Бобева пише закон за 249-те държавни фирми

Даниела Бобева

© Георги Кожухаров

Даниела БобеваВсичките 249 предприятия с преобладаващо държавно участие да се управляват по специален закон, предлага вицепремиерът Даниела Бобева. Темата ще се обсъжда днес на конференция с ръководителите на държавните дружества и ведомствата, които отговарят за тях.


Според нея след като приватизацията на по-голямата част от държавния сектор вече е извършена, правителството трябва да се фокусира върху по-ефективното управление на държавните предприятия. Причината е, че "те формират значителна част от заетостта и брутния вътрешен продукт", но имат и 9 млрд. лв. задължения, от които 6 млрд. краткосрочни, каза Бобева в интервю за БНР.   


Новите правила ще са по модела на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, защото държавата е лош стопанин. Те ще уредят как да се определят бордовете, каква да бъде дивидентната политика на държавата и как дейността на тези компании да стане достатъчно прозрачна. Общо 92 от държавните фирми са на печалба, но вицепремиерът поставя под съмнение "доколко реална е тази печалба".

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 165 гласа

  1. Да, за да се управляват по-прозрачно (38.79%)
  2. Да, за да се знае кой влиза в управлението им и колко получава (10.91%)
  3. Не, има си Търговски закон (16.97%)
  4. Не, трябва да се приватизират (32.12%)
  5. Друго (1.21%)

Бобева подчерта, че управлението на държавните фирми е трудно, защото са подложени на по-голяма степен на несигурност, включително и на политическо влияние, а дивидентната политика не им позволява да инвестират и да се развиват добре. Основният концептуален въпрос, по думите и, е, че те освен чисто търговски дружества, изпълняват и социални функции, което ги прави по-трудно управляеми и по-трудно реализиращи големи приходи и печалби.
Според вицепремиера държавата трябва да носи отговорност за управлението на фирмите си чрез свои представители в бордовете. Тя обаче предлага и публичен контрол чрез представители на обществото в тях. "Те трябва да се управляват така, както се управляват публичните дружества, което ще бъде другата система за контрол, публичен контрол върху дейността им", каза Бобева.


Друг проблем, който по думите й законът ще разреши, е липсата на сигурност и трудната атмосфера за работа при смяната на правителствата. Вицепремиерът обаче разкритикува практиката, въведена от вицепремиера в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков, представителите на държавата в бордовете да не получават възнаграждения за това, защото "това не ги стимулира за по-големи позитивни резултати".  


Тя разкритикува предшественика си и за дивидентната политика. "Ние от 2010 г. прибираме, извинявам се за грубия израз, 80 процента от дивидента на тези предприятия. Как те ще бъдат заинтересовани да произвеждат повече, да печелят повече и да отчисляват по-голям дивидент за държавата?" попита реторично Бобева. 


Утре Министерският съвет ще приеме технически промени в наредбата на служебното правителство за парите на държавните фирми в банките, съобщи вицепремиерът. "Процесът върви, с тези технически корекции, които се правят сега, мисля, че процесът ще бъде поставен на една справедлива база, т.е. да няма свръхконцентрация на парите на държавните предприятия и ведомствата в една или две банки. По този начин се намалява рискът. Разбира се, българската банкова система е стабилна, тя е в добро състояние, но въпреки всичко свръхконцентрацията никога не е добра политика", каза Бобева. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK