Стопанската камара е скептична за рестарта на "Белене"

Стопанската камара е скептична за рестарта на "Белене"

© Анелия НиколоваВ становище до Народното събрание Българска стопанска камара (БСК) посочва, че "не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта "Белене", защото държавата няма обоснована дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, част от която трябва да бъде проектът. Не е достъпна и пълната експертна информация за параметрите му. 


Камарата се обявява освен това и против преобразуването на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие, защото това е акт на експроприация, нарушаващ конституционните права и застрашава снабдяването.


Двете проекторешения . за рестарта на АЕЦ "Белене" и за национализация на ЕРП-тата бяха внесени в Народното събрание от  парламентарната група на "Атака" в края на миналия месец.  Идеята за "Белене" се подкрепя от БСП и ДПС.  
Работодателската организация припомня, че Европейската комисия сочи България като пример за изкуствено поддържане на икономически и екологично неефективни централи, за които плащат потребителите. Под въпрос към момента е необходимостта от нови електропроизводствени мощности за вътрешно потребление, особено като се има предвид, че българската електроенергийна система разполага със значителен свръхкапацитет за производство, се посочва в становището й за Втора атомна. 


Категоричната позиция на сдружението на бизнеса е, че "държавата не трябва да се ангажира финансово в реализацията на проект за нова ядрена централа, а това да става чрез частно участие при отчитане на вече направените инвестиции и по правилата за безопасност.


Държавата и държавните дружества не трябва да се обвързват с изкупуване на енергията, произведена от ядрената централа, и бъдещи ценови условия за това, смята БСК. Който и да е енергиен проект следва да се реализира при стриктно спазване на българското и европейско законодателство, а намесата на държавата на електроенергийния пазар да се ограничи само до случаите, когато има реална заплаха за недостиг на производствени мощности и за сигурността на снабдяването, препоръчва работодателската организация.


По повод идеята за национализацията на ЕРП-тата БСК предупреждава, че "заместването на инвеститори с репутация и опит в прилагането на утвърдени европейски практики от държавни структури по неясни правила ще създаде трусове в управлението на компаниите и е риск пред сигурността на снабдяването". Камарата напомня, че така се увеличава несигурността и непредсказуемостта на бизнес средата с дългосрочни негативни последствия.


Бизнес организацията препоръчва на държавата ефективно да регулира естествените монополи, като предпазва потребителите от злоупотреба с монополно положение, стимулира инвестициите и гарантира подобряване на качеството на услугите, а не да ги притежава и управлява.


БСК  подчертава, че правилата трябва да са еднакви както за частните, така и за държавните дружества.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако изобщо има нужда от някаква нова ядрена мощност след удължаване на живота на пети и шести реактор на Козлодуй,то най-вероятно ще е седми блок на Козлодуй,не Белене.И ако се прави седми блок на Козлодуй не смятам,че държавата трябва да участва,а да види дали има интерес от частен инвеститор.

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Никакво беляНЕ.....
  На гол тумбак чифте пищоли е тва беляНЕ....
  Кръв ша са лее, ако го рестартират този проект....За да може 10 лумпена да краднат, ще требе и моите деца да плащат....Ей тва е беляНЕ....хранилка, и то яка.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Има ли нужда от тока от Белене? Не!
  Но да не забравяме, че политиците правят чудеса от глупости с парите ни, когато са "допълително материално стимулирани" в необходимата степен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Тия направо са разбили тройната коалиция БСП/ДПС/Атака !
  За опорки ще трябва доста време, ден два, може и повече.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  1. Нямаме никаква нужда от нови мощности.
  2. Тока от Белене ще е скъп и непродаваем на свободния пазар.
  3. Понеже е непродаваем на свободния пазар, ще трябва да има дългосрочен договор с НЕК за изкупуването на скъпия ток, от което пък автоматично ще ни скочат сметките,

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  А, какво ще правим, ако ТОТАЛ открият газ ??? За какво ще са ни ядрени мощности, ако имаме газ ???

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Сега да не се окаже, че ЕК още юли месец е предупредила нашите продажници, че ще има наказателна процедура ако нарушаваме Европейските закони за ядрена енергетика ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Всичкото хубаво ама, БСК не казва, как ще се върнат вече взетите комисионни! Това е най-силната причина, за строежа на Белене!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Гневно

  Ако има балами да платят този прескъп проект "Белене" може да стане,но надали?!

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  [quote#0:"Дневник"]В становище до Народното събрание Българска стопанска камара (БСК) посочва, че "не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта "Белене", защото държавата няма обоснована ...[/quote]
  Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) е неправителствена организация, учредена на 25 април 1980 г. Ръководството на Българската стопанска камара на какво правно основание има самочувствието и счита, че има право да дава становища до Народното събрание? Предполагам, че основанието да си го позволят не е принадлежността на ръководството на Българската стопанска камара към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия...защото според чл. 79 от Конституцията, Народното събрание избира от своя състав постоянни комисии и те подпомагат дейността на Народното събрание и упражняват от негово име парламентарен контрол.
  http://www.bia-bg.com/contactManagement/

 11. 11 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сегашната тройна така ще ни набута в тинята, че следващите 50 години няма да можем да излезем на сухо....Който и да ни управлява......

 12. 12 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Най-голямата глупост е, че този проект още е на дневен ред

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK