Чобанов не очаква санкции от Брюксел заради новата такса за ВЕИ

Петър Чобанов

© Надежда Чипева, Капитал

Петър ЧобановМинистърът на финансите Петър Чобанов не вярва България да бъде санкционирана от Европейската комисия заради въвеждането на 20-процентна такса върху приходите на производителите на ток от слънце и вятър.


Вчера ДПС и БСП решиха да подкрепят в пленарната зала предложението на "Атака" за въвеждането на новото плащане. Производителите свикват утре протест срещу това решение и предупреждават, че ще търсят правата си в европейските институции. Срещу нововъведението се обявиха и сдруженията на германския и италианския бизнес в България, които напомниха, че за всяка законова промяна трябва да има съгласуване със заинтересованите и оценка на въздействието. Те напомниха, че преди дни Еврокомисията препоръча на правителствата "да избягват необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите за подпомагане". 


Пред журналисти днес финансовият министър Чобанов каза, че няма такива опасения. "Всеки данък или такса е посегателство над нечий финансов ресурс - печалба, приходи и т.н. , но в случая мисля, че финансовият резултат, който се реализира от ВЕИ производителите, позволява налагането на такава такса", коментира министърът, цитиран от БТА.
"Не вярвам да бъдем санкционирани от ЕК, тъй като имаме примери и от други европейски държави за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби", заяви Чобанов.


Парите - около 160 - 170 млн. лв. по оценки на политици, изказани вчера на семинара на властта в Боровец, ще служат за буфер в бюджета. Приходите от таксата биха могли да отиват към НЕК, но това ще изисква и съответните нормативни промени, които засега не са направени, коментира Чобанов. Той посочи, че Министерството на финансите не разполага с оценка колко биха били приходите от таксата и препрати този въпрос към икономическото ведомство. 

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK