интервюто на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в австрийския вестник "Дер Щандарт".[/quote]
  Това е смешно! "Право на отговор" на Булброкърс на статия, написана в "Der Standard", се прави в "Капитал"?!?!!? Що не отговорят в "Der Standard"?

  И тъй като ми изтрихте какво се казва в "Der Standard", тъй като не било по темата в статията за КТБ, го поствам тук:

  Комисията за финансов надзор е подала сигнал до Главния прокурор срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество „Булброкърс" ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев, наето от администрацията на ГЕРБ като консултант.

  Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка, заявява в интервю за Der Standard шефът на КФН Стоян Мавродиев.

  По думите му след едногодишно разследване е разкрита дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв., уточнява Мавродиев.

  По думите му, през 2011 г., българското правителство решава да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не е успяло да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен, изтъква Мавродиев.
  Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство.

  Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери, уточнява още шефът на КФН.

  В страната има медийни групи с висока концентрация на собственост, които се опитват да влияят както на политиката, така и на публичните институции, включително на КФН, коментира още Мавродиев.

  В случая с г-н Прокопиев, продължава той, някои от неговите фирми се финансират от частни пенсионни фондове в България. Тъй като сме задължени да защитаваме интересите на българите, които инвестират парите си в тези фондове, в редица случаи сме разпоредили тези пенсионни фондове - "Доверие" и "Алианц" - да се затворят определени инвестиции. Ние гледаме на някои от тях като на не достатъчно сигурни за бъдещите пенсионери и твърде рискови.

  По думите му тази тенденция е опасна. Трябва да има граници, разграничаване между бизнеса и неетичното поведение, което има за цел да накърни репутацията на публични институции, като се разпространяват неверни, манипулирани истории.
  Високите морални стандарти са само фасада за някои фирми. В действителност става въпрос за прокарване на корпоративни интереси, като в същото време се оказва натиск върху публични институции да не изпълняват коректно своята дейност, заявява още Мавродиев.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 8. 8 Профил на n.u.b.
  n.u.b.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май в Сингапур, ще си останат някои.

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#7:"cnn"]Що не отговорят в "Der Standard"? [/quote]

  От Медиапул:
  "Той добави, че е бил потърсен от кореспондента на австрийския вестник с няколко въпроса по повод на думите на Мавродиев. Отговорът на Прокопиев така и не е бил публикуван в изданието."

  Пиши на Дер Щандард с въпроса си.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Хареса ми заглавието, бързо реагирате.

 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Как да направя комикс от тази снимка?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тоя ми стана смешен още преди 2 седмици като се опита да криминализира действията на останалите членове на борда на КФН.

 13. 13 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#7:"cnn"]. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не е успяло да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска.[/quote]
  И кой определя реалната пазарна цена на борсата? Мавродиев?
  Сигнал до прокуратурата се подава ако има закононарушение, борсата живее от спекулации и манипулации.
  утре очаквам пресконфернция на прокуратурата с обещания за експресна работа.

 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Ако я няма в кюпа - никак.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 15. 15 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха сега да видим кой е крив ? Политика или пазара ?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]Въпреки че е от ГЕРБ Мавродиев е човек на Цветан Василев. [/quote]
  Че то и Б. Б. е човек на Цветан Василев.....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#13] от "olly":

  Сори, без да искам ти сложих минус.

 19. 19 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 736 Любопитно

  Шизофрения някаква?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  [quote#3:"olly"]Мавродиев яко го е загазил. Въпроса пак е Цацаров какво чака? И отново австрийски вестник, Цветан Василев и той там си даваше интервютата, мдааааа.[/quote]Мавродиев е човек на Цветан Василев. Това обяснява и защо иначе хиперактивният Цацаров някак все пропуска да му обърне внимание.

 21. 21 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#7] от "cnn":

  Тоя Мавродиев няма ли да е по-конкретен?

  Какво означава "в резултат на манипулации на борсата"?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Иво Прокопиев (от Реформаторският Блок )
  и
  Стоян Мавродиев ( от ГЕРБ )
  нещо не се харесват.

 24. 24 Профил на Elena_Trajanova
  Elena_Trajanova
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Стоян - офшорката какво направил??

  Тъжно е че е все още шеф на КФН

  Елена Траянова; Бясна съм и си искам парите!
 25. 25 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"mi6kro"]Какво означава "в резултат на манипулации на борсата"?[/quote]

  Това означава, че обвинението е абсолютно кухо. Преди седмица е внесъл сигнал в Прокуратурата и хооп - изтропва го пред Дер Щандарт. Дали има някакво действие от Прокуратурата, дали след проверка на "сигнала" ще се стигне до действие... няма значение. Важното е да се метне едно обвинение, още по-добре в чуждата преса.

  Между другото - в НК има текст за "набедяване". В зависимост как точно е подаден "сигналът", това може да влезе в действие.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 26. 26 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Е то бива, бива евтини компромати ама тия се о****т вече! Да сезираш прокуратурата след две години за сделка на фондовата борсата, с обвинения, че постигнатата пазарната цена е висока и то при условие, че ти си одобрил цялата процедура по сделката е върха на простотията!

 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#21:"mi6kro"]Какво означава "в резултат на манипулации на борсата"? [/quote]

  Питай американците. Ако техните закони се прилагаха тук всеки в радиус 1 км. от борсата щеше да лежи по 50-60 години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Шефът на финансовия надзор, криминалитета Стоян Мавродиев, много отдавна подава знаци и сигнали срещу себе си

 29. 29 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#4:"brutester"]"австрийския вестник "Дер Щандарт"" прави ми впечатление, че от всички австрийски вестници, все в този излизат интервютата. [/quote]
  Поръчкова работа пар екселанс!

  Цецо Василев вероятно е капарирал страница за материали срещу Прокопиев
  Има толкова много вестници и 3 телевизии в БГ,а пуска атаките от Австрия! Явно сам разбира, че собствените му медии не са особено достоверен източник !

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 30. 30 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#13] от "olly":

  Какво излиза от писанията?,То, понятието борса било нещо много лошо,много страшно.Хайде да закриваме борсите тогава......

 31. 31 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1052 Весело

  Председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев е смешен и жалък.

  "Преди месец Mediapool запита Софийската градска прокуратура (СГП) дали има образувани проверки и дела срещу Иво Прокопиев и Стоян Мавродиев. От държавното обвинение обявиха, че проверки срещу Прокопиев няма, но има една проверка срещу Мавродиев по сигнал, даден миналия месец. От прокуратурата отказаха да обяснят за какво е проверяван шефът на КФН."
  http://www.mediapool.bg/kfn-dava-na-prokuraturata-borsovata-sdelka-za-minoritarniya-dyal-ot-evn-news211092.html

 32. 32 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Хванали са с нещо Мавродиев за кисиите и сега го карат да тормози Прокопиев....
  Разчистване на сметки.....

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 879 Неутрално

  За това което пише в решението на КФН уважавам Дневник и Капитал, "Шефът на финансовия надзор подаде сигнал срещу себе си", защото решението е подписано от Мавродиев.

  http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/726PD.pdf

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#4] от "brutester":

  Тоя има някаква връзка с Делян пеевски, може и да е техен, някакъв австрийски трета ръка финансиран с парите на българските данъкоплатци.

 36. 36 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Мавродиев е неграмотен като калинка с тези си твърдения за борсата. Не че там не могат да се манипулират цените - могат, но има правила и се спазват за разлика от административните начини на приватизация.
  Интересното, че публично въобще не се говори за това, че Мавродиев израстна във властовата йерархия под патронажа на генералите-монтерейци. Ако човек внимателно проследи целия бизнес на свързани с родата му лица, ще открие връзките.
  Да не говорим за офшорките на Брендо, заради които отдавна трябваше да бъде следствен. При това човек от родата му кореспондираше по бизнес с убития Дишлиев (касиера на Брендо). Но момчето е и от хасковския кръг във властта, който си беше добре поставен и по времето на ГЕРБ, а и сега.

 37. 37 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#5] от "mib58316647":
  Да, щото и Митко Абаджиев е много близик до Костов ... (това е ирония, за неразбралия...)


 38. 38 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да повярвам, че токлкова неграмотен човек е шеф на финансовия надзор в България. Просто нямам думи.

  Другият вариант е, в стремежа му да се подмаже на тройната коалиция, да не му пука, че говори пълни глупости.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  България е някакъв смотан театър на абсурда.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1754 Весело

  Любопитно е, че тук в "Дневник" четеm как чрез "Капитал" инвестиционният посредник "Булброкърс" дава "право на отговор на интервюто на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в австрийския вестник "Дер Щандарт". Нерде Стамбул, нерде Ямбол.

 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#33] от "comtec":

  Абе чак ясно не е, ама е доста вероятно.

  Все пак плува с големите акули.

  Ама очевидно е достатъчно интелигентен да го прави и не се налага постоянно да тръби взаимо-изключващи се обяснения както правят останалите.

  Заради което ми е симпатичен.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  КФН трябва по бързо да одобри продажбата на Доверие за да станат изискуеми всички кредити на Прокопиев и тогава ще разберем кой е крив и кой прав. Дали пък случайно не се опитват да очернят Прокопиев и неговата икономическа империя. Това искам да разбера.

 45. 45 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "anonymous_":


  [quote#38:"anonymous_"]Не мога да повярвам, че токлкова неграмотен човек е шеф на финансовия надзор в България. Просто нямам думи. [/quote]
  За тебе може да е неграмотен, но за ДСБ ?

  10:53 | 16.06.2010 от mediapool.bg:

  „Преди избора на Мавродиев лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че колегите му от коалицията ще подкрепят кандидатурата, защото "той ( Мавродиев - бел. ред.) е човек, който беше в битката, в дебата, в дискусиите, когато се формираха позициите на ГЕРБ". Според Костов "той е доказал, че може да участва в дискусии, да защитава позиции. Той е юрист и има цялата компетентност да се справи със задачата". Трябвало обаче да има смелостта, добави той.”

 46. 46 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Грешката е била още на държавата, че е избрала Булброкърс за посредник при тази сделка. Но пък от друга страна, не се и съмнявам, че тях са избрали, защото по това време министри са били Трайчо и Дянков, които са близки приятели на Прокопиев. Което е още едно потвърждение, че тримата са си много близки. И Булброкрс са написали хубав отговор, но не е написано от кого е отчетен огромния успех, който са постигнали тогава с продажбата? Ако това е само тяхна гледна точка е напълно нормално да мислят така

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на pipistrella
  pipistrella
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#47] от "georgi_colov74":

  Не е първият обаче, ако се върнем малко по-назад във времето - сделката за продажбата на миноритарния дял от БТК също бе консултирана от Булброкърс. Тогава разни офшорки получиха този тлъст пай от държавата за смешна сума, която се равняваше на годишната печалба, а колко активни разпродадоха след това и до къде докараха компанията е видно за всички.

 49. 49 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#12] от "mrtosh":
  Тоя ми стана смешен още преди 2 седмици като се опита да криминализира действията на останалите членове на борда на КФН."

  -А на мене-жалък.

 50. 50 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха сега да видим какво се случва...

 51. 51 Профил на mariamarinova
  mariamarinova
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#48] от "pipistrella":

  Прави впеч1атление, че доста правителства са консултирани от Булброкърс. Толкова ли е нямало други фирми?

 52. 52 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#45:"mrdan"]Той е юрист и има цялата компетентност да се справи със задачата". [/quote]
  Да, това обяснява финансовата му неграмотност.

 53. 53 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Дневник": Иво Прокопиев крал пари - клевета!
  Но: http://focus-news.net/?id=f25715

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK