Зеленчукопроизводители не успяват да отговорят на изискванията на хипермаркетите

Зеленчукопроизводители не успяват да отговорят на изискванията на хипермаркетите

© Юлия Лазарова



Търсим начин доставките на свежи плодове и зеленчуци в търговските вериги да се правят от райони, отдалечени на не повече на 100-150 километра от магазина, каза пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от БТА.


Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни, заяви той.


Работим за създаването на тържища в земеделските райони в Северна България и в близост до Черноморието, за да могат свежите плодове и зеленчуци да се изнасят по вода в съседни държави, каза Греков. 

Коментари (55)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mtmvb1111
    mtmvb1111
    Рейтинг: 445 Неутрално

    Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни, заяви той.

    За съжаление това е истината за българското земеделие......

    Руското влияние убива България! "Дневник" също....
  2. 2 Профил на 42
    42
    Рейтинг: 450 Неутрално

    За тия неща трябваше да мислите преди да подписвате договори за присъединяване в ЕС. Как български зеленчукопроизводител може да конкурира европейски при условие че ония получават огромни субсидии и могат да продават продукцията си и на 1 ст. килото.

    След комунистите най-много мразя антикомунистите!
  3. 3 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    от райони, отдалечени на не повече на 100-150 километра

    Като например Китай, Турция, Индонезия, Южна Африка, Аржентина ...

  4. 4 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    На пазарите е истината - зеленчуците са страхотни, не са по-скъпи от кауфландите, и много повече са български

  5. 5 Профил на Viscount Ganyo
    Viscount Ganyo
    Рейтинг: 655 Весело

    Да разработят една "пътна карта" с времева рамка от 2 до 4 години и ще видим как ще бъде осигурено и необходимото качество, и количество и опаковка на продуктите

    Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
  6. 6 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 665 Неутрално

    сигурно малко са амониевата селитра, консервантите и набухвателите в нашите плодове и зеленчуци та не могат да са лъскави,дебели,и много цветни седмици наред на щанда.

  7. 7 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    Плюс това, Кауфланд го бойкотираме нали? Защото отсякоха вековни дървета за поредния си ненужен супер в Овча купел

  8. 8 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 773 Неутрално

    Със средновековни методи и мислене не се прави модерно земеделие.
    Учене му е майката.

  9. 9 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1379 Неутрално

    До коментар [#1] от "mtmvb":

    Еми то само с празни приказкаи не става.

  10. 10 Профил на xmm
    xmm
    Рейтинг: 1161 Любопитно

    ....в близост до Черноморието, за да могат свежите плодове и зеленчуци да се изнасят по вода в съседни държави....
    ........
    По вода?
    В Турция?
    Ако е само за Румъния не си струва по море.

  11. 11 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3303 Неутрално

    АААА, сега ми светна, защо ядем турски, гръцки и македовски зеленчуци! Защото гледали производителите да са ДО 150 км! Аха!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  12. 12 Профил на purple_rain
    purple_rain
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Не е задължително българските плодове и зеленчуци да се продават само в хипермаркетите,тържищата са добър вариант.А най-добре ще е да се създават фермерски пазари,където потребителите да могат да си купуват не само плодове и зеленчуци,но и яйца,сирена,колбаси и всичко произведено от дребни производители.

  13. 13 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 889 Весело

    Производителите трябва да отговорят на изискванията на крайните клиенти, не на хипермаркетите.....
    Ако не ще си търсим нови хипермаркети.....

    Търговията на зеленчуци пресни, се ориентира основно по крайните потребители (били граждани, били консервни фабрики, били ресторанти и хотели), не по хипермаркетите.....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  14. 14 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    До коментар [#12] от "purple_rain":

    Аз не знам какво значи фермерски пазари. Пазари си има и сега. Или ще ги разделите на цигански и фермерски?

  15. 15 Профил на Sinergy
    Sinergy
    Рейтинг: 508 Неутрално

    До коментар [#1] от "mtmvb":

    Качеството на поне 50-60% от зеленчуците в хипермаркетите е под всякаква критика. За останалото съм напълно съгласен.

  16. 16 Профил на papadok
    papadok
    Рейтинг: 610 Неутрално

    Защо полските зеленчукопроизводители могат да отговарят на условията на хипермаркетите и даже да продават домати в България чрез Кауфланд?Когато българските зеленчукопроизводители се освободят със селския си
    манталитет,престаната да хитруват на дребно и намалят наполовина ракията ще могат и те да се вредят във веригите.

  17. 17 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    Интересно дали българските вериги Фантастико, 345 и кои още, са също недоволни от качеството на българските зеленчуци. Или само германците мрънкат ?

  18. 18 Профил на niamalosho8
    niamalosho8
    Рейтинг: 389 Неутрално

    Това са приказки да ни замажат очите.Имаме прекрасни зеленчуци и плодове.Проблемът за веригите идва от там,че много бързо се развалят,тъй като не са наблъскани с консерванти и печалбите падат.Затова предпочитат да внасят "трайни".

  19. 19 Профил на 42
    42
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#16] от "papadok":


    Защото поляците преговаряха до посреднощ и се дърпаха да подписват присъединяването към ЕС и си извоюваха много по-добри условия, отколкото нашата мадам УЕС договори.

    След комунистите най-много мразя антикомунистите!
  20. 20 Профил на xps
    xps
    Рейтинг: 443 Неутрално

    Необходимото качество за търговските вериги е: един домат да издържа две седмици на витрината.....
    После се чудиме защо сме болни....

  21. 21 Профил на niamalosho8
    niamalosho8
    Рейтинг: 389 Неутрално

    До коментар [#12] от "purple_rain":

    Това е една моя мечта.

  22. 22 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1606 Гневно

    И мога ли да знам какви по-точно са изискванията на хипермаркетите?
    Зеленчуци с вид и вкус на пластмаса?
    Щото като гледам гнязта, която се продава в тях, е много далече от МОИТЕ изисквания!
    За разлика от това, което мога да си купя от пазара, или директно от село.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  23. 23 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Весело

    До коментар [#21] от "niamalosho8":

    Каква ти е мечтата? "Фермерки" с пищни форми да продават сирене Добрев (дето стена пробива - толкова е твърдо от тебешир) с етикет на латиница в парка Взаимов?
    НЯМА ДА СТАНЕ - или трябва да сложите полиция да гони циганите ХАХАХАХ

  24. 24 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Весело

    До коментар [#22] от "rapidfire":

    Да, и по селата: даже от двор на двор да тръгнеш - няма да останеш с празни ръце
    Скоро от Гинци си купихме овче кисело мляко като слънце - оправи ни се и ходенето до тоалетна, и се отядохме

  25. 25 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    "Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество..."

    Могат, но трябва да изхвърлят 75% от продукцията. Когато е платена на 100% от субсидиите става. Но ако, както е в случая с българските фермери, субсидията недостига, то стават неконкурентоспособни.

    @)----,--'--
  26. 26 Профил на namkoisi
    namkoisi
    Рейтинг: 553 Неутрално

    [quote#14:"αлферац"]Пазари си има и сега. Или ще ги разделите на цигански и фермерски?[/quote]
    Цигански, прекупвачески и малко производителски-3 в едно в един и същ пазар!

  27. 27 Профил на tochka87
    tochka87
    Рейтинг: 390 Неутрално

    А хипермаркетите като ги затворим за уикенда храните няма ли да се съсипят? Или свежите плодове ще са само за износ?

  28. 28 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    Хипермаркетите дават удобство при пазаруване, но имат и всички недостатъци на масовия продукт - не могат да продават пресни и бързоразвалящи се стоки ефективно. В резултат, на което пускат "пластмасовите" зеленчуци, които подкрепени с евросубсидии заливат потребителите.

    В много европейски страни се вземат сериозни мерки за скъсяване на веригата производител-потребител и това не включва никога хипермаркетите.

    @)----,--'--
  29. 29 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Любопитно

    [quote#24:"αлферац"]Скоро от Гинци си купихме овче кисело мляко като слънце - оправи ни се и ходенето до тоалетна, и се отядохме[/quote]

    Между другото (малко ОТ) един от митовете за киселото мляко е, че ако е "истинско" и без консерванти, то се разваля бързо. Напротив! Бързото разваляне на киселото мляко е резултат от лоша хигиена при приготвяне.

    Вкъщи правим кисело мляко с току-що издоено мляко. всички прибори и посуда се изваряват (стерилизират). Ползваме чиста жива закваска. Складираме го в стъклени буркани (5 л доза все пак!)и така издържа повече от месец в хладилника без да му стане нищо!

    После млякото се ползва за следваща закваска със същия ефект, което ще рече, че бактериалната култура е останала както жива, така и чиста!

    На почитателите на исктинско кисело мляко - Добър апетит!

    @)----,--'--
  30. 30 Профил на niamalosho8
    niamalosho8
    Рейтинг: 389 Неутрално

    До коментар [#23] от "αлферац":

    За съжаление има истина в това,което казваш.
    Всичко може да се побългари и изцигани.

    Но ако се направи добре организирано и със санитарен и ветеринарен контрол,би могло да се купува всичко от магданоз до дивеч./Такива пазарчета съм виждал в чужбина/ и си имат постоянна клиентела.

  31. 31 Профил на gabarkov
    gabarkov
    Рейтинг: 665 Неутрално

    [quote#27:"tochka87"]А хипермаркетите като ги затворим за уикенда храните няма ли да се съсипят? [/quote]
    И да се съсипят, пак ще намерят начин да ги продадат

  32. 32 Профил на calc
    calc
    Рейтинг: 500 Неутрално

    Последното което купувам от хипермаркет са зеленчуците.

  33. 33 Профил на патиуанчо
    патиуанчо
    Рейтинг: 513 Неутрално

    Като знам какви боклуци се продават в "хипермаркетите" и колко са по-зле от това, което се намира на пазарите ми е много интересно какви са тия изисквания.

    Проблемът е друг -- хипермаркетите не искат да вършат работата, която я вършат продавачите в по-малките магазини - сами да сортират, опаковат и представят продукцията, искат всичко да им е наготово, а те да лапат големите марджини, щото държат клиентелата.

    Поне по-глупавата, която пазарува там.

    ден година храни.
  34. 34 Профил на патиуанчо
    патиуанчо
    Рейтинг: 513 Весело

    До коментар [#23] от "αлферац":

    Много лоша идея е да критикуваш "Добрев" тука, маса сноби им купуват боклуците и се чувстват извисени от което. Бая минуси ще отнесеш.

    ден година храни.
  35. 35 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Весело

    До коментар [#34] от "патиуанчо":

    Аз пък мислех, че ще ме изтрият и баннат, което бих понесъл. Но минуси да ми нацъкат ...

  36. 36 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    До коментар [#30] от "niamalosho8":

    Да, то има нещо подобно в Халите.
    Аз обаче използвах това което написа, за да се подиграя на напъните да се оцигани някой софийски парк с такива неща.
    Което не значи, че не трябва да има защита на производителите - особено дребните. За сметка на прекупвачите, но най-вече за сметка на кауфландите и билите, които унищожават българското производство.
    Едно време в Любляна на пазарния площад в неделя следобяд свиреше филхармонията им... ама ние не сме словенци (по-точно някои може и да сме, ама мнозина не са).

  37. 37 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Неутрално

    До коментар [#26] от "nanobugs":

    Ми как са възникнали кооперациите? Като частниците са обединили усилията си, за да се справят заедно и по-добре. В България възникват между двете войни, поне според комунистическата пропаганда дето учехме в училище. Значи, комунистите унищожават истинските кооперации. (А Костов ги довърши ХАХАХАХА)

  38. 38 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    [quote#36:"αлферац"]Едно време в Любляна на пазарния площад в неделя следобяд [/quote]

    На мен идеята за пазарен ден веднъж или два пъти седмично ми допада. Оборота е голям, стоката прясна, алъш-вериша ефективен и за двете страни. Така и производителите днес са в един град, утре в друг, на третия си гледат зеленчука. Иначе пазара е само от прекупвачи, т.е. почти същата работа като хипермаркетите.

    @)----,--'--
  39. 39 Профил на Радиолокатор
    Радиолокатор
    Рейтинг: 443 Весело

    До коментар [#38] от "MyTwoCents":

    Имах предвид, че на пазарния площад в неделя следобед свиреше филхармонията.
    Ха сега си представи Софийски солисти на пазара Красно село ...

  40. 40 Профил на papadok
    papadok
    Рейтинг: 610 Неутрално

    [quote#19:"42"]Защото поляците преговаряха до посреднощ и [

    За това спор няма.Но:"Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни, заяви той."

    Това качеството,количеството и опаковките от преговорите ли е зависело?Или май става дума за предприемчивост?

  41. 41 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#39] от "αлферац":

    На Красно село не, но в Халите – да.

    @)----,--'--
  42. 42 Профил на goblenka
    goblenka
    Рейтинг: 663 Неутрално

    Хипер маркетите не са единствените, които могат да доведат стоката до купувача! Отворете свободен достъп на производителите до пазара! Те ще си решат, дали да си отворят магазини, да наемат сергии, или да сключват договори с дребни търговци и преработватели!

    goblenka
  43. 43 Профил на k_
    k_
    Рейтинг: 1766 Неутрално

    Стоката трябва да може да стои поне 1 месец на рафт без да мръдне, за да се класират.

  44. 44 Профил на stanislav84_84
    stanislav84_84
    Рейтинг: 390 Неутрално

    Ние сме като някаква абсолютна каша! Къде къде нашите продукти са по-добри от чуждестранните ОБАЧЕ не отговарят на условията на ЕС. За съжаление е така и дано по-скоро се оправи този въпрос, защото ми писна да ям чуждестранни продукти!

    Избирам Българското!

  45. 45 Профил на Ивайло Киров
    Ивайло Киров
    Рейтинг: 498 Неутрално

    До коментар [#29] от "MyTwoCents":
    Причината за това ти огромно заблуждение е че ползваш утрепаните от бой бактерии, които се съдържат в киселото мляко от магазина.
    Пробвай с качествена закваска ако въобще успееш да си намериш такава.


    Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
  46. 46 Профил на heatseeker
    heatseeker
    Рейтинг: 1379 Неутрално

    Хипермаркетите би трябвало да се съобразяват с местните производители, не обратното.

    Свобода за Надежда Савченко!
  47. 47 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#45] от "ivailo_kirov":

    Е тук се изказа неподготвен! Явно не четеш внимателно какво пиша. Но ето и подробности: ползвам „изолирани от естествени природни източници селекционирани щамове от видовете Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus“ според информацията от сайта на производителя - http://www.genesis-bglab.com

    Случйно ги открих в един био магазин.

    @)----,--'--
  48. 48 Профил на Ивайло Киров
    Ивайло Киров
    Рейтинг: 498 Неутрално

    До коментар [#47] от "MyTwoCents":
    Да де.
    ** Утрепани от бой** модифицирани бактерии или други щамове на същата бактерии, това ползваш, а не каквото трябва.
    **Боя**или селекцията са ги направили в тази съвременна лаборатория.

    И си в заблуда че причината киселото ти мляко да държи по месец е, че защото стерилизираш съдовете.
    И аз си заквасвам с подобни лабораторно щамове на бактерията само дето ги купувам заедно с купешкото мляко в магазина.
    Като направя десет литра и го сложа в хладилника също като твоето държи цял месец и не се разваля и то без да стелиризирам съда.
    Цвикът на такова мляко често се точи като сопол, а самото мляко няма оная твърдост и гъстота.

    Когато си взема обаче закваска от село, киселото мляко най-много до 4-5 дена става толкова кисело че не става за нищо друго освен за айран.
    Самото то е с различен и в пъти по-добър вкус.
    Ако го заквася в буркан мога да обърна отворения буркан надолу с отвора и млякото не пада, докато онова с бактерията от лаборатория се излива без проблем.
    Буквално може да го режеш с нож селското мляко докато онова от лабораториите е достатъчно само да го разтърсиш няколко пъти и е готова за айран и то без вода.

    Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
  49. 49 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#48] от "ivailo_kirov":

    Закваската от село (кое село?) ти трае 4-5 дена, защото е замърсена. Закваската за БЪЛГАРСКО кисело мляко съдържа само тези два щама, така както е установил Стамен Георгиев в началото на 20-ти век.

    В България се срещат естествено в природата и затова киселото мляко може да се получи и без дас е подквасва, но не и ако си в града или замърсените равнини. Доколкото съм чувал "селектираните" щамове ги обновяват като събират култури от листата на дърветата в Родопите.

    За гъстотата на киселото мляко е много важно първо да е качествена суровината (съдържание на протеини, мазнини и т.н.). През различните сезони млякото е с различно качество. А и различните крави дават различно качество мляко. Докато уцеля вярната крава (а май и съседка, щото едни определено го разреждаха) бая зор видях.

    На второ място е закваската - дали ще се точи също зависи от подбора на щамове. Моето си е твърдо и чудесно.

    На трето място е технологията. И тук с доста проби и грешки стигнах до „моя вариант“. Бурканите в тенджера с топла вода, увити яко в парцали и във фурната на температура 43 градуса по Целзий. Контролирам я с термостат със сонда, защото ти е ясно, че с врътката на печката не става.

    За хигиената вече писах.

    Единствения ми „проблем“, който не съм решил е, че като сложа в буркан и после отгоре ми се образува един пръст дебел слой с висока масленост. Според мен това си е квасена сметана. Супер вкусно е, но щерката се мръщи, а и си мисля, че ако беше разпределен в целия буркан, щеше да е още по добре.

    @)----,--'--
  50. 50 Профил на Ивайло Киров
    Ивайло Киров
    Рейтинг: 498 Неутрално

    До коментар [#49] от "MyTwoCents":

    При теб е цяло изкуство правенето на кисело мляко.

    Аз просто го сварявам и като изстине да ми търпи пръста вътре слагам подквасата и го завивам с някоя зимна стара шуба и след някой и друг час е готово.
    Ако е топло става разбира се по-бързо.

    Все пак си мисля, че не си прав.
    Едно време млякото от магазина знаеш, че държеше по три дни.
    Едва ли тогава само със замърсени подкваси и щамове са работили.
    Въпреки, че не съм специалист по това за мен причината е или други щамове на същата бактерия, които се размножават доста по-бавно или някакви омаломощени щамове или кой знае какво правят, ама не им е чиста работата на тези дето правят киселите млека.
    Друго доказателство за това което говоря е вкусът, който няма нищо общо с домашното кисело мляко.

    Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
  51. 51 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    [quote#50:"ivailo_kirov"]Едно време млякото от магазина знаеш, че държеше по три дни. [/quote]

    Да, и освен че прокисваше, хващаше и плесен. Което дава отговора за хигиената. Плесените нямат нищо общо с млечно-киселите бактерии.

    Освен това има най-различни видове млечно-кисели бактерии. А дори и да са същите, то след еннаброй деления, щамът се изражда и трябва да се подновява. Затова в Япония внасят непрекъснато закваска от БГ. Да не мислиш, че са глупави да не забъркват по две лъжици от старото мляко. Само в България обаче комбинацията (нашата) се среща в естествено състояние в природата и може да се поддържат чисти и качествени култури.

    А имаш ли сравнителен спомен за к. мляко от магазина едно време и домашно от тогава? Защото аз не, поради незначителната консумация на домашно (селска закваска) мляко.

    Опитай да намериш закваската, за която ти говоря и сподели мнение след това. Предполагам по био магазините я има. Но си гарантирай качествено мляко, че не ща да ме оплюваш напразно после.

    @)----,--'--
  52. 52 Профил на goblenka
    goblenka
    Рейтинг: 663 Неутрално

    До коментар [#50] от "ivailo_kirov":


    До коментар [#51] от "MyTwoCents":

    Естествените храни имат кратък срок на годност. Плесенясват бързо. Това е проблем за големите вериги и за търговците. Не е проблема в щамовете, а в консервантите и Е тата. Търсят се начини да се удължи срокът на годност, защото бързо развалящи се продукти трябва да пропътуват големи разстояния и да им се предвиди време за престой на щанда, преди да бъдат купени! Така че, трябва да имаме една политика за големите вериги, които продават вносни и наши производства и друга - нашите, местни производители и преработватели. Има клиенти и за едните и за другите. Който може да си позволи цената, ще си купи местен продукт, който не, ще иде в хипер маркета. С оглед краткия срок на годност на суровините, преработката трябва да е възможно най - близо до производителите. Т.е, примерно, във всеки общински център трябва да има млеко преработвател, който да преработва млякото на производителите от селския пояс. Едно е млякото да пътува 20-30 км, друго е да го клатиш в цистерната цял ден. Преди да влезе в камиона, то престоява часове, през зимата дори денонощие във вана. А, само час след издояване, в млякото започват процеси на окисляване! Има страшно много неща за промяна и при месо поризводителите, и при зеленчуко производството и преработката, и при аква културите, овощарите, селекцията на нови породи и сортове, ветеринарното и фито лечение... Това е цяла една доктрина, каквато нямаме.

    goblenka
  53. 53 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1164 Любопитно

    До коментар [#49] от "MyTwoCents":

    Ами ти си отговори кои щама там е проблема вида е същия ама щама различен.при бактериите това е много важно

  54. 54 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 1164 Неутрално

    До коментар [#51] от "MyTwoCents":

    не няколко вида са използват се различни модифицирани щамове. Принципа е общо взето да не понасят киселинността. когато се вдигне киселинността над определена стойност спират да се развиват или умират - зависи от селекцията (генното инженерство на което са подложени) но там никой не врещи

  55. 55 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 650 Неутрално

    До коментар [#53] от "1001":

    Извинявай, ама не разбрах какво искаш да кажеш.

    @)----,--'--




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK