Министерството откри дефекти при 80% от пътищата, ремонтирани с европари

Министерството откри дефекти при 80% от пътищата, ремонтирани с европари

© Юлия ЛазароваНад 80% от общо 61 пътни обекта в гаранционен срок, ремонтирани с финансиране от оперативната програма "Регионално развитие", са с дефекти. Най-честите са отваряне на фуга между две ленти за движение, пукнатини, изтрита пътна маркировка. Това съобщиха на пресконференция по повод 100-те дни управление министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, цитирани от БТА. 


Заради допълнителни договори строителството на магистрала "Тракия" се е оскъпило с 18 млн. лв., а оскъпяването на магистрала "Люлин" е с 35 на сто, каза Терзиева. На "Люлин" заради грешно инженерно решение и лошо изпълнение имало проблем и с тунелите. "Само за два от тунелите, при които има дефекти, се очаква пътната агенция да даде за ремонти около 260 000 лева през тази година, допълни Чайков.


"Прехвалените търгове на най-ниска цена се оказаха доста скъпи. Евтината магистрала "Тракия" се оскъпи с 18 млн.лв., заради допълнителни договори за укрепване на меките почви и за изместване на инженерни мрежи", каза Терзиева, цитирана от пресцентъра си. Тя изрази мнение, че "това се дължи и на другата сериозна слабост в инвестиционния процес – некачествената подготовка на инфраструктурните проекти и липсата на кадастър" и така защити косвено необходимостта от отделянето на Министерство на инвестиционното проектиране.  
В отговор на обвиненията на предишните управляващи от ГЕРБ за чискта във ведомството, Терзиева ги разкритикува за същото. Тя каза, че за четирите месеца, в които тя е на поста, са освободени 23-ма служители, докато в периода 2009 - 2013 г. текучеството на персонала било почти 100 процента. 


Сега се работи по пътни обекти с обща дължина над 1100 километра на стойност над 1.5 млрд. лв., обобщи министърът. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK