Промишленото производство в еврозоната намалява пред септември

Промишленото производство в еврозоната намалява пред септември

© ShutterstockПрез септември промишленото производство в еврозоната намалява с 0.5% спрямо август, а общо в целия ЕС - с 0.2%, съобщи "Евростат". През август статистиката отчете увеличение съответно с 1% и 0.6%. 


Понижението в еврозоната е по-голямо от очакваното. Анализаторите, анкетирани от "Ройтерс", залагаха на свиване с 0.3 на сто. Този спад може да означава, че икономическият растеж в региона е стигнал до застой през третото тримесечие на годината, отбелязва Асошиейтед прес. Данните са обявени ден преди първата оценка за БВП за третото тримесечие.


За месец най-голям е спадът в Португалия (-11.2%), Люксембург (-4.1%),  Хърватия (-3.3%) и Чехия (-2.8%). Най-бързо нараства производството в Ирландия (+2.9%), Румъния (+2.4%), Унгария (+1.8%) и Полша (+1.4%).
Сравнението със септември 2012 г. сочат увеличение с 1.1% в еврозоната и 1.2% в ЕС. 
Най-голямо е съживяването отново в Ирландия (+11.7%), Румъния (+8.9%), Словакия (+7.5%) и Полша (+5.6%). Най- значителен спад "Евростат" отчита в Люксембург  (-4.0%), Хърватия (-3.9%) и Италия (-3.0%).


В България на месечна база спадът е с 0.1%, а на годишна има 0.5% нарастване. С месечен спад са и Германия (-0.8%) и Франция (-0.2%), докато спрямо година по-рано Германия отчита увеличение от 1.3%, а Франция - символичен спад (-0.2%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK