Адвокатите предупредиха България да се разбърза, за да не изгуби арбитража за "Белене"

Текстът на писмото, разпространен от ГЕРБАдвокатите от международната правна кантора  White&Case, ангажирани от кабинета на ГЕРБ да защитават българската позиция в арбитражния спор с руската "Атомстройекспорт" за неустойки заради спирането на АЕЦ "Белене", са поискали от Министерството на икономиката и енергетиката спешни мерки по организацията на българската защита. За това съобщиха днес депутати от ГЕРБ, които показаха на медиите копие от писмото. В него юристите предупреждават, че ако България продължи да се бави, има реален шанс да бъде осъдена на неустойка от 1 млрд. евро, а НЕК да загуби активите си. 


От текста, разпространен от ГЕРБ, се вижда, че кантората е настоявала неколкократно пред Министерството на икономиката и енергетиката НЕК спешно да ангажира експерти и свидетели и да въведе бърза процедура за вземането на решения по процедурни въпроси, свързани с делото. 


Крайният срок  адвокатите да подадат информацията от НЕК е 25 октомври, а българската страна не се е отзовала на искането, отправено на 9 авугст на среща и напомнително писмо от 23 август.  
Разпространеният от ГЕРБ текст е с дада 2 септември, а от номера се вижда, че е заведен в деловодството на министерството ден по-късно. 


Партията на Борисов подозира, че забавянето е умишлено с цел делото да бъде загубено и обмисля да сезира прокуратурата. 


Ето текста на превода на писмото, показано от ГЕРБ:


Писмо от White&Case
2 септември 2013 г. 
СПЕШНО


Министър Драгомир Стойнев
Министър на икономиката, енергетиката и туризма
ул. Славянска 8
София 1052
България


Относно: Атомстройекспорт (АСЕ) срещу Национална електрическа компания ЕАД (НЕК)
Международна търговска камара дело №18086/GZ/MHM


Уважаеми г-н Стойнев,
Позовавам се на 
1. Срещата ни с Вас и г-н Инков във Вашия кабинет в петък 9 август 2013 г. и
2. Писмото ми до Вас с дата 23 август 2013 г. 
изтъкващо спешната необходимост НЕК да вземе решение във връзка с нашите препоръки за ангажирането на експерти и определени свидетели, имайки предвид кратките времеви срокове (трябва да подадем информацията на НЕК до 25-ти октомври 2013 г.).


На нашата среща също препоръчах въвеждането на порцедура, която да позволи вземането на бързи решения от страна на НЕК, свързани с процедурни въпроси в този арбитраж. Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК. 


До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки за ангажирането на експерти и свидетели. 


При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с подследиците, които това може да има за НЕК и българската държава. 


Според приложимите правила дадена страна има само ограничено време, за което да представи цялостно законовата си позиция - в този случай до 25 октомври 2013 г. - и ако не направи това в разрешеното време, може да загуби арбитража. Освен това няма възможност за обжалване в арбитраж с последствие, че активите на НЕК биха били непосредствено застрашени. Също така има законов риск за държавата, ако АСЕ на по-късен етап поискат да приложат решението срещу България, което е възможно да се случи.


Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на господин Станишев, нито това на господин Борисов, свързани с проекта "Белене", нито е вид референдум за ядрената енергия в България. АСЕ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене", включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че АСЕ й дължи. Така единствената цел на нашата защита и единствената функция на експертите и свидетелите, които сме помолили НЕК да ангажира, е водене на защитата срещу финансовите искове на АСЕ и ограничаване на финансовото излагане на НЕК в интерес на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци.


Съответно ще сме благодарни спешно да получим решение по нашите препоръки. Оставаме на разположение за оказване на допълнително съдействие, което може да поискате или да отговорим на въпроси, които може да имате.


С уважение,
Кристофър Сепала
копие до: Владимир Инков
главен изпълнителен директор
Национална електрическа компания ЕАД
ул. Веслец 5
1040 София
България
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK