Общото събрание на БТК ще обезсили "златната" акция на държавата

Общото събрание на БТК ще обезсили "златната" акция на държавата

© Надежда Чипева, КапиталДа бъде обезсилена т.нар. златна акция на държавата в Българската телекомуникационна компания, ще гласуват на днешното общо събрание акционерите - мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и руската VTB. С нея изпълнителната власт още при приватизацията на телекома преди десет години  си беше запазила правото на вето върху основни решения.


Дневният ред предвижда особените права на привилегированата акция на държавата в дружеството да се отменят и да я трансформират в обикновена поименна безналична акция. "Златната" акция даваше възможност държавата да блокира евентуална промяна на името на телекома, прекратяване или ограничаване на  дейността му, емитиране на нови акции, преобразуване на дружеството по какъвто и да било начин. Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и  забрани на компанията да продаде сто свои имота.  


Второто решение, което се предвижда да бъде гласувано, е под условие, че всички акции на компанията бъдат придобити от мажоритарния й акционер "Вива телеком България". То предвижда името на БТК да бъде сменено от БТК АД на БТК ЕАД.


Третата точка в дневния ред е за отписването на компанията от регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от Комисията за финансов надзор. 

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Тя си е обезсилена поначало.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Тя държавата в лицето на другарите няма да има нищо против. Другаря Цветанов е от "наште" бизнесмени.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  Още една голяма фирма, в която след 2001г. бяха налети милиони лв става напълно руска. (преди това Нефтохим, БТ, ТЕЦ Варна, Приста Русе ако не се лъжа)

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  И тази кокошка снасяла някога златни яйца в бюджета на държавата, беше харизана да снася сега златни яйца в полога на олигарха. И после "управляващите" пискат, ми няма пари трябва да вземаме назаем.

 5. 5 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 417 Неутрално

  А някой ни лъжеше, че златната акция дава възможност за пълно блокиране на акционерни решения в ущърб на държавата !
  Проста тълпа сме и това е . Вече как да вярваме на каквито и да е решения на правителството (което и да е то)

 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Нали "златната" акция затова е "златна" - за да не може да се обезсили без съгласието на държавата. Иначе какъв е смисълът изобщо да се въвежда. Излиза, че държавата сама ще гласува срещу себе си. И все пак нещо не разбирам - защо ще го прави?

 7. 7 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#4:"442"]снасяла някога златни яйца в бюджета на държавата,[/quote]

  Глупости, "златни яйця", откак махнаха монопола БТК върви яко надолу.

  А преди това никога не е била цвете за мирисане, особено когато се чакаше по две петилетки за номер с дуплекс и в телефонния указател пишеше "водете кратки телефонни разговори".

  ден година храни.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Инфраструктурата на БТК е изплатена от години. Сега се събират кинти. В много населени места сградите на БТК и на пощите са едни и същи, което е пречка за продажбата им. Така, че да очакваме другаря Василев и руската мафия да "приватизират" и пощите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Златната акция не е безусловна и безсрочна. Явно и изтича срока ....и затова ще я обезсилят.

  сократ1
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Предполагам, че т.н. "златна акция" е регламентирана с договара за приватизация. Ако толкова лесно може да се обезсили, то тогава и лесно може БТК да се национализира и да се върне на държавата. Звучи еретично, но някой ден и това ще стане. Защото компанията по-скоро е дадена на концесия, а не продадена, само материалните и активи струват десетки милиарди долари и никой не е платил за тях.

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За златната акция равносилна на пакет от 34% (т.е. над една трета) от капитала, който се нарича "блокираща квота" в корпоративното управление, погасителна давност няма и Общото събрание на БТК не може да обезсили "златната" акция на държавата и съгласно Закона и съгласно Устава на „Българска телекомуникационна компания“ АД. В ТЗ не пише за златни, пише за привилегировани акции - такива, които дават на притежателя си особени права. Какви точно права дава е описано в устава.
  Легалната дефиниция се съдържа в ЗАКОНА за държавната финансова инспекция
  § 1. По смисъла на този закон:
  2. "Блокираща квота" е участие на държавата или общината в капитала на търговско дружество в размер не по-малко от 34 на сто или такова участие, което им осигурява възможността да осуетят вземането на едно от следните решения: за увеличаване или за намаляване на капитала, за преобразуване или за прекратяване на дружеството, за изменение или за допълнение на устава или учредителния договор.
  т.н. „Златна Акция” (привилегирована акция - "golden share" rule) From 'GOLDEN SHARE' to 'GOLDEN POWERS'

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#10:"judjuk"]Защото компанията по-скоро е дадена на концесия, а не продадена, [/quote]

  До коментар [#10] от "judjuk":компанията не е дадена на концесия, а е продадена, а държавата си е запазила "златната" акция.

  [quote#11:"Гневник"]"Блокираща квота" е участие на държавата или общината в капитала на търговско дружество в размер не по-малко от 34 на сто или такова участие, което им осигурява възможността да осуетят вземането на едно от следните решения: за увеличаване или за намаляване на капитала, за преобразуване или за прекратяване на дружеството, за изменение или за допълнение на устава или учредителния договор. [/quote]

 13. 13 Профил на tedimar35
  tedimar35
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мафията си има държава...

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "judjuk":
  Марин Райков - служебен премиер, назначен от назначения от Бойко Борисов президент и самоназначил се за посланик в Италия три дни преди да напусне Министерския съвет и Външно министерство, обяви, че държавата се отказва от "Златната акция" в БТК. На 16 септември това ще бъде гласувано на общо събрание и така българите ще останат с пръст в устата. По-точно - БТК ще стане 100 процента собственост на Цветан Василев и неговата Корпоративна търговска банка (КТБ). Предстоящото решение за обезсилване на правата на държавата в БТК идва, след като в бюджета влезли плащания по засекретено споразумение между служебното правителство и бившите собственици на телекома. С него е постигнато извънсъдебно решение по арбитражни дела, които България заведе в Парижкия съд срещу приватизаторите „Вива венчърс" и „Адвент интернешънъл".

  Какво е това секретно споразумение и защо правителството на Орешарски се отказва от държавния дял в БТК?

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#14:"Гневник"]Какво е това секретно споразумение и защо правителството на Орешарски се отказва от държавния дял в БТК?[/quote]
  Екс-служебният премиер Марин Райков трябва да обясни защо е подписал извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК, според което задълженията им към държавата от 320 млн. лева ще се стопят до символичните 9 милиона?
  http://www.desant.net/show-news/28143/

 16. 16 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако съществуваше държава България, БТК щеше да си е държавно предприятие със стратегически функции. А хора като Цецо мустака щяха да са просто бизнесмени а не олигарси с безгранична власт.

  Too much цензура Баце.
 17. 17 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хора спете!!! Всичко си върви по план.

  Както писаха по-горе, сега БТК, след това и БПощи.

  От скоро пощите нямат възможност да возят пари за пенсии "?!?!?" и веднага се появява удобна фирма, която има ресурса да го прави. При това доста добре платено.

  Крайно среден !
 18. 18 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Щом могат да си го позволят!...

  novina
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гневник":

  БТК беше пред фалит. КТБ, като най-голям кредитор изкупиха не само акциите, които не баха собственост на държавата, а покриха и подстриганите задължения към банки. Държавата или трябваше да се окаже или да участва с 34% покриване на стотиците милиони дългове на БТК.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":

  Едното не пречи на другото.
  Държавата имаше и 30%-ова (мисля че беше толкова,подлежи на проверка) златна акция при приватизацията на нефтохима. И там ситуацията беше същатата. И пак след това комунягите я обезсилиха и след това я приравниха на 1 (една) акция.
  Същия сценарий.

  Eff U Greta
 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":
  Чел ли си Устава на „Българска телекомуникационна компания“ АД? Не си? Тогава първо го прочети, а после на воля тук пиши.

 22. 22 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#1] от "xmm":

  "Например, през 2008 г. държавата се възползва от това право и забрани на компанията да продаде сто свои имота."

  Това само на мен ли ми излиза като текст ?

  Eff U Greta
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гневник":

  Не съм чел устава, а и не е имало нужда да чета уства на едно практически фалирало предприятие. Това е документ, който няма никаква стойност, когато нещата опират до фалит и правата на кредиторите.
  Въпросът е бил фалит или спасителен план. КТБ е предложило спасителен план, а останалите кредитори, в т.ч. няколко чуждестранни банки и държавата са подстригали вземанията си и са се оттеглили от сделката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на boris_bor
  boris_bor
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така е, тогава БТК бе спасено. А преди това - подарено. Точно вие тук не пишете за БТК, не е честно

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#22] от "lo_ridah":

  Какво те смущава в този текст?! Реално може би тогава държавата е фалирала БТК. Ако не е била блокирана продажбата, БТК са можели да погасят с получните суми, част от задълженията си към банки, да намалят лихвената тежест и да намалят административните разходи свързани с поддръжката на тези обекти и в края на краищата да оцелеят. Като е блокирала сделката, сържавата най-вероятно ги е потопила окончателно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"grajdanin1"]И все пак нещо не разбирам - защо ще го прави? [/quote]

  Най-вероятно ще дадат някой лев....

 27. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мoni56":

  Ъ-ъ! Сделката и плащанията по нея са приключени още през 2012-та. Това сега са само формалности.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 29 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"tribiri"]Не съм чел устава[/quote]
  Пенчо бре, чети!
  Пенчо не чете.
  Пенчо, работи!
  Пенчо пак не ще.

  Пенча го мързи,
  гледа да лежи,
  ходи, та се май,
  търси да играй.

  Време се мина,
  Пенчо порасна,
  иска да яде,
  няма откъде.

 29. 30 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#25:"tribiri"]Реално може би тогава държавата е фалирала БТК.[/quote]

  До коментар [#25] от "tribiri":Една лъжа, повторена сто пъти, пак си лъжа и не става истина...

 30. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"tribiri"]Не съм чел устава, а и не е имало нужда да чета уства на едно практически фалирало предприятие. Това е документ, който няма никаква стойност, когато нещата опират до фалит и правата на кредиторите.
  Въпросът е бил фалит или спасителен план. КТБ е предложило спасителен план, а останалите кредитори, в т.ч. няколко чуждестранни банки и държавата са подстригали вземанията си и са се оттеглили от сделката. [/quote]

  [quote#30:"Гневник"]Една лъжа, повторена сто пъти, пак си лъжа и не става истина... [/quote]

 31. 32 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А давайте давайте , после се чудете що ви вземат.

  Все по-хубаво става :)
 32. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":


  [quote#6:"grajdanin1"]Нали "златната" акция затова е "златна" - за да не може да се обезсили без съгласието на държавата.[/quote]И така да е-те имат "съгласието" на държавата-все пак собственикът на БТК и на правителството с марионетка-Орешарски,са едни и същи.

 33. 34 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Не ме смущава. Беше отговор на първия мощно плюсиран коментар, как досега акцията на държавата била безсилна. Явно не е така.
  Отделен момент е прихода от продажбата на имоти. Със сигурност продажбата на 100 имота е щяла да вкара пари. Дали е щяла да ги спаси от фалит да го отложи малко във времето, или е щяло да е плащане от типа "капка в морето" можем да гадаем.
  Линка, който са дали от дневник не пояснява кои и какви са имотите и това, че са оценени на хикс пари не става ясно дали е завишена или занижена оценка.
  Но сега ще си разпродадат смело де що има имот и то вероятно на занижени цени.

  Eff U Greta
 34. 35 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А за обесилването на тази златна акция пак ли Костов ще е виновен?

 35. 36 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#35] от "gorodetski":

  Естествено
  И за лошото време и глада в Африка - също !

  Eff U Greta
 36. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#35:"gorodetski"]

  А за обесилването на тази златна акция пак ли Костов ще е виновен? [/quote]

  Той ще е виновен заедно с икономическите ни и политически калинки, които се вързаха на тази глупост наречена "златна акция" и която съдът в Люксембург отва с решение.
  А от всички виновни още по-виновен е чорбаджията им, народът, който беше обезумял на тема приватизация и искаше да се приватизира всичко, за да му станело без пари.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 37. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гневник":

  Преди сделката през ноември 2012-та дългът на БТК беше 1.7 милиарда евро.

  Искаш линк или ще продължаваш да се забавляваш с чиатнката си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  [quote#34:"lo_ridah"]Но сега ще си разпродадат смело де що има имот и то вероятно на занижени цени.[/quote]

  Кой ще ги продаде на занижени цени?! Цветан Василев и ВТБ Капитал ли?! Ами че те са тяхна собственост и са инвестирали близо милиард евро в т.ч. и в тях.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гневник":

  Виждам, че си добър с търсенето на стихчета. Сега можеш да опиташ да си потърсиш ето този текст.

  Въпреки това от ноември 2012 г. след сложна сделка по преструктуриране на задълженията и смяна на акционерите БТК има нов собственик. Директно стана собственост на "Вива телеком България", но крайните бенефициенти са основният акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който непряко притежава 43.26% от БТК и руската VTB Bank с 33.31%. Останалите около 16% са собственост на кредиторите на групата. След няколкомесечни преговори с тях Василев в консорциум с VTB Capital договориха отписване на една част от задълженията на групата, преобразуване на друга в капитал и смяната в акционерната структура. Така от близо 1.7 млрд. евро дългът на групата падна под 700 млн. евро, а купувачът плати около 130 млн. евро за мажоритарния пакет акции.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":
  като гледам тук са се разписали хора изпили "tribiri", които хал хабер си нямат как и защо се формира дългът на бтк.
  Само за първото полугодие на 2012 г., БТК реализира приходи в размер на над 428 млн. лева и 27,5 млн. лева печалба.
  Европейската комисия (ЕК) даде разрешението си за сделката за продажбата на БТК. Компанията може съвместно да е управлявана от руската VTB Capital (ВТБ) и българската „Корпоративна търговска банка“, гласи съобщението на комисията. Защо Европейската комисия забрави българската държава в управлението на БТК си отговори сам.

 41. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мoni56":
  Най-вероятно ще дадат някой лев.."

  -И съвсем вероятно някои ще вземат някой лев.

 42. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#40:"tribiri"]Въпреки това от ноември 2012 г. след сложна сделка по преструктуриране [/quote]

  До коментар [#40] от "tribiri":Тази сделка е сложна, тъй като трябва много да се лъже. За "Булгартабак" също така сделка бе сложна. Всичко за вас, за хората на "tribiri" и ракия е сложно, но за крадците на едро е много просто и лесно...

 43. 44 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Общото събрание на БТК ще обезсили "златната" акция на държавата" след като Цветан Василев и васалното му правителство обезсилиха самата държава.

 44. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#43] от "Гневник":

  А за хората с вакуум между ушите всичко е много просто!
  Грабваш калъчката, скачаш на коня и започваш да крещиш "долу" и "оставка" и да обвиняваш световния империализъм или световния социализъм в зависимост от това на къде си си врътнал задника в дадения момент.

  А сделката беше определена, като сложна от в материал написан от журналистите от вестник Капитал, които просто цитирах.. Очевидно тях обявяваш за някакви пияници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"grajdanin1"]Нали "златната" акция затова е "златна" - за да не може да се обезсили без съгласието на държавата. [/quote]


  "Златната акция" я обезсили съдът в Люксембург, който я обяви за незаконна и противоречаща на принципите на търговското право. Не става въпрос за нашите, а за цяла ЕС.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 47 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе какво си играете на шикалки? Я дайте направо златната акция на Русия, та да се разбере за какво става дума тук!

 47. 48 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "lo_ridah":

  И то на когото трябва и на подходяща цена...

  В Шипково има една сграда доста атрактивна, на хубаво място и стои запечатана поне от три години.

  Крайно среден !
 48. 49 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Самият факт, че никой не обяснява ЗАЩО трябва държавата да се откаже от златната си акция (все пак дали уж се твърди, че сме демокрация, т.е. Държавата принадлежи на народа) означава, че обясненията не са за простолюдието.

 49. 50 Профил на whitesnake72
  whitesnake72
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#6:"grajdanin1"]Нали "златната" акция затова е "златна" - за да не може да се обезсили без съгласието на държавата. Иначе какъв е смисълът изобщо да се въвежда. Излиза, че държавата сама ще гласува срещу себе си. И все пак нещо не разбирам - защо ще го прави? [/quote]

  Съгласно условията на приватизационния договор от 2004г. "златната" акция е обвързана със срок - до окончателното изпълнение на всички задължения на купувача съгласно договора. Т.е., ако държавата счита, че към днешна дата това се е случило, логично е да гласува за отпадането на тази привилегия. Въпросът на който никой не е дал отговор е изпълнени ли са всъщност?

 50. 51 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#46:"др. Иванов"]"Златната акция" я обезсили съдът в Люксембург, който я обяви за незаконна и противоречаща на принципите на търговското право. Не става въпрос за нашите, а за цяла ЕС.[/quote]

  До коментар [#46] от "др. Иванов":И от т.н. „Златна Акция” (привилегирована акция - "golden share" rule) се отиде на "Golden Powers". "Златната акция" не може да я обезсили съдът в Люксембург и да я обяви за незаконна и противоречаща на принципите на търговското право.


  [quote#11:"Гневник"]т.н. „Златна Акция” (привилегирована акция - "golden share" rule) From 'GOLDEN SHARE' to 'GOLDEN POWERS'[/quote]

 51. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#41] от "Гневник":

  Браво! А колко е била печалбата на БТК през третото тримесечие на 2006-та?

  Цялата печалба на БТК за 2012-та е 20 милиона лева и се дължи единствено на свиването на административнте разходи 623 милиона на 524 милиона и на разходите за лихви от 35 на 25 милиона лева. Като последното свиване е следствие именно, на тази сделка по дълга.

  Ако не беше се случило това предоговаряне и подстрижка. Финансовите разходи на БТК, щяха да са огромни и мижавата им печалбица щеше да е загуба заради наказателните лихви върху просрочените главници.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 53 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "др. Иванов":
  Със свое постановление Европейският съд в Люксембург само ограничи използването на т.нар. златни акции до случаите, когато става дума за защита на националната сигурност и на енергийните доставки. БТК няма ли нищо общо с националната сигурност ?

 53. 54 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "virakocha": Другарря Цветан Василев беше приятел и на предишните управляващи. Не случайно почти всички пари на държавата бяха, и все още са в КТБ.

 54. 56 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#52] от "tribiri":10.06.2009 / 11:32
  Държавата остава без златна акция в БТК
  http://bnt.bg/bg/news/view/10044/flameCandle70x80px.swf
  Старата песен на нов глас.

 55. 57 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Факт е, че съгласно устава на БТК подобно решение не може да се вземе без съгласието на акционера с привилегированата акция (държавата). Интересно каква вратичка са измислили, а още по-интересно ще е ако държавата вземе та гласува "за".

 56. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#50] от "whitesnake72":

  Може и да не са изпълнени, само че си представи ситуация при която 20 банки искат фалит на БТК. КТБ казват ние ще поемем компанията и ще я оздравим, но едно от условията е държавата да се откаже от златната си акция.

  Кое е правилното решение в тази ситуация?! Да се откажеш от златната си акция и БТК да продължи да съществува или да фалираш БТК и да си ползваш златната акция в тоалетната.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 59 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разпродадоха, харизаха, подариха стратегически важни държавни предприятия. Пътищата, железниците, летищата и телекомуникациите са стратегически обекти. А те ги раздадоха и раздават като за бог да прости. Това си е чисто предателство спрямо народа и направо държавна измяна.

 58. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#54] от "neznaiko_2011":

  Бяха, но вече не са.

  Така че с "не случайно ...", "както всички знаем ...", "всеизвестен факт е че ..." и други такива словосъчетания не може да се замести липсата на доказателства на тезата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 61 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#19:"tribiri"]БТК беше пред фалит[/quote]

  И кой я докара удобно дотам?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 60. 62 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#46:"др. Иванов"]"Златната акция" я обезсили съдът в Люксембург, който я обяви за незаконна и противоречаща на принципите на търговското право. Не става въпрос за нашите, а за цяла ЕС.[/quote]

  [quote#51:"Гневник"]"Златната акция" не може да я обезсили съдът в Люксембург и да я обяви за незаконна и противоречаща на принципите на търговското право. [/quote]
  Европейския Съд гарантира спазването на правото при тълкуването и прилагането на договорите на Европейския съюз и на разпоредбите, установени от компетентните институции на съюза. Европейският съд, чието официално название според Договорите е Съдът, е върховен съд на Европейския съюз само по отношение на европейското право. С БТК държавата в качеството си на акционер участва на равнопоставени начала в оборота, а не от властническа позиция.

 61. 63 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#55] от "Гневник":

  Това, което си пуснал е в графата "плещене по принцип", което върви и икономическите вузове, но не и в съда. Имаме конкретен случай и договор с дати, единственото относимо е какво е действало към датата на подписване и дали то е било отменено от съда, а не какво е станало последствие и как някъде са решили да заобиколят решението последствие.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 64 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#62:"Гневник"]С БТК държавата в качеството си на акционер участва на равнопоставени начала в оборота, а не от властническа позиция.[/quote]
  Акцията на държавата е една единствена, и има право на ЕДИН /повтарям - ЕДИН/ глас. Капиталът на дружеството е разделен на 288 764 839 (двеста осемдесет и осем милиона седемстотин шестдесет и четири хиляди осемстотин тридесет и девет) обикновени поименни безналични акции, всяка от тях даваща право на участие и един глас в общото събрание на дружеството, и 1 (една) привилегирована акция от втори клас, даваща право на участие и един глас в общото събрание на дружеството съгласно чл. 9, ал. 4 и 6 от устава на дружеството.
  http://www.vivacom.bg/bg/residential/investors/news/2013/126

 63. 65 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#63] от "др. Иванов":Отивай да учиш.
  Освен 288 764 839 обикновени поименни акции дружеството има и една привилегирована акция, собственост на държавата чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Номиналната стойност на 1 акция e 1 лев. Привилегированата акция дава на собственика си основното право да посочва един от членовете на контролния орган и управителния съвет и право на вето по отношение на изваждането от употреба на стратегическо телекомуникационно оборудване.

 64. 66 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Гневно

  До коментар [#63] от "др. Иванов":
  Я посочи къде

  [quote#63:"др. Иванов"]и дали то е било отменено от съда[/quote]Дай съдебното решение.

 65. 67 Профил на whitesnake72
  whitesnake72
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Разбира се - не твърдя, че държавата трябва непременно да си стиска златната акция за вечни времена, а и принципно не е добре държавата да се бърка в управлението на частни компании, независимо кой е собственика им. Въпросът е, че ако министерството на транспорта, инф. технологии и съобщенията смята да гласува "за" отпадането на златната си акция, редно е да обясни мотивите, с които го прави. Иначе, логичният въпрос е - защо не го направи по времето на Адвент, Тор Бьорголфсон, или Ей Ай Джи, по времето на ВТБ и Цв. Василев?

 66. 68 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":


  [quote#23:"tribiri"]Не съм чел устава, а [/quote]

  [quote#64:"Гневник"]1 (една) привилегирована акция от втори клас, даваща право на участие и един глас в общото събрание на дружеството съгласно чл. 9, ал. 4 и 6 от устава на дружеството. [/quote]

  [quote#65:"Гневник"]Привилегированата акция дава на собственика си основното право да посочва един от членовете на контролния орган и управителния съвет и право на вето по отношение на изваждането от употреба на стратегическо телекомуникационно оборудване.[/quote]

 67. 69 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#67:"whitesnake72"]Разбира се - не твърдя, че държавата трябва непременно да си стиска златната акция за вечни времена, а и принципно не е добре държавата да се бърка в управлението на частни компании, независимо кой е собственика им. Въпросът е, че ако министерството на транспорта, инф. технологии и съобщенията смята[/quote]

  [quote#65:"Гневник"]изваждането от употреба на стратегическо телекомуникационно оборудване няма нищо общо с националната сигурност [/quote]
  [quote#67:"whitesnake72"]да гласува "за" отпадането на златната си акция, но е редно да обясни мотивите, с които го прави.[/quote]

 68. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#67] от "whitesnake72":

  Ами има две версии. Едната, която се почви по пресата е, че златната акция е имала срок, в който дава тези права и това е било записано в договора за приватизация.

  Другата версия е, че това е било условието, поставено от купувачите - или фалит или това и това и това, в т.ч. въпросната златна акция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#68] от "Гневник":

  Каква стойност има един устав на едно фалирало предприятие?
  През 2012-та настъпиха падежи на кредити за около 400 милиона евро, които НЕФ Телеком холдинг нямаше от къде да вземе за да плати.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 72 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#63] от "др. Иванов":Като си толкова отворен и знаещ, кажи ни и защо [quote#14:"Гневник"] Марин Райков е подписал извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК, според което задълженията им към държавата от 320 млн. лева ще се стопят до символичните 9 милиона? [/quote]


 71. 73 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Сделка, осъществена с доброто съдействие на Боце.

 72. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#71:"tribiri"]Каква стойност има един устав на едно фалирало предприятие? [/quote]

  [quote#30:"Гневник"]Една лъжа, повторена сто пъти, пак си лъжа и не става истина... [/quote]

 73. 75 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#67:"whitesnake72"]принципно не е добре държавата да се бърка в управлението на частни компании[/quote]

  [quote#62:"Гневник"]В БТК държавата е в качеството си на акционер и участва на равнопоставени начала в оборота, а не от властническа позиция.[/quote]

 74. 76 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#67:"whitesnake72"]принципно не е добре държавата да се бърка в управлението на частни компании, независимо кой е собственика им. Въпросът е, че[/quote]
  Министерският съвет може да образува еднолични дружества с ограничена отговорност с държавно участие в капитала и еднолични акционерни дружества с държавно участие в капитала по реда на Търговския закон и да взема решения за участие на държавата в капитала на акционерни дружества и на дружества с ограничена отговорност. С правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала се урежда редът за упражняване правата на държавата върху дялове или акции на търговски дружества. http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135467843

 75. 77 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#63] от "др. Иванов":Депутати викат експремиера Райков за 320 млн. дълг на БТК. На бившия премиер Марин Райков може да се наложи да обяснява в парламента защо е лансирал решение за постигане на извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК, според което задълженията им от 320 млн. лева към държавата ще бъдат съкратени до символична сума. Агенцията за приватизация заведе искове срещу купувачите на телекома заради неизпълнени ангажименти по договора за раздържавяване от 2004 г. ГЕРБ не иска ревизия на служебния кабинет. Бившите министри от кабинета „Борисов” не желаят да се направи ревизия на управлението на служебния кабинет на Марин Райков, стана ясно от думите на ескшефа на еврофондовете Томислав Дончев по време на пресконференция на ГЕРБ. Сред скандалните решения е това на служебния премиер Марин Райков за постигане на извънсъдебно споразумение с приватизаторите на БТК, според което задълженията им от 320 млн. лева към държавата ще бъдат съкратени до символична сума. Тоест пореден ход на кабинета, което ощетява държавата за сметка на частни олигархични интереси.
  „Тази тема не ми е най-интересна”, заяви Томислав Дончев за идеята да се направи пълна проверка на служебния кабинет. Този отговор на Дончев още повече засили подозрението в обществото, че временното правителство беше втория отбор на ГЕРБ. Половината министри, начело със служебния премиер Райков бяха хора, пряко свързани с партията на Борисов. Няма как да очакваме ГЕРБ да ревизира ГЕРБ.
  http://www.segabg.com/article.php?id=651293

 76. 78 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#74] от "Гневник":

  А един коментар цитиран 100 пъти не придава стойност на този коментар. 1.7 милиарда еври дълг са 1.7 милиарда евро дълг. Ако ще и господ бог да има златна акция дружеството може да бъде обявено в несъстоятелност освен ако господ бог не бръкне в джоба и не плати тези 1.7 милиарда дълг.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 77. 79 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#77] от "Гневник":

  Защо реши, че това е сред нещата, които решавам аз за да имам мнение? Долу бъркаш златна с привелигирована акция.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 78. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#77] от "Гневник":

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=331342
  Вторник 06.07.2010-та година.
  ...
  "До момента щатското правителство е вложило 400 млн. евро в БТК, от които 220 млн. евро в активи и 180 млн. евро в дълг на компанията. ... Тези пари, вложени от инвеститори в "Ей Ай Джи", сега принадлежат на американските граждани."
  ...
  "От операцията с изчистването на дълговете ще бъдат засегнати и британски компании и данъкоплатци. Те пък досега са вложили 455 млн. евро в първичен и вторичен дълг на компанията през "Роял Банк ъв Скотланд" (330 млн. евро), "Кесълхил" (100 млн. евро) и "Мецанин Мениджмънт" (25 млн. евро)."
  ...
  Банки и фондове от САЩ, Великобритания, Германия, Австрия и Унгария, които са отпуснали пари за т. нар. мецанин дълг, ще загубят голяма част от вложенията си. Инвестираните общо от тях средства са 950 млн. евро, от които 400 млн. евро е този мецанин дълг, който следва да бъде опростен. Цифрите фигурират във въпросния документ.
  Така в крайна сметка, американските и европейските инвеститори ще загубят 800 млн. евро от капитала, инвестиран в България, се посочва в документа.

  И ако пак кажеш, че повтарм лъжи - ставаш смешен.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 81 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Все държавата и виновна на БТК:

  1-во , че я продаде само за 180 млн. лева
  2-ро , че и опрости дълг от 300 млн. лева.
  3-то , че не иска да се махне от управлението и.

 80. 82 Профил на nqgolova
  nqgolova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БТК отдавна трябваше да бъде купена, това е факт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK