България трябва да обещае на "Уестингхаус", че няма да облага с данък ядрената енергия

Драгомир Стойнев

© Юлия Лазарова

Драгомир СтойневБългарската държава няма да дава парична гаранция, ако реши да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията на американската компания "Уестингхаус". Страната трябва само да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма  да въведе данък върху ядрената енергетика. Това поясни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред "Дарик" радио.


Той обясни, че не е бил разбран правилно, когато при завръщането си от САЩ съобщи за разговорите си с "Уестингхаус" и спомена за държавна гаранция. Тя няма да е финансова, а само ангажимент за запазване на данъчната система, подчерта Стойнев. 


Министърът повтори виждането си за процедурата оттук нататък - да се даде мандат на Българския енергиен холдинг за разговори с "Уестингхаус" по финансовата рамка и по създаването на проектната компания. "Ако финансовият модел не ни удовлетворява и цената е непоносима, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия", каза Стойнев.
Запитан дали ще се провежда конкурс, той повтори, че единствено реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което пък обезсмисля конкурса.  


"Технологията е само една и ако излязат сметките и ако ни удовлетворява финансовият модел, американската "Ексимбанк" ще финансира строителството, а заемът ще се изплаща с бъдеща продажба на ток" каза Стойнев.  


По думите му от предварителните разговори е станало ясно, че цената за България ще е по-ниска, отколкото плаща Китай за  същата технология. 


Запитан за предложението на "Атака" ВЕИ мощностите да бъдат обложени с 20% данък върху приходите, отговори, че предложението е извън изпълнителната власт и тя не може да влияе на парламента. Напомни обаче за намерението на кабинета да предложи 30-процентен данък след разговори с компаниите, от което обаче Министерският съвет се е отказал. В същото време подчерта, че и Брюксел наскоро призова държавите да преразгледат насърчителните си политики към зелената енергетика заради понижаването на цените на съоръженията. Тоест, в България се случва нещо, което ще се случва и другаде в ЕС", каза Стойнев. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK