Румен Овчаров гледа с насмешка на какафонията около новия блок в "Козлодуй"

Румен Овчаров

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен ОвчаровБившият  енергиен министър по време на тройната коалиция и бивш депутат от БСП Румен Овчаров заяви, че гледа с насмешка на "тази какафония и ентусиазъм" около визитата на съпартиеца си действащия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. При завръщането си през уикенда Стойнев съобщи, че България започва пряко договаряне с американската "Уестингхаус" за доставката на реактор от ново поколение в АЕЦ "Козлодуй".


Овчаров, както и други енергийни експерти, припомни, че в българското законодателство "никъде няма опция преговори на министъра в някаква компания"  и това е противозаконно. Поясни, че законовата процедура изисква  от министъра "да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси". Той призова изпълнителната власт да се придържа към определените процедури за изграждане на нови мощности "щом сме скъсали с порочната практика на ГЕРБ за волунтаристични решения". 


Овчаров допусна, че "обяснението е друго - политически или геополитически слугинаж или обслужване на корпоративни интереси или смесица от двете". Изрази надежда, че "нито един от двата варианта няма да доминира решения, които имат голямо значение за развитието на страната".


Енергийният експерт на БСП изреди няколко практични стъпки, които управляващите би следвало да предприемат, "ако има здрав разум в българската политика". Той ги посъветва като най-евтин и бърз вариант да опитат да договорят с Брюксел повторното пускане на трети и четвърти блок на централата, а ако това не стане - да строят 7-ми и 8-ми с произведеното вече в Русия оборудване. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK