ВЕИ-производители: България се превръща в капан за инвеститорите

ВЕИ-производители: България се превръща в капан за инвеститорите

© ДневникКомпаниите, производители на ток от слънцето, се противопоставят на решението на управляващите да въведат 20-процентна такса върху обороти на дружествата, произвеждащи енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В декларация Българската фотоволтаична асоциация
предупреждава, че членовете й ще защитават правата си по всички законни способи на инвеститори в държава – член на Европейския съюз. Популизмът в икономиката води до икономическа катастрофа, предупреждава асоциацията.


На семинар на управляващите в Боровец днес депутатите от БСП и ДПС решиха да подкрепят в пленарната зала предложението на "Атака" за въвеждането на т. нар. данък ВЕИ. То беше направено изненадващо в четвъртък при приемането на второ четене на бюджета за 2014 г. "Атака" внесе текста след като преди това правителството се беше отказало да обложи ВЕИ -централите с 30-процентен данък, както предлагаше енергийният холдинг. 

Днес стана известно, че бюджетът очаква от новата  мярка приход в размер на 160 млн. лв., които по думите на финансовия министър Петър Чобанов ще послужат за буфер в бюджета. 


"Признанието, че потенциалните приходи от дискриминационната и незаконна 20% такса върху оборота на слънчевите и вятърните централи ще се ползват като "буфер в бюджета" е признание за тотална липса на финансова стратегия и икономическа мисъл. Как би могло иначе да се тълкува използването като "буфер" на сектор инвестирал над 4 милиарда евро в българската икономика? Как би могло да се тълкува определянето като "буфер" на инвестициите на над 2000 малки и средни български и чуждестранни фирми? Кой ще инвестира в България, когато с лека ръка, без дебат, на тъмно се приемат решения, които отчуждават частен капитал?" питат реторично производителите.
Според тях продължава прикриването на корупционните практики в тежко задлъжнялата и непрозрачно управлявана държавна енергетика. Те изтъкват и че липсва стратегия и визия за развитието на енергетиката.


"Промените от Закона за енергетиката, приети от настоящото мнозинство не се спазват - няма търгове за студен резерв и разполагаемост, заводските централи печелят на пълни обороти, топлофикациите получават скрита субсидия чрез високите цени на ток. Износът се освободи, но НЕК губи от търговията, защото продава на по-ниски цени отколкото изкупува. Не се въвежда либерализация на пазара, няма и балансиращ пазар", напомня асоциацията на производителите.


В декларацията се подчертава, че "дефицитите от предишни години на НЕК и задлъжнялостта от грандомански политически решения в сектора стоят и не се предлагат решения за тях. Междувремено имаме плащания на дивиденти от НЕК и ЕСО към БЕХ, като печалбите са дошли от преоценка на активи, а не от основна дейност".


От сектора напомнят, че най-силната икономика в Евросъюза - германската, закри всичките си ядрени централи и заложи на възобновяемите източници. "С приемането на 20% такса върху оборота на слънчевите и вятърните производители, политиците връщат развитието на страната ни с един век назад и ни обричат да остане в клуба на бедните държави" прогнозират компаниите в сектора.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK