Стопанската камара е скептична за рестарта на "Белене"

Стопанската камара е скептична за рестарта на "Белене"

© Анелия НиколоваВ становище до Народното събрание Българска стопанска камара (БСК) посочва, че "не е в състояние да дефинира нуждата от рестартиране на проекта "Белене", защото държавата няма обоснована дългосрочна икономическа и енергийна стратегия, част от която трябва да бъде проектът. Не е достъпна и пълната експертна информация за параметрите му. 


Камарата се обявява освен това и против преобразуването на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие, защото това е акт на експроприация, нарушаващ конституционните права и застрашава снабдяването.


Двете проекторешения . за рестарта на АЕЦ "Белене" и за национализация на ЕРП-тата бяха внесени в Народното събрание от  парламентарната група на "Атака" в края на миналия месец.  Идеята за "Белене" се подкрепя от БСП и ДПС.  
Работодателската организация припомня, че Европейската комисия сочи България като пример за изкуствено поддържане на икономически и екологично неефективни централи, за които плащат потребителите. Под въпрос към момента е необходимостта от нови електропроизводствени мощности за вътрешно потребление, особено като се има предвид, че българската електроенергийна система разполага със значителен свръхкапацитет за производство, се посочва в становището й за Втора атомна. 


Категоричната позиция на сдружението на бизнеса е, че "държавата не трябва да се ангажира финансово в реализацията на проект за нова ядрена централа, а това да става чрез частно участие при отчитане на вече направените инвестиции и по правилата за безопасност.


Държавата и държавните дружества не трябва да се обвързват с изкупуване на енергията, произведена от ядрената централа, и бъдещи ценови условия за това, смята БСК. Който и да е енергиен проект следва да се реализира при стриктно спазване на българското и европейско законодателство, а намесата на държавата на електроенергийния пазар да се ограничи само до случаите, когато има реална заплаха за недостиг на производствени мощности и за сигурността на снабдяването, препоръчва работодателската организация.


По повод идеята за национализацията на ЕРП-тата БСК предупреждава, че "заместването на инвеститори с репутация и опит в прилагането на утвърдени европейски практики от държавни структури по неясни правила ще създаде трусове в управлението на компаниите и е риск пред сигурността на снабдяването". Камарата напомня, че така се увеличава несигурността и непредсказуемостта на бизнес средата с дългосрочни негативни последствия.


Бизнес организацията препоръчва на държавата ефективно да регулира естествените монополи, като предпазва потребителите от злоупотреба с монополно положение, стимулира инвестициите и гарантира подобряване на качеството на услугите, а не да ги притежава и управлява.


БСК  подчертава, че правилата трябва да са еднакви както за частните, така и за държавните дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK