Държавата обмисля безлихвени кредити за бизнеса (видео)

Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела БобеваДържавата обмисля идеята бизнесът да получи достъп до безлихвени кредити като лихвата се поема от оперативна програма "Конкурентоспособност". Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БТА, на конференцията "Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат".


Държавата ще преосмисли стимулите за инвеститорите и вместо да насърчава големите с изграждане на прилежаща инфраструктура, ще обърне внимание на онези, които разкриват нови работни места в изостанали региони, каза вицепремиерът.


Тя повтори становището си, че бюджетът не разполага с достатъчно ресурс, за да допълва големите инвестиции с 10%, а по думите й това и досега не е било прилагано. "Никога бюджетът не е разполагал с достатъчно ресурс, за да предоставя по 10% на голям проект. Максималните суми, които са били изразходвани за всички стимули, са 2.5 млн. лв. Ако дойде инвеститор с 300 млн., държавата трябва да му предостави 30 млн. лв. - откъде да се вземат тези пари", попита Бобева.
Затова според нея стимули трябва да се дават по-скоро на инвеститори, които разкриват най-много работни места в региони с висока безработица. Добре работят, по думите й, и стимулите с преотстъпване на социалните осигуровки, с квалификация и преквалификация на работната сила.


Тече дискусия за облекчаване листването на компании на фондовата борса, посочи Бобева. Според нея фактът, че много малко от компаниите са публични, е проблем за икономиката. Министерствата вече са представили пред Агенцията за приватизация списък от дружествата, които да бъдат продадени чрез борсата и програмата за догодина е одобрена, каза вицепремиерът. Тъй като ресурсът на държавата за приватизация вече е ограничен, според нея трябва и частни компании да бъдат заинтересовани да участват на борсата. 


Бобева съобщи, че в сряда Министерският съвет ще обсъди промени в Закона за кредитните институции. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK