БТК планира емисия еврооблигации за 400 млн. евро

БТК планира емисия еврооблигации за 400 млн. евро

© Анелия НиколоваБТК планира да пусне емисия еврооблигации, очакваната сума от които е 400 млн. лв. Мениджмънтът на компанията ще проведе срещи с потенциалните инвеститори в Лондон през тази седмица, а решението за емисията ще бъде взето следващия понеделник. Това съобщава "Капитал Daily". Изданието посочва, че ако планът се осъществи, това ще е най-голямата емисия облигации на българска частна компания.


Намерението на компанията беше обявено на интернет страницата й в петък вечер, като според него търсената сума е за срок от пет години, а целта е чрез нея да се рефинансират съществуващи задължения. Като платформа е посочен основният пазар на Ирландската фондова борса, където дружеството на КТБ вече има листвани облигации за 150 млн. долара.


Глобални координатори на емисията ще са Credit Suisse (B&D) и VTB Capital, съвместни посредници - Barclays и Deutsche Bank, а комениджър Societe Generale.
От края на 2012 г. БТК е мажоритарна собственост на обединение между основния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и лондонското инвестиционно крило на руската BTБ - VTB Capital. Промяната в собствеността стана след сложна сделка за преструктуриране на задълженията на телекома, които тогава бяха общо 1.7 млрд. евро. Най-голямата емисия облигации на българска частна компания. Това ще е резултатът, ако БТК изпълни проекта си да вземе мегазаем от финансовите пазари. Телекомът обяви намерението си официално в петък вечерта на страницата си в интернет. Мениджмънтът на дружеството ще проведе срещите си с потенциалните инвеститори през тази седмица (т.нар. road-show) в Лондон. После предстои следващия понеделник в София да бъде взето решението дали облигациите да бъдат издадени. Операцията, ако се реализира, ще е едно от най-мащабните корпоративни събития за България за годината най-вече заради гигантската сума.


Замисъл с осем нули


"Българска телекомуникационна компания" ЕАД проучва пазара във връзка с планове за издаване на емисия еврооблигации", гласи съобщението на дружеството. Според него търсената сума ще е 400 млн. евро, срокът - пет години, очакваният рейтинг B1/BB-, а целта - рефинансиране на съществуващи задължения. Като платформа е посочен основният пазар на Ирландската фондова борса, където дружеството на КТБ вече има листвани облигации за 150 млн. долара. Глобални координатори на емисията ще са Credit Suisse (B&D) и VTB Capital, съвместни посредници - Barclays и Deutsche Bank, а комениджър Societe Generale. Това е цялата официална информация по темата. Според източници на "Капитал", отлично запознати с проекта, записване на облигации няма да има, ако интересът е слаб и няма гаранция да се събере сумата от 400 млн. евро.


Проектът зад числата


От края на 2012 г. БТК е мажоритарна собственост на обединение между основния акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и лондонското инвестиционно крило на руската BTБ - VTB Capital. Промяната в собствеността стана след сложна сделка за преструктуриране на задълженията на телекома, които тогава бяха общо 1.7 млрд. евро. В резултат се получи така, че 43.3% от БТК са на КТБ през дружеството "Бромак" ЕООД (което се контролира от Цветан Василев), 33.3% са на VTB Capital, а 23.4% са на бивши кредитори на компанията. В момента по последна информация на "Капитал" дългът на самата БТК е 472 млн. евро, а други 265 млн. евро са във "Вива телеком България" - компанията - притежател на телекома, и дружествата нагоре по корпоративната верига.


Целта на сегашната операция е само да се рефинансира задължението на групата БТК.


Съвпадение или не, но най-голямата корпоративна емисия облигации съвпада с една нова законодателна преференция. При редакциите на Закона за корпоративното подоходно облагане от данък върху доходите от лихви бяха освободени всички инвеститори от ЕС, ако са закупили облигации на българско дружество, които се търгуват на борса в евросъюза. Така емитентът, т.е. БТК, ще може да изкуши този род инвеститори с по-голям нетен доход заради липсата на данък.


Интересът към емисията ще е показателен не само корпоративно за БТК, но и за телеком пазара в България, който страда от характерните за цяла Европа свирепи регулации, конкуренция и съответно - спад в приходите.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 434 Неутрално

  аман от правителствени заеми

 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Весело

  ХЕХЕХЕ замисъл с две нули... така става винаги, когато банки са допуснати да купят част от дружество. То после тегли заем от същата банка (ВТБ), не може да го обслужи и става нейна собственост за без пари...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да ви кажа никак не е лошо,че дълга на БТК от 1,7 милиарда евро е станал само 500 милиона.Приватизацията на БТК не се направи както трябва,мина през няколко ръце и беше почти доведена до фалит.Сега БТК нямат друг начин,освен да преструктурират задълженията и плащанията напред във времето,когато ситуацията би трябвало да е по-благоприятна.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  ВТБ/Внешторгбанк/ - банката, която гарантира плащанията за руските оръжейни доставки в Сирия.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  И тези ще добълбукнат.

 6. 6 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Сметките на монополиста ще станат солени!

 7. 7 Профил на Андромаха
  Андромаха
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Целта на сегашната операция е само да се рефинансира задължението на групата БТК."
  Това е нещо нормално, имайки предвид огромния дълг и задължения, които има БТК от преди. Големи задължения - големи заеми, дано тази крачка проработи за оздравяването на дръжеството.

 8. 8 Профил на ivanchikk1991
  ivanchikk1991
  Рейтинг: 412 Неутрално

  1 млрд. от "експерта", 620 млн. евро от Булгаргаз, 420 млн. БТК и кой знае още колко. Следващите няколко поколения трябва да изплащат а някои друг ще си живуркат из тропиците.

 9. 9 Профил на Nora
  Nora
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Малко тенденциозно се подхожда в случая. Все пак това не е единствената компания която емитира облигации. Холдингът "Алфа Финанс", ЦКБ както и други банки също прибягват до този метод. Така най-ефективно се събират средства за покриване на текущи задължения с настъпил или наближаващ падеж.

 10. 10 Профил на bottiglia_
  bottiglia_
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А в какво положение беше оставена, беше разграбена, разорена , с много задължения и пред затваряне. Всеки е правил рефинансиране на заем и отлагане във времето. А и тук не става въпрос за малка сума пари, които са оставени като задължения. Всички знаем, че когато купуваш някоя предприятие, ти го купуваш и с задълженията, в повечето случай. Също така при последният й собственик заемите и задълженията са се намалили, което говори положително. Няма да бъде затворена и да се надяваме, че парите, които трябва да дава ще намалеят постепенно с времето.

 11. 11 Профил на Андромаха
  Андромаха
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanchikk1991":

  БТК е частна компания, какви поколения, какви дългове причисляваш на неродените деца, не те знам. Ако има загуби, те ще са си за сметка на собствениците.

 12. 12 Профил на beni_to87
  beni_to87
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Задълженията на БТК не са никък малки. Заемите , които компанията е взела също са сериозни.. Дано по този начин дружеството укрепне и стане отново силна иституция !

 13. 13 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Започнахме като в САЩ

 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 815 Неутрално

  врътките на цветан василев и делян пеевски

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на Ламинат Латексов
  Ламинат Латексов
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [14] от "t5eyes":

  А за фирма "Булброкърс" няма ли да кажеш нищо? Именно тя натрупа тези дългове на БТК и изправи телекома пред фалит. Защо мълчиш за това? То е много лесно да набележиш някого, когото наследява 1,7 милиарда евро дългове и за една година ги стопява до 472 милиона евро. Ако смяташ, че би се справил по-добре, изкажи своята теза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK