Държавата отказва да прекрати договори със зелени централи, за да не връща гаранции

Държавата отказва да прекрати договори със зелени централи, за да не връща гаранции

© Красимир ЮскеселиевНационалната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) отказват да прекратят договорите на проекти за над 300 мегавата нови зелени централи, защото трябва да върнат гаранции за над 15 млн. лв., информира вестник "Капитал daily" в днешния си брой. 


Това става повече от година след като НЕК обяви, че до 2016 г. няма свободен капацитет за присъединяването на нови мощности и затова много от инвеститорите решиха да се откажат от проектите си. НЕК и ЕСО трябва да върнат паричните гаранции на неизградените проекти и да прекратят договорите с тях, но отказват да го направят. Двете държавни дружества не дават информация и точно колко са отказалите се, се посочва в публикацията. 


Сред тях, по информация на "Капитал daily" са световните компании Iberdola, Mitsubishi и SWEG. 


Дупка в закона в момента позволява положението на тези инвеститори да остава висящо, тъй като в нормативната уредба не е уточнено какво става, ако нито мрежата е изградена, нито строителството ще започне. Енергийният регулатор също отказва да коментира този казус. Очаква се с промените в Закона за енергетиката, внесени от депутати от мнозинството миналата седмица, тази празнина да се запълни

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За какво ли ни е тази зелена енергия, за да ни смъхтят по-лесно.

 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Гневно

  Падане на тока - на марта у сряда! Нали ние плащаме - к`во им дреме, че ще продължаваме да плащаме за зелена енергия по онези "справедливи" договори!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Кога ще се намери законно решение с което да се намалят цените на ВЕИ спекулантите? Няма как да продължаваме да плащаме тези космически цени на които те са подписали договори и държавата трябва да намери решение,така както го направиха други страни като Испания и Чехия.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  вашта м**а крадливи и корумпирани политици и чиновници! Дайте 15 млн за да ни отървете от тези пиявици! Ама не щете, щото това сте самите вие-собствениците на тез съоръжения за финансов грабеж!
  И винаги може да се пипне закона и да се намали цената!
  В Румъния е двойно по-ниска от тук!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тука става въпрос за проекти които не са одобрени, ама по които са внесени гаранции явно. Не за вече съществуващите централи. НЕК няма пари да се обръсне, просто е.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 6. 6 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#4] от "~песимист с бедна фантазия":

  може да се пипне закона за новоизградени мощности, промени на вече подписани договори стават в съда.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  ти така си мислиш! И аз преди време мислех точно така, но щом в Германията им намаляват едностранно цената и им налагат продажба на 1/3 от тока на свободния пазар, значи може и тук! Влошиха условията за ВЕИ изкупуване и в Румъния!
  Но тук липсва нещо! Липсва воля от крадците и разбойниците да се разделят с легалния и лесен начин за дълбоко бъркане в джоба на българина-потребител и производител!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  [quote#5:"DareDebil"]Тука става въпрос за проекти които не са одобрени, ама по които са внесени гаранции явно[/quote]
  Предполагам, че връщането на гаранциите не е проблем. Но е проблем връщането на подкупите.

 9. 9 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#8:"Мърмор"]Предполагам, че връщането на гаранциите не е проблем. Но е проблем връщането на подкупите. [/quote]

  ++++

 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#7:"~песимист с бедна фантазия"]ти така си мислиш! И аз преди време мислех точно така, но щом в Германията им намаляват едностранно цената и им налагат продажба на 1/3 от тока на свободния пазар, значи може и тук![/quote]
  Много блага мисъл, ма требва да мислиш с друг орган, с главата, примерно, че иначе все ще се чувстваш претакованото камилче... Условията в наште договори са по-различни и германската схема няма как да се приложи. Иначе и аз видях как преди два месеца на един познат германец, който катастрофира в България, застрахователят му изплати не само всички фактури, а даже и автобусните билети, ама аз нема хич да питам дали и моят застраховател, на който съм платил само една Гражданска, ще рече да ми предложи същите екстри или и там
  [quote#7:"~песимист с бедна фантазия"]липсва нещо! Липсва воля от крадците и разбойниците да се разделят с легалния и лесен начин за дълбоко бъркане в джоба на българина-потребител и производител! [/quote]

 11. 11 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "~песимист с бедна фантазия": Знаеш ли защо няма да стане,защото 160 човека в сегашния парламентимат интереси в този сектор. Такова единение между управляващи и опозиция няма по нито един въпрос от национален интерес. Само далаверата ги обединява. Вервайте им и гласувайте шарани.

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#2] от "madagaskar":

  Ти за Белене ли си?

  Щото ако разкараме перките и фотоволтаиците отваряме място за Белене.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на levbalkanski
  levbalkanski
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Че ние ще им дадем стотици милиони,ако не им дадем сега тия 15 милиона.

 14. 14 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  По-скоро е за пазарни цени на зелената енергия, без дотации от нашия джоб и без малоумни проекти като АЕЦ Белене и Козлодуй 7.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 15. 15 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#7] от "~песимист с бедна фантазия":

  Кога са им намаляли едностранно цената в германия? Приеха в края на август 2012 промени в закона със задна дата 1 април 2012 че цените ще се определят по нова методика, и ще падат с някакви си темпове колкото повече нови мощности се присъединяват. Определиха също и че големите централи трябва да имат възможност да регулират мощността която подават към мрежата при ниско потребление.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  "Дупка в закона в момента позволява положението на тези инвеститори да остава висящо, тъй като в нормативната уредба не е уточнено какво става, ако нито мрежата е изградена, нито строителството ще започне. Енергийният регулатор също отказва да коментира този казус. Очаква се с промените в Закона за енергетиката, внесени от депутати от мнозинството миналата седмица, тази празнина да се запълни"
  Ма то точно това мнозинство още 2003г.прима Закона,а после следват многократни промени до 2012 вкл.
  ЗАКОН ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА
  Обн. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г., изм. ДВ. бр.18 от 25 Февруари 2005г., изм. ДВ. бр.95 от 29 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.65 от 11 Август 2006г., изм. ДВ. бр.74 от 8 Септември 2006г., изм. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г.
  Явно статуквото в енергетиката е удобно точно на тези,които предизборно обещаваха евтин ток,ограничаване на монополите и още прекрасни неща.Ама обещание къща не разваля...

 17. 17 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Важното е на какви преференции ще бъдат присъединени.

  Ако са по-малки от когенерациите или заводските центалри - КОИТО СА МНОГО ПО–СКЪПИ И НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТЯХ, А ИМ КУПУВАМЕ ТОКА.

  Къде е проблема?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 18. 18 Профил на Плам
  Плам
  Рейтинг: 367 Неутрално

  заради 15 млн.лв. гаранции ще губим 10-кратно повече през сметките...

 19. 19 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 880 Любопитно

  До коментар [#12] от "tribiri":

  Кой каза да премахваме зелената енергия? Просто договорите трябва да се преработят и да падне изкупната цена

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Скъпи и не толкова скъпи съфорумци, най голямата парламентарна група в така нареченото народно събрание е тази на "зелените енергетици". Следователно заради едни 15 милиона, които ще спестят уж на нас народните избиратели, после ще ни отръскат със стотици милиони, чрез разни запетайки в сметките за ток. И това ли е първоначално натрупване на капитала? Защото едно ВЕИ не започва с бърсане на ябълки ала Рокфелер, а с доста доларес. Просто либертариански капитализъм по масовият убиец Милтън Фридман. В някой друг живот, може пък да ни се случи да живеем в по добро общество?!

 21. 21 Профил на kgb777kgb
  kgb777kgb
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не знам само , защо продължавате да се ловите на лъжите им ?! Всичко е за далаверата на управляващите ни крадци ! Ако в тази държава имаше нормална пазарна икономика / никога не е имало/ всички цени щяха да са нормални - ама не ! Всичко е направено за да крадат и най-страшното е че тъпанарите / всички ние / продължаваме да плащаме ! Честито ! От години правя и невъзможното да не дам един лев на всякакви подобни крадци , вериги магазини , производители и прочее ! Само с тоталните монополисти сам не мога да се преборя , за там трябва гражданско общество ! За съжаление, на селянина това му е непознато и страшно ! Когато живееш заобиколен от тъпаци , няма как да живееш добре !!!

  КГБ винаги ви слуша
 22. 22 Профил на Тодорински
  Тодорински
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ПУСНИ БЕ, ПФУ, ДОЛУ... ЧИБА... АААА алчност нечовешка!

  memento mori
 23. 23 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мърмор":

  Ами много ясно и лесно - махаме ги тези, които са приели гаранциите и подкупите.
  Апропо, гаранциите било срочни било безсрочни - да се откажат, поради промяна в търговската политика и планове на НЕК. Нали това е търголско дружество?! Да работи като такова тогава! Ако не може поради това, че го управляват подкупни директори - да се сменят начаса!!!

 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Тез централи да не са на наши другари?

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  В нито един от сключените договори за електроенергия няма и не може да има фиксирана цена!!!! Договорите са само за срок за изкупуване на ел.енергия!!!. Останалото е лъжа. Цената на ел. енергията се определя всяка година преди юни месец с наредба на ДКЕВР, която определя базовата цена, надбавките и крайната изкупна цена. Така че няма никакъв проблем да се намалят или премахнат надбавките за червена енергия/защото всички собственици са такива/ и оттам да падне крайната изкупна цена.
  НАРЕДБА № 1 ОТ 18 МАРТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ
  В сила от 05.04.2013 г.
  Издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

  Обн. ДВ. бр.33 от 5 Април 2013г.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135847588

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#19] от "madagaskar":

  Опитай се да ми следиш мисълта.
  Ще пиша бавно.

  В Германия има ВЕИ-та ... И в българия има ВЕИ-та.... Панелите и перките в България и Германия струват еднакво ... Срокът на живот на перките и панелите и в България и в Германия е еднакъв... И в България има договори и в Германия има договори ... Токът в Германия е ТРИ ПЪТИ ПО-СКЪП отколкото в България.

  Предполагам, че изводът който успя да си направиш, е че германците са много тъпи, щото не са сетили като тебе да си променят договорите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#14] от "TrakerBG":

  Пазарната цена на зелената енергия е колкото в Германия. Там минаха изцяло на зелена енергия и спраха тяхните безумни Белене и Козлодуй 7 и цената на тока им е 24 евроцента, а не 8.

  Това е положението!
  И аз предпочитам да ям екологично сирене на двойно по-ниска цена от обиковеното, но уви! Обикновено то струва двойно по-скъпо.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Германия изцяло на зелена енергия? Стига манипулира. И зимата в безветрени дни сигурно си лягат в 17 часа, щото им спира токът
  Под "пазарна цена" имам предвид цената на свободно договарящ се пазар. Която у нас, ако не знаеш, е в пъти по-ниска от плащаната в момента на зелените.

  П.С. Нищо лично, напълно разбирам зеления рев. Също и червения. Затова съм едновременно и против АЕЦ Белене, и против т.нар. "зелени централи" в сегашния им вид. А ако ще си говорим за други държави, може да споделиш цената на тока в Кипър - все пак около 40% от зелените мощности били собственост на кипърски офшорки, поне според една статия в "Капитал" преди време...

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#28] от "TrakerBG":

  Цената на тока в Кипър е ма-а-а-а-а-а-лко по-висока от тази на цената на тока в Германия.
  Дали в Германия и Кипър са изцяло на ВЕИ-та - не съм казал, че са изцяло на ВЕИ-та, ама нямат работещи атомни електроцентрали. Та затова питам, как структурата на нашата ел енергия да стане, като немската и кипърската и цената у нас да падне още.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  A защо е нужно да става като тяхната? Преди 40 години са си отделяли от залъка, за да имаме АЕЦ, за да имаме ТЕЦ, после преди 10-20 се е отделяло, за да се реновират мръсните производства, а ние вместо да използваме пълноценно ресурсите, които ВЕЧЕ имаме, които ВЕЧЕ са изградени и платени (колкото и да са несъвършени!), хукнахме да строим никому ненужни мощности?
  И защо по този начин? В интерес на обществото? Не мисля. Как да го кажа по-меко... типично по български опорочаваме с кражби и далавери дори най-зелената идея. Проблемът е ясен и назоваван стократно - докато крадците в ядрената и зелената енергетика не се осъзнаят и не спрат - ще става все по-зле, дори и за тях.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#30] от "TrakerBG":

  Т.е. имаме някакъв напредък! Стигаме до това, че ако искаме да плащаме тройно по-ниски цени от немците и кипърците, ще трябва да имаме друга структура на елктропроизводство и проблемът няма да бъде решен с предоговаряне на цените на ВЕИ-тата.

  Справка Франция. Структура подобна на нашата и цена 1.6 пъти по-висока от нашата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  И да, и не. Механично сравняване на икономики никога не работи.
  Друга ми е мисълта - една по-ниска цена на енергията е МАГНИТ за развитие на индустрията, която постепенно води до увеличаване на нужното производство.
  А нашите алчни бокл**и тръгнаха наобратно - готови сме с мощностите, използваха написан в тяхна изгода закон, а сега няма кой да потребява, защото цените се вдигнаха и пазарът се сви. Не просто безумие, а направо престъпление. Това положение е необратимо - много заводи и предприятия или просто затвориха, или вече минаха на газ и не е изгодно да се връщат на ток. А да се разчита на битовото потребление е глупаво. Изкарай за Франция и Германия съотношението при потреблението "индустрия/бит" - у нас май гони 50/50 - отново сме уникални.
  Та, намалението на цените поне ще даде малко въздух на всички, решили да останат на ток. А на "зелените" им остава да се надяват икономиката да се вдигне и да почне да им купува тока. Защото съм песимист, че държавата още дълго ще търпи да го купува.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 33. 33 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Забравих да допълня и за "червените", които в думите ми ще намерят доводи в своя полза - НЕ, нов АЕЦ - държавен, частен, ще убие цялата енергетика на момента. Имаме достатъчно силна базова мощност в лицето на Козлодуй 5 и 6, които спокойно могат да работят още 20-30 години. Дори да ги затворим, дотогава със сигурност имаме поне още 10-15 години, в които ДА МИСЛИМ какви да са новите базови мощности - дали на газ, дали нещо друго. Но това "бързане" в момента издава само едно - ЖЕСТОК корупционен интерес.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#32] от "TrakerBG":

  Стреляш малко на тъмно!
  Общо потребявана енергия:
  Селско стопанство - БГ 2%; ЕС 2%
  Услуги - БГ 11%; ЕС 13%
  Домакинства - БГ 25%; ЕС 27%
  Индустрия - БГ 28%; ЕС 24%
  Транспорт - БГ 34%; ЕС 33%
  Други 0%/1%

  От всичката енергия на електричеството в БГ се падат 27%, а в ЕС 21%
  Това са данни за 2009-та наистна, но едва ли нещо се е променило съществено.

  Така че числата говорят обратното на това, което казваш.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Ето ти и линк де. Разликата в структурата на енергията, която потребяваме, показва и защо цената на ел. енергията у нас е най-ниска в ЕС.

  http://www.energy.eu/country_overview/Bulgaria_2011.pdf

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Имаше някъде по-нови данни, в които по спомен делът на индустрията беше спаднал чувствително, за разлика от общоевропейския. Но дори и да греша в тези цифри, не виждам как това кореспондира с твоята теза, че ВЕИ-тата не бива да се пипат.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#36] от "TrakerBG":

  Не съм казал, че ВЕИ тата не бива да се пипат. Казвам, че няма особено голям потенциал за намаляване на цената на тока в предоговарянето на условията.

  Не разбираш ли, че непрекъснато сме манипулирани. През януари щяхме да палим електроразпределителните дружества и да ги гоним от страната, а се оказа, че само 2-3% от парите, които се плащат за ток отиват у тях.

  Сега са ни посочили следващия лош, а числата показват, че нещата не стоят точно така, както ни ги обясняват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Цялата система е задъхана. Аз също не съм казал, че само ВЕИ-тата са за пипане, но те също допринесоха за проблема. Имаме:
  - кражби в АЕЦ Козлодуй
  - кражби в държавните ТЕЦ-ове
  - кражби в НЕК, особено в износа
  - лоши договори с частните 1 и 3
  - лоши договори и политика с ВЕИ-тата
  - лоши договори с ЕРП-тата.
  сигурно пропускам още неща, за които може би дори не подозираме.
  Какъв точно е потенциалът (за кражби), можем само да гадаем, но секторът ВЕИ не е никак малък и не виждам причина да не се пипа "още сега", както и всички останали изброени болни места? Разбирам те, може да не е най-голямата далавера, но след като цялото общество е настръхнало срещу нея, дори от чист популизъм трябва да се разрине.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 39. 39 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1323 Весело

  [quote#4:"~песимист с бедна фантазия"]

  вашта м**а крадливи и корумпирани политици и чиновници![/quote]
  ============

  ++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK