Енергийният холдинг взе 500 млн. евро от емисия облигации

Енергийният холдинг взе 500 млн. евро от емисия облигации

© Надежда Чипева, КапиталНа 31 октомври 2013 г. Български енергиен холдинг ЕАД успешно приключи предварителното записване на облигационна емисия в размер на 500 млн. евро, съобщиха от холдинга. Емисията е с падеж ноември 2018 г., а лихвата 4.287%. 


Първоначалното намерение беше на пазара да се търсят 250 млн. евро, но след като заявките били за 1.2 млрд. евро или пет пъти по-голяма сума, е решено размерът на емисията да се увеличи. 


Условията, договорени от БЕХ, са по-добри като заявления и доходност в сравнение с  облигационната емисия пласирана от Министерство на финансите през 2012 г. с доходност до падежа в размер на 4.436% за 950 милиона евро със същия падеж – 5 години, се казва в съобщението. 


Парите са за покриване на задължения на НЕК по проекта за АЕЦ "Белене", както и за други инвестиционни проекти, между които газовите връзки, уточнява БНТ. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK